2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

The Clone Wars: Az elveszett évad

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Pénzleső üzletemberek elkaszálták a szériát, de vajon fény derül a titkokra, vagy örök homály fedi őket?

[ ÚJ TESZT ]

*SPOILER VESZÉLY*

Ennek a napja is elérkezett hát, hogy egy ekkora kultusszal rendelkező univerzumnak a legnagyobb sikereket elért szériáját a pénzleső üzletemberek az új arculat érdekében elkaszálják, ezer meg ezer fanatikus szomorúságára.

A címben forgó sorozat, a magyar nyelvterületen „A Klónok Háborújaként” szerettük meg, igaz a kezdet itt is kezdeteleges külcsínben tárult a szemünk elé, de az utolsó felvonás szemkápráztató mivolta, elfeledteti bennünk a mozifilmet vagy esetleg az első évadot körülvevő botorságokat.

Ez a fejlődés rögtön észrevehető a fenomenális vizuális hatásokban, amit az utolsó két évadban tettek a fiúk az asztalra. Nem egy filmrendező megirigyelhetné ezen CGI profizmusát, kiforrottságát, persze maradjunk a sorozatoknál, ahol ugyancsak kiemelkedő helyen áll a mi kis virtuális ranglistánkon. Másik szemszögből nézve ez a fejlődés annak is betudható, hogy a korosztályt egyre feljebb emelték évadról-évadra.

Míg az első gyerekes humorával tett szert nem éppen előkelő hírnévre, addig az 5. és most a 6. évad jóval sötétebb, reálisabb szemszögből mutatja be az eseményeket. Esetleg a szereplők megkomolyodtak (többek között Jar Jar, mivel őt dicséri meg Windu a bravúros teljesítményéért) és rájöttek, hogy a háború nem kacagásból és hülyéskedésből áll? Ez egy elég merész állítás, de akad benne igazság, nem kevés.


Fives a karantén alatt álló bajtársáért aggódik

Mélyebben elemezve a 6. évadot az ember rájön, hogy 1-2 súlyosan aktuális témát írnak körül. Elsőnek vegyük a bajtársiasságot, ennek a készítők három epizódot szenteltek, ami nem kevesebb, mint egy belépő szintű film hossza. Két katona egymás iránti tisztelete és szeretete, amely tragédiába torkollik egy véletlen baleset során, ezért a túlélő fél meglévő erejét a titkok felfedésére szenteli, ami minden bizonnyal barátja halálát okozta.

Tanulságos? Roppant mód. A mai elfajzott világban ritka az ilyen mértékű tisztelet egy másik ember iránt, a mi századunkban a hazugság, kapzsiság, kihasználás játszanak irányító szerepeket. A célközönségre tekintve tanító hatású.

Először a történelem során elmondható, hogy a Klónok Háborúja nem kifejezetten az eredeti célközönségnek ajánlott, mert ez egy sokkal életszerűbb megközelítése a szériának, mint eddig bármikor, most nem kitalált droidok ellen vesztik az életüket és később, egy bakta tartályban életben találják magukat.

Nem hölgyeim és uraim, jelen pillanatban szikla szilárd szemtől-szembeni barátságról beszélünk, amit nem az dönt el, hogy milyen képzett egy klón katona, avagy hány millió droidot képes megölni egy tárral, egymaga.

A külső nyomás hatására szétszakadó barátság, a kételyek és a gonosz örökös ármánykodása. A felelősséget is idesorolhatnám, de nem teszem, mert valamely szinten igazságtalan lenne a pontos diagnózis eredménye nélkül a gyanúsításra, amit kihagytam, de csakugyan idetartozik.

Ezek a tíz év alatti gyerekeknek kérdéseket állítanak fel, a felnőtteket, pedig ”szórakoztatják” vagy elkeserítik a saját tapasztalataik felismerésének fátylas köntösbe bújtatása. Azonban mindkét félnek van egy közös érzése, az öröm, hogy egy mindeddig ismeretlen oldalát nézhették meg a Star Wars-nak, ilyen minőségben.


Cselszövés ON

Eközben majdnem fény derül a 66-os parancsra, szerencsére Palpatine képes odarendelni az eltávolított implantátumokat, ezzel véget vetni az üldözésnek. Fives, akit szintén, mint elemezni kívánt tárgyat küldenek oda megszökik és csakugyan meghal, akárcsak Tup. Nyugodt szívvel nyilváníthatjuk Március 7.-ét Tup és Fives napjának ezáltal, ha nagy rajongóik vagyunk persze.


Yoda mester küzdeleme lelkének sötétségével

Az i-re a pontot a Yoda szál teszi aprólékos kidolgozottságával és mélyen elgondolkodtató sztorivonalával. Szembetűnő a spiritualitás jelenléte, a 3 rész során nagy hangsúly fektetnek a meditációra és a lelki béke, Star Wars-ban a halál utáni élet elérésére. Itt szerez tudomást Yoda a jövő haladásáról és érti meg, hogy az élő erő után is van erő, ami körülvesz és átitat mindent.

Mindezt Qui-Gon Jinn, hajdani padawanja fedi fel előtte. Sifo-Dyas alakját felölti Sidious és Dooku megpróbálva megnehezíteni dolgát, azonban Yoda mester elszánt és mindvégig a célon marad a szeme. Végül Sidious kudarcba fulladt mágikus eljövetele sem töri meg.

Sifo-Dyas mester ”hagyatéka” után a 10. epizódban keresést indítanak, fellép Valorum ex-főkancellár, ellebegtet néhány infót, amit minden bizonnyal Palpatine tud, de ő ismét ravaszdi lévén mossa kezeit az ügyben.

