2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Synology DiskStation DS920+ NAS

A magas árért cserébe egy olyan készüléket kapunk, ami több területen is kiszolgál, jól skálázható és időtálló.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, hardver

A NAS érdekessége, hogy a 2022-ben megjelent modellel, a DS923+-al ellentétben ez a modell Intel processzorral rendelkezik. A készülékben egy Intel Celeron J4125 muzsikál, míg a frissített DS923+ modell egy AMD Ryzen Embedded R1600-as processzorral érkezik.

DS923+ vs. DS920+ - Főbb különbségek

Bizonyára néhány olvasóban felmerül a kérdés, hogy mi változott. Noha részletesebben nem kerül kivesézésre a kettő modell közötti különbség ebben a tesztben, úgy vélem, hogy röviden kitérhetünk rá azért a teljesség igénye nélkül.
Összességében elmondható, hogy mindkét modell rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. Az Intel mellett szól többek között a Quick Sync, a hardveres gyorsítás és a beépített grafikus egység, ellenben ezek szükségességét ki-ki ítélje meg maga, felhasználástól függően. Ha valaki kimondottan Plex Server támogatással keres eszközt és szeretne transzkódolást ott elsősorban az Intel processzorral és grafikus chippel ellátott DS920+ jöhet szóba. Ellenben ha valaki több RAM-ot szeretne valamilyen okból (Docker, VMS stb.), videót szerkeszt, ahol jól jöhet a 10 Gbps képes opcionális RJ45 hálózati modul; avagy gyorsabb processzort szeretne (kb. +30%), annak ideális lehet a DS923+ modell. Mindenesetre ha konkrét felhasználásra keresünk NAS készüléket, akkor érdemes részletesen utánaolvasni az adott eszköznek.

Tartozékok, a doboz tartalma

Az eszköz maga egy visszafogott, minimalista, ám átgondolt csomagolásban érkezik, melynek ötletesen műanyag füllel látták el a tetejét az egyszerűbb szállíthatóság érdekében. A doboz felnyitása után matrjoska baba módjára két kisebb dobozban találjuk a tartozékokat.

A kis dobozok a készülékhez való tartozékokat rejtik, többek között egy rövid útmutatót, mely a meghajtók beszereléséhez és a gyors beüzemelés hardveres részéhez nyújt segítséget, egy kis zacskót a szükséges csavarokkal, kettő darab RJ-45 LAN kábelt, két műanyag kulcsot, mellyel a merevlemezeket tartó négy fiók ajtaja zárható és végül, de nem utolsó sorban a két részből álló 100 wattos tápot.

A készülék

A készülék maga, küllemét illetően fekete, enyhén texturált műanyag burkolatot kapott, mely kimondottan szerencsés, erről nem kell majd az ujjlenyomatokat törölgetni, illetve a karcos sem látszanak rajta annyira. A felhasznált anyagok minősége rendben van, a sarkok szépen le vannak kerekítve, az alja gumi tappancsokat kapott.

Az oldalát egy Synology logó díszíti, egyébként a dizájn letisztult. A fiókok könnyen mozgathatóak, merevlemezzel is gyorsan a helyükre csúsznak és a foglalat stabilan tartja őket. Súlyát illetően 2.24 kg-ot nyom, méretre pedig 166 x 199 x 223 mm.

Az előlapon a bekapcsológomb mellett, a fiókokon kívül megtalálható még egy USB 3.0 bemenet, egy státuszjelző led, illetve minden lemeznek egy-egy led.

A hátoldalon pedig kettő ventilátor, pontosabban annak a szellőzői kaptak helyet. Mellette kettő darab gigabites RJ-45 LAN csatlakozó található, mely több szempontból is hasznos lehet, ám kevésbé érinti az átlag felhasználót. Aki számára érdekes lehet, keressen rá a 'link aggregation' fogalmára, melyet helyenként link aggregációként, máshol kapcsolat aggregációként említenek. A funkció használatával lényegében kettő kapcsolatot tud a készülék egyként használni, dupla sebességgel. Ezen kívül egy reset gomb, egy eSATA csatlakozó, a táp bemenete, Kensington zár és egy további USB 3.0 bemenet foglalja el a maradék helyet.

Az eszköz alján két SSD foglalat található, erről bővebben a későbbiekben.

A műanyag HDD fiók egyébként stabilan fogja a lemezeket, néhol gumírozott a rezgéscsillapítás érdekében. A gumi / műanyag tüske, mely a 3,5"-os merevlemezeket rögzíti, szintén ehhez hasonló anyagból készült, illetve ezeknek hála 3,5"-os HDD esetén nincs szükség csavarokra a merevlemezek beszereléséhez. A 2,5"-os lemezek csavarral rögzíthetőek.

Hardver

A NAS hardveres adottságait illetően egy négymagos, 2.0 GHz alap órajellel működő Intel Celeron J4125 processzor található benne, mely 2.7GHz-es turbo órajelre képes.

Memóriát illetően egy 4GB-os DDR4 modul található benne, mely 8GB-ig bővíthető szükség esetén. A procedúra viszonylag könnyen és gyorsan elvégezhető, a foglalat a merevlemez fiókok alatt helyezkedik el, mindössze be kell helyezni a memóriát az üres helyre.

Illetve mint az említve lett, az eszköz alján található két M.2 2280 NVMe SSD típusú foglalat, mely többek között cachelésre használható.

Megemlítendő, hogy ugyan RAM esetén a Synology a saját RAM moduljait támogatja, SSD szempontból a specifikációnak megfelelve lényegében szabad kezet kap az ember a meghajtót illetően. A ventilátorokat illetően kettő darab található az eszköz hátsó részében, melyek 92 x 92 x 25 mm méretűek.

Ami itt még megemlítendő, hogy alapvetően négy darab 16 TB-os merevlemezt támogat az eszköz, tehát összesen 64 TB-ot. Opcionálisan egyébként ez bővíthető az erre kitalált DX517 Expansion Unit által, mely öt lemezt képes fogadni, szintén lemezenként 16 TB kapacitással, igy további 80 TB adható hozzá, összesen 144 TB-ra növelve a készülék kapacitását.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.