2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SED - Game Over?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Surface-conduction Electron-emitter Display. Ez a SED, amely kijelző típust a hagyományos...

[ ÚJ TESZT ]

Surface-conduction Electron-emitter Display. Ez a SED, amely kijelző típust a hagyományos katódsugárcsöves (CRT) technológia kiváltására fejlesztette ki a Toshiba, és a Canon, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a jelenlegi legnépszerűbb LCD, és PDP (Plazma) nagyképernyős megjelenítőkkel is eredményesen vehesse fel a versenyt.


[kép]
race? Nem! SED!


A technológiáról most nem szeretnék szólni, az kitűnően le van írva a www.tftpanel.hu oldalon: [link]. Akit érdekel, ajánlom olvassa el Lacix cikkét.

A legfrissebb hírek viszont nem túl bíztatóak.
A viharfelhők, már kb. 1 éve kezdtek gyülekezni a SED felett az égbolton, amikor többszöri halasztás után sem sikerült kirukkolni a már sokszor beharangozott sajtótájékoztatóval, ami végre a termelés beindítását jelentette volna. Ezzel a mai napig adósak, és a legújabb hírek szerint a gyártás legkorábban 2007 negyedik negyedévében kezdődhet meg.


[kép]
Mr. Atsutoshi Nishida a Toshiba elnök-vezérigazgatója


A bajok azonban kicsivel korábban kezdődtek. A két nagy gyártónak vitája támadt az USA-ban, a technológia bevezetésével kapcsolatban, amelyet pereskedés követett. Közben a Toshiba elnöke vezérigazgatója Mr. Atsutoshi Nishida a múlt év végén olyan meglepő nyilatkozatot tett, amelyben egy Japán lapnak elismerte, hogy a SED technológia nem versenyképes Az LCD-vel szemben, a magas gyártási költségek, és a korlátozott szállítások miatt. Ezért a SED TV-vel a jövőben inkább az üzleti piacot célozzák meg. Felülbírálta ugyanakkor a 2004-es előrejelzését, amelyben a SED-nek 20-30%-os piaci részesedést jósolt az 50''-nál nagyobb síkképernyős megjelenítők piacán.


[kép]
Szépség-ápolás?


Ebből már sejthető volt, hogy valami nagyon nincs rendben a háttérben. A vita végére azonban most pont került a két fél megegyezése értelmében a Toshiba kiszáll a SED technológia további fejlesztéséből, a közös vállalatban levő érdekeltségét a Canon kivásárolja. A vállalat vezetője továbbra is a Toshiba-ból érkezett Mr. Kazunori Fukuma maradt, aki lemond aToshiba-nál betöltött helyéről, és a továbbiakban a Canon foglalkoztatja SED elnöknek. Így a cég és technológia 100%-os Canon tulajdonba került.


[kép]
Kilátás a kertbe


De miért is érdekes ez ennyire?
Aki vette a fáradságot és elolvasta a cikk elején linkelt írást, láthatja, hogy a technológia nagyon ígéretes, számos előnnyel rendelkezik, mégis jelen pillanatban úgy néz ki, hogy múltja nincs, és nem lesz jövője sem. Kár, hogy főleg üzleti szempontok miatt, nem tudott alternatívaként felsorakozni az LCD, PDP technológia mellé. A SED nagy reményekkel indult, de lehet, hogy csak egy lábjegyzet lesz a a kijelzőtechnológia területén. Elkésett, és ezt a hátrányát nem tudja behozni, lassan túlhalad rajta az idő.


[kép]
Fém és csillogás


A mostani írásomat az ihlette, hogy talán ez is az egyik mementója lesz egy olyan kitűnő technológiának, amely azt sem érte meg, hogy egyáltalán érdemben beszélhessünk róla.


Csak őszintén remélni tudom, hogy a régen várt OLED-ek nem jutnak erre a sorsra, de ez talán majd egy későbbi írásnak lehet a témája.


[kép]
Sony OLED ''fal''



Race

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.