2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Segítség, kinőttem a házam!

Avagy egy házcsere története, hőelvezetési megfigyelésekkel. (Aerocool Extreme Engine 3T, CMSTORM Sniper)

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A régi ház

Idén nyáron lesz 5 éve, hogy megvettem az első komolyabb számítógépházam, akkor az Aerocool új házára esett a választásom, az Extreme Engine 3T-re.

Lényeges jellemzői az alábbiak:

Acél váz és oldallapok,
Aluminium takaróajtók,
1db 25 cm-es oldalventillátor,
1db 14 cm-es első ventillátor,
5+2db 3,5" (ebből egyet elfoglal az usb+jack modul, míg egyet a ventilátor-szabályzók),
4db 5,25" hely

Az évek folyamán folyamatosan elégedett voltam a házzal, platformok váltogatták egymást, mígnem elhatároztam, hogy picit komolyabb gépet építek. Költséghatékonysági okokból, az AMD platformjára esett a választásom, beszereztem, egy Phenom II X4 955-ös processzort, egy hozzávaló AM3-as Asus alaplapot, valamint 4 GB Kingston memóriát. Ezek mellé egy akkoriban középkategóriásnak számító, Gigabyte által gyártott, Ati Radeon 4850-es kártyát vettem, és bíztam benne, hogy a játékok, amikkel játszottam akkoriban, futni fognak FullHD-ben, ugyanis ez a monitorom natív felbontása.

A gépet összeépítve első lépésként az Amazonról rendelt Windows 7 feltelepítése történt meg, ezt a Steam beüzemelése követte. Reménykedtem, hogy a dobozos processzorhűtő jól működik, hiszen korábban sosem volt az AMD hűtőivel problémám, tették dolgukat, általában csendben. Sajnos ez nem volt igaz legújabb szerzeményemre, játék közben olykor az addig szinte néma házam egy porszívóhoz hasonlított. Nem bírtam sokáig, hiszen az évek folyamán az Aerocool ház miatt hozzászoktam a csendes működéshez.

Némi tájékozódást követően beszereztem a Scythe Grand Kama Cross névre hallgató majdnem ipari méretű hűtőjét, melynek hőcsövei nevéhez hűen keresztezik egymást, hogy óriási lamellákon leadják a processzor által termelt hőt, amihez egy 14 cm-es (!) ventilátor nyújt segítséget.

Mintegy bónuszként megleptem még magam RAM hűtőkkel is, melyek szintén Scythe gyártmányúak és a Kama Wing névre hallgatnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.