Megtalálják a volt küldöttet, (itt megjegyzem érezhető a Smiagol/Gollam hatás a megtört Köztársaságiban) felderül kicsoda Tyranuss mester, azonban a történetnek vége szakad kérdéseket hagyva.

Yodát az eredő erő világába küldi Qui-Gon, ahol próbákat áll ki, hogy képes legyen gyakorolni a halál utáni jelenlét irányítását, az egyik során szembenéz sötét alteregójával, ami egy az arany pillanatok közül az egész sorozat során. Yoda Coruscantra értével már pontosan tudja a háború kimenetelét, amit most idéznék is:

„Van még előttünk egy út, amely a Sith számára ismeretlen. Ezen az úton győzelemre találunk, de nem győzelemre a Klónok Háborújában, hanem győzelmet mindörökre.”

Tökéletesen fedi Yoda előtörténetét az eredeti trilógiához, már csak ezért is megéri megnézni az évadot, mert bármikor szívesen néz az ember, ilyen gyönyörűen kivitelezett jelenetek kompozícióját, akár 3-nál több részben is. A Clovis szált egy érdekes csavarral zárták, az általa hőn szeretett idealista Padmé sem volt képes megmenteni önmaga korruptságától, amely vesztét okozta Dooku gróf személyében.

Kicsit rövidnek és erőtlennek tartottam a közben lefolyó Szeparatista Scipio inváziót, úgy éreztem megint csak egy alkalom volt ez Padmé meggyilkolásának kísérletére. A Jar Jar/királynős duplaepizód meglepően jóra sikeredett. Nem utáltam a kétbalkezes Gungant annyira, mint általában, sőt kifejezetten szimpatikusnak hatott a tárgyalásból még mindig nem jeles szenátor, a románca a királynővel pedig teljesen váratlanul ért. Talzin anya és Windu mester párbaja volt talán az egyetlen intenzívebb jelenet a Dooku Grófoson kívül az évadban.

Féltem, hogy ez az örömteli viszontlátás nem fog sokáig tartani, és igazam is lett. Jó, ha 8-10 percet szerepelt. Méltatlannak tartom a kimenetelét, meg a váratlan betoppanásának okát, de nagy nehezen elnézem, mert mégiscsak kapitalista nyomás alatt készült ez a csekély 13 epizód. Ennyi, hát a spoilerezésből.

Összegezve a történet kiforrott, vizualitás lehengerlő, hanghatások szokásos Star Wars minőség, mi jöhet még ezek után? Természetesen a kőkemény mag véleménye néhány sorban. A közösségi oldalak minden nagyobb megjelenéskor fanok tömkelegével telik meg, most sem esett ez másképp.

Az egyik kedvenc hozzászólásommal kezdeném, ami hű az imént leírtakhoz: „Nem csak szívszorító, de talán a leglenyűgözőbb sztori, már hosszú ideje. Szegény Fives.” (Azt hiszem Ötös ennek a karakternek a fordítása, de nem vagyok benne biztos) Sokan örültek Darth Bane felbukkanásának, akinek nem kisebb személy adta a hangját, mint Mark Hammill.

Mások a többieket oktatták ki, milyen sorrendbe nézzék meg az epizódokat, amit egyébként nonszensznek tartok, mivel egyikük sem a készítők táborába tartozott, ez által nem tudhatták mi folyik az ő fejükben és mit, miért csináltak így, vagy úgy, egyszóval a keménymagra sem kell mindig hallgatni.

Ezek voltak a főbb témák, amiket karcolgattak a kedves fórumozók és közösségiek. Hozzáteszem több dologra számítottam, bár sokan gondolom sírva búcsúztak el az utolsó epizód végével a szériától és azóta képtelenek feldolgozni ezt a tragédiát, amit mindenki gyászol, még azok is, akik nem nézték a sorozatot, de azért beálltak a sorba, mert most ez a trendi.


A rajongók...

Hova tovább? A jövőt a sötét oldal bürokratái (Disney) beárnyékolják, ám talán az ésszerűség útjára lépnek és leadnak még egy évadot, de minimum a 6. évadhoz elkészítik a maradék epizódokat, mert hiába mondható el, hogy ez a 13 epizód nem hagy kívánnivalót maga után, mégis akadnak megválaszolatlan kérdések. Trench, hogy tért vissza?

Talzin anya honnan tért vissza? Ventress, Ashoka, Maul valaki? Kérdések nélkül is maradnak foltok, összekötetlen szálak a sorozat és a harmadik film között. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a Disney felelőtlen viselkedését egy ekkora horderejű történet iránt. Egy új remény van születőben a Rebels személyében a vállalat saját említésre sem méltó ”dedós” csatornáján.

Isten tudja, megéri-e a várakozásokat és egy legendásan rossz dolgot üdvözölhetünk, vagy kapunk egy dinamikusan növekvő franchise-t a Miki egér stúdió gondozásában. Reméljük a legjobbakat! Mindenesetre ünnepeljük a Klónok Háborújának az élő erőből való kiválását!

I-Faktor: 10/10 – Mesterien megalkotott évad, negatív érvei, amit felhozhatok ellene a sok-sok felállított kérdés, az idő hiánya vagy rövidsége, de erről nem a készítők tehetnek, akik még így is képesek voltak leadni egy legendás sorozat, legendás befejezését.

Azóta történt

  • Star Wars: Commander

    A Disney fejlesztése egy online multiplayer játék, amely tower defense és real-time stratégiai elemeket ötvöz erős PvP környezetben

  • Star Wars - The Force Awakens (SPOILER!)

    Sokak kedvenc űreposzáról lesz most szó, méghozzá a legújabbról, a régóta várt "folytatásról".

  • Star Wars Galaxies

    Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban létezett egy MMO, amely máig képtelen kihalni...

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.