2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Razer Megalodon Vs. Logitech G35

  • (f)
  • (p)
Írta: |

7.1 a 7.1 ellen.

[ ÚJ TESZT ]

Mivel a fényképezőgépem pár napja megadta magát, és a telefonnal készített képek minőségét nagyon gyatrának találtam, így kénytelen vagyok a netről szedett képekkel operálni. Nézzétek el nekem!
A magamfajta kock gémerek igen nagyra értékelik a minél tökéletesebb hangzást kedvenc és bármelyik másik játékuk és filmjük közben. A mai tesztem két alanya ezt a szegmenst hivatott megcélozni, lássuk hát, mire is képesek.

Először vegyük górcső alá a Razer zászlóshajóját: a Megalodon7.1-et. A technológiai paraméterei a következők:
Fejhallgató:
Frekvencia tartomány: 20-20000Hz
Impedancia: 32 ohm 1khz-en
Érzékenység: 105 +- 4 DB 1khz-en
Maximális bejövő jel: 200mw
Hangszórók: 40mm-es hangszóró, Neodímium mágnessel

Mikrofon:
Frekvencia tartomány: 50-16000Hz
Érzékenység: -37DB
Jel zaj arány: 50 DB

A csomagoláson azonnal látszik, hogy itt nem babra megy a játék. A fülest zipzárral ellátott, kipárnázott dobozban vehetjük kézbe, persze a szemrevaló külső csomagolás eltávolítása után. Miután ettől is megszabadítottuk, teljes pompájában elénk tárul.
Már a kézbe vételkor is egyből feltűnik a minőség és a dizájn kellemes egyvelege. A fülpárnák plüssbevonata kimondottan kényelmessé teszi a viselését, a fejünkre téve egy könnyed mozdulattal méretre igazíthatjuk. Bár talán egy picit elméretezték a beállítási lehetőségeket, lévén, hogy a legkisebb lehetőség egy felnőtt férfi feje, a legnagyobb már szerintem egy medvére is jó lenne. 3,3 méteres szőtt burkolatú kábele tisztes távot biztosít nekünk szinte bármekkora monitortól. A fejhallgató aranyozott USB 2.0 csatlakozón keresztül kapcsolódik gépünkhöz. Amint a csatlakoztatás megtörténik, a Megalodon életre kel és villám gyorsan készen áll használatra. Ősi, tengeri szörnyetegünk saját hangkártyát használ, amely a vezérlőpanelben kapott helyet. Maga a panel könnyen kezelhető, semmiféle leírás nem kell hozzá, hogy rájöjjünk a használatára. Miután elvégeztük a magunknak kedvező beállításokat, amiből megjegyzem nincs sok alternatíva, kezdődhet a körutazás a játékok, filmek és zenék világába.

Elsőként végignéztem vele pár mozi film trailerét, ezek a következők:

Transformers HD 1080p
Avatar HD1080p
Saving private Ryan 720p final battle.
Itt jött ki a füles számomra legnagyobb fogyatékossága, mégpedig az agresszív, túlvezérelhető basszus hiánya. Minden hangot szépen lekezelt, de a robbanások, vagy például, az az elemi dübörgés, amikor a tigris tank vonul, vagy az Avatarban a kopter rotorjának a hangja nem igazán jött át. Tekintetbe véve a 35000 forintos árcédulát, vártam volna kissé moziszerűbb hatást. De ezek voltak a filmek.

Jöjjön most a játék!

Itt jó pár gámában vetjük be őscápánkat. A Need for speed:Shiftben szépen és tisztán szól a füles,jól érzékelteti ellenfeleink helyzetét, még ha nem is látjuk őket. A motorok hangja ugyan lehetett volna kissé mélyebb, elvégre itt vannak 6-700 lóerős masinák is, de ez már csak szőrszálhasogatás.
A Bad Company 2-ben és a Modern Warfare 2-ben is tisztán kijönnek a hangeffektusok, könnyedén meg tudjuk határozni, merről lő ránk a gaz ellen. Egész "messzi" hangokat is korrektül közvetít a füles, így akár még előnyre is szert tehetünk boldogtalan ellenfeleinkkel szemben.
Teszteltem még továbbá a Crysisban, a Call of Pripyatban és a Prototypeban. Mindenhol hozta a Razertől elvárt magas minőséget, bár maximális közeli hangerőn a basszus itt is kissé torzít.

És egy kis zene.

Itt összeállítottam egy kis zenei csomagot magamnak, amiben szerepelt Vivaldi:Négy évszak,Samuel Barber:Adaggio,Kispál:szőkített nő,Nirvana:very ape és a smells like teen spirit,Cypress Hill:Killa hill nigas,Bad company:the nine,Ocelot:catharic process,Datakult:demos sect,Juno Reactor :Guardian Angel.Penta:downturn.
A teljesség igénye nélkül válogattam mindenféle stílusból meg abból, ami volt itthon.
Minden tisztán és szépen szólt, persze ehhez át kell kapcsolni a térhatást a 2.0 verzióra. Bár a Kispál koncertfelvétel sokkal hitelesebb volt 7.1-ben, a többi felvétel így kicsit olyan, mintha dobozból szólna.

A mikrofon:

Erről nincs túl sok írnivaló. Tisztán közvetíti a hangokat.

A Razer Megalodon állta a sarat minden alkalmazásban, amint azt egy ilyen árcédulájú fülestől el is vártam.A honlapja nagyon igényes és informativ.A Maelstorm audio engine jól érzékelteti a sztereó és a 7.1 közötti különbségeket.

A Logitech G35 7.1 gaming headset a cég füles palettájának a csúcsa. Technológiai paraméterei a következők:

Fejhallgató:

Hangsugárzó: 40 mm átmérőjű, neodímium alapú hangsugárzó, 15 mm átmérőjű hangtekercs ferrofluid csillapítással
Frekvencia átvitel: 20 Hz–20 kHz kiegyensúlyozott zengő hangtér
Impedancia: 32 ohm, névleges
Érzékenység: 90 dB SPL, ref.: 1 mW, 1 kHz

Mikrofon:

Felvételi mód: egyirányú (kardioid)
Frekvencia átvitel: 100 Hz–10 kHz
Érzékenység: -42 dBV/Pa re: 0 dB = 1 Pa, 1 kHz
Tesztkörülmények: 3,0 V, 2,2 kOhm

A G35 doboza félig átlátszó, így kézbe véve egyből feltűnik a robosztus füles. A pakk tartalmaz egy driver cd-t, kézikönyvet, plusz két tartalék fejpárnát (hisz nem egyforma mindenki fejformája) és természetesen a G35-öt. A fejhallgató 3,05 méteres szőtt szigetelésű kábelén és egy USB 2.0 csatoló felületen kommunikálnak gépünkkel. Agresszív formavilága nekem különösen tetszett. A fülpárnák bőrhatásúak, és mivel zárt fülesről van szó, ez forró nyári napokon kényelmetlen lehet. A jobb oldali fülkagylón van egy hangerőszabályzó és három, úgynevezett G-gomb