2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Hobbit 2, avagy könyvből filmet

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szubjektív élménybeszámoló és elemzés Peter Jackson legújabb filmjéről, a Hobbit 2. részéről. SPOILER!

[ ÚJ TESZT ]

Előre szeretném leszögezni, hogy az írásomban a film konkrét jeleneteire fogok kitérni, tehát aki még nem látta az csak a saját felelősségére olvasson tovább. Szóval, korrekt fórumozóhoz híven ki is dobom a SPOILER feliratot, mert senkinek sem szeretném elrontatni a mozis élményét.

Szeretném leszögezni, hogy a könyvet nem olvastam, így kizárólag a filmről tudok véleményt nyilvánítani.

Vágjunk is bele, és vegyük át a filmet az elejétől kezdve.
A legelső dolog, amit meglátunk: maga Peter Jackson, ami humoros megoldás. Már a Gyűrűk urában is cameozott, tehát ez a szemfüles rajongóknak nem lehet újdonság.

A következő jelenet egy rövid visszatekintés amiben megtudjuk, hogy Thorin hogyan is találkozott Gandalffal és hogy miért akarja visszaszerezni Erebort. Ennek a jelenetnek a későbbiekben nem lesz nagyobb jelentősége, igazából az első filmhez tartozó kiegészítés.

Mindezek után ténylegesen folytatjuk az előző filmben abbamaradt cselekményszálat, tehát a csipet-csapat kitartóan halad a célja felé, nyomukban Azoggal.
Itt láthatunk egy jelenetet egy alakváltó karakterrel (akik olvasták a könyvet jobban ismerhetik a karaktert), viszont a filmben csak annyi volt a szerepe, hogy a törpöket a bakacsin erdő felé terelje, mondván arra a legrövidebb az út a Magányos hegy felé. Hőseink el is érik az erdő szélét, azonban itt Gandalf lelép, mert dolga támadt Dol Guldurban.

Természetesen itt megkapjuk a közhelyes, "ne térj le az ösvényről, mert ott döglessz meg" szöveget. A törpök és persze Bilbó meg is fogadta a tanácsot, mert gondosan haladnak a kikövezett úton a sűrű erdőben. Igen ám, de az út megszakad és itt jön bolyongás, amivel bele is csöppenünk a következő harc jelenetbe.

Itt a pókoké lesz a főszerep, akikkel Bilbó vív ádáz harcot a gyűrű segítségével. Személyes vélemény, hogy röhejes ahogy hallhatjuk beszélni a pókokat, de ez a beszélő trollok után már nem annyira furcsa. Nem szabad elfelejteni, hogy a Hobbit sokkal gyerekesebb hangvételű mű, mint a Gyűrűk ura.

Itt természetesen a "mindenkit széttépnek" jelenettel érne véget a film, de megjelennek a tündék élükön Legolassal és a kötelező női szereplővel.

Főhőseinket bebörtönözik a hegyes fülűek, mivel nekik nincs ínyükre a honfoglaló küldetés.

Ugyan Thranduil alkut ígér a a törpök királyának, de érthető módon a két fél nem jut közös nevezőre. Itt jön a film egyik legkínosabb része, amikor a Tauriel (tünde hölgy) és Kili a macsó törp durván két perces csevej után egymásba habarodnak.
Értem én, hogy kell a mostani filmekbe a szerelmi szál, de hogy ezt ilyen nulla felvezetés után oldják meg, az valahol röhejes.

Nem szeretnék ezzel a résszel tovább időzni, nézzük is, hogy mi történt ez után! Bilbó szintén a gyűrű segítségével kiszabadítja a törpöket, akik hordók segítségével tudnak meglépni a tünde erődből.

Itt egy nagyon látványos üldözés következik, ugyanis megjelennek az orkok és kezdetét veszi a party.
Khm, akarom mondani a csata. Mindenki támad mindenkit, és a csata hevében Kili (vajon ki más?) megsebesül. Sikerül ugyan elmenekülniük Legolas és Tauriel segítségével, de a kis csapat eléggé megtépázottan hagyja el az erdőt.

Itt bekapcsolódik a képbe a tóvárosi Robinhood, aki segít hőseinknek átkelni a köztük és a hegy között álló tavon.
Róla annyit kell tudni, hogy a tavon szállít árút a város számára és másodállásban a szegényeket segíti az elnyomó "földesúrral" szemben. Segítségével a törpök elérik a Tóvárost, ahol felkészülnek a nagy harcra Smaug ellen.

Ha őszinte akarok lenni, nekem ez a rész a film mélypontja volt, mivel a helyszín számomra élettelen volt és egyszerűen nem volt idő (3 órás filmről beszélünk) kidolgozni a cselekményt.
Nagyon leegyszerűsítve: a földesúr a törpök oldalára állt, mert kellett neki az aranyuk a segítségéért cserébe. Szenyor Robinhood pedig ellenük fordult, mert nem akarta, hogy a sárkány grillpartyt rendezzen a városában.

Végső soron a törpök teljes harci vértben indultak neki a hegynek, azonban nem teljes létszámmal, mert Kili és még másik 3 törp a városban maradt. (Kilit látták el, mivel a lábát eltalálta az erdőben egy Morgul nyílvessző.)

Még ebben a szegmensben tudjuk meg, hogy a sárkányt kizárólag a törpök nyílvetőiből kilőtt "fekete nyilak" tudják megsemmisíteni, azonban ezeknek csekély száma miatt a siker esélye minimális. És milyen véletlen, hogy Erebor ostromában a hős várvédő (Robinhood faterja) megsebesítette a sárkányt, azonban további nyilak hiányában megölni már nem tudta.
Ez az infó a 3. filmben lesz fontos.

Mindeközben láthatjuk, ahogy Gandalf és Radagast megtalálják a "9" feltört sírt. Akik akár 1x is látták a Lotr trilógiát tudják, hogy kikről van szó. A későbbiekben Gandalf egyedül tör be Dol Guldurba, ahol találkozik Azoggal és a seregével. Itt sikerült helyt állnia az orkokkal szemben, azonban Sauron (jeeeeeej végre valahára kimondták a nevét) még neki is nagy falatnak bizonyul.
Bebörtönözik és a továbbiakban nem tudjuk meg, hogy mi történik vele, mivel erre a helyszínre már nem térünk vissza.

A következő képsorok már a magányos hegyen játszódnak, ahol a törpök és Bilbó elkeseredetten keresik az ajtót és azon is a kulcslyukat. Itt egy jelenet erejéig a törpök feladják a küldetést, mivel Durin napjának utolsó sugarai elhalványultak és ezzel látszólag minden remény odalett. Thorin eldobja a kulcsot és csapatával elindulnak a vissza úton.

Természetesen Bilbó nem hagyja annyiban a dolgot, és mint megtudjuk nem a nap sugarai mutatták meg neki az kulcslyukat, hanem a hold fénye, ami előbukkan a felhők mögül.

Innentől a film végig pörög és végre valahára bejutottunk Ereborba. Itt természetesen Bilbó találkozik Smauggal és kezdetét veszi a finálé.

De ne siessünk előre, mivel még a Tóvárosban is van egy kis dolgunk. Kili haldoklik és látszólag nincs remény, mivel még az orkok is rájuk találnak. Ekkor megérkezik Legolas és Tauriel és megmentik a 4 törp életét. Itt természetesen a két szerelmes lélek egymásra talál és a törpöt sikeresen felélesztik. (hasonlóan Frodóhoz itt is Athelasszal.)

No de, térjünk vissza Ereborba, ahol Smaug és Bilbó kedélyesen beszélgetnek egymással. Igen a sárkány beszél a filmben, ami elsőre kicsit fura, de a későbbiekben nem zavaró. Természetesen elcsattan 1-2 poén és Bilbó végül menekülni kényszerül a dög elől.

Itt lépnek be a képbe a törpök (élükön a kicsit elvakult Thorinnal). Végig kergetik egymást egész Ereboron és végül megküzdenek a sárkánnyal.
Itt szeretném leszögezni, hogy ezek a jelenetek eszméletlenül jóra sikerültek és a sárkány egyszerűen ***** jól néz ki, ilyen szép CGI-t ritkán lát az ember a moziban.

A csata vége az lett, hogy a törpök Smaugot leforrázták 1 hatalmas Arany csokimikulással, khm akarom mondani Arany Törp szoborral, amit ott a helyszínen öntöttek ki. Természetesen pikkelyes barátunk ezen eléggé berágott és ott mérte a csapatra a legnagyobb csapást, ahol az a legjobban fájt: otthagyta őket és elindult elpusztítani a Tóvárost, ahol még mindig ott voltak a törpök és a tündék.

A következő jelent az volt, hogy .....

Megtudjuk 1 év múlva, ugyanis itt ért véget a film. Szó szerint a sárkányt láthattuk utoljára, ahogy repül a város felé, pusztításra készen. Ez mondjuk már a barátok közt rajongóknak ismerős lehet, csak itt az a probléma, hogy a folytatásra kerek egész 1 évet kell várni...

Tehát az első film viszonylag kerek lezárása után itt kaptunk 1 vágóképet és 1 fekete vásznat, ami valljuk be nem kis szemétség a rendező részéről.

Elértünk a film végére, de én még szeretnék egy kis összegzést tartani.

Erősségek:
+ elképesztő helyszínek
+ király 3D: tudom, hogy sokan nem szeretik (többek közt én sem), de ennek a filmnek a javára vált
+ Smaug: nem tudom elégszer leírni, hogy milyen istenkirályul nézett ki. Maga a mozgás és ahogy Erebor hatalmas csarnokaiban üldözte Bilbót az aranyáradat közepette. Egyértelműen ő a film legnagyobb pozitívuma!
+ a Dol Gulduri-szál nagyon tetszett, a filmbe a Tolkieni függelékekből került be, de nagyon eltalált szál lett. Maga a romos helyszín nagyot dob az egészen és az, hogy végre valahára kiderül (ki nem tudta?), hogy ki a fekete mágus felüdülés volt az előzetes ködösítés után. Sauron ugyan nem tudott testet ölteni, de így is elég bad ass volt Gandalffal szemben.
+ tündék bemutatása: végre láthattuk, hogy a tündék milyenek is valójában. Beképzelt és rideg nép, akit nem érdekel, hogy a világ romokban áll körülöttük. Itt Thranduilt ismerhetjük meg jobban, aki Elrond tökéletes ellentéte: "ha jön az ellenség csukjuk magunkra a kapukat és várjuk meg, ameddig pár ezer év alatt elrohadnak az erőd körül, mert ugyebár a tündék úgyis túlélik őket".

Gyengeségek:
- romantikus szál: ha máshogy szövik bele a filmbe, még tetszett is volna, azonban ilyen 0 felvezetéssel inkább kínos volt mint hatásos. Azonban kétség kívül kellett a cselekmény folytatásához.
- zene: eddig a Gyűrűk ura filmek és a Váratlan utazás zenéje vitte nálam a prímet filmzene téren, de itt valami kegyetlen gyenge lett a hangzás. Ne értsetek félre a zörejek és a többi a helyén voltak, de nem volt az a mellbe vágó EPIC zene, mint az előző részben a törp ének. Sőt itt még csak olyan sem volt ami feldobta volna a jelenetet. Remélem a következő részre összekapják magukat a srácok, mert így nagyon morcos leszek.
- tóváros: egyetlen szerepe volt, hogy legyen mit elpusztítani a sárkánynak. Ezen kívül csak egy tök átlagos átmeneti helyszín, ami nagyon nem a szívem csücske.
- lezárás: nem vagyok hülye, tudom hogy a bevétel növelés volt a cél ezzel a lezárással, de ez akkor sem tud vigasztalni annak fényében, hogy csak 1 év múlva jön a folytatás. Egyszerűen szemétség a történet csúcsán odavágni a fekete vásznat a nézőnek. Ezzel Peter Jackson szerzett 1 fekete pontot nálam.
- játékidő: alapvetően semmi bajom a 3 órával, de ezt a cselekményt kettőben is bőven elő lehetett volna adni a felesleges szálak nélkül. Itt már egyértelműen látszik, hogy anyagi vonzata volt a 3 részre darabolásnak.

Így a végére érve a beszámolómnak a következők vannak még a fejemben: nem lesz kicsit túlzsúfolt a következő film...?
- öt sereg csatája
- Smaug legyőzése
- Dol Guldur
- kapocs a Gyűrűk urával

Mert eddig a következők történtek:
- elindultak
- harcoltak hármat
- és várjuk, hogy Smaug felégesse a Tóvárost

Érdekes lesz látni, hogy PJ mit hoz ki mindebből, de biztos, hogy azt is moziban fogom megnézni.

Végül egy jó tanács: Csak okosan a literes kólával, mert a film végére a hólyagszakadás veszélye fog fenyegetni. :DDD

Ui.: a sárkány nem úgy néz ki, ahogy a linkelt képen láthatjuk. Hála Istennek ennél sokkal királyabban sikerült megcsinálni a végles verziót, ez csak a trailerben szerepelt.

Azóta történt

Előzmények

  • A TRON univerzum

    "Mi rejlik odabent? Kódok, kódtöredékek? És mi van, ha ezek egyesülnek?"

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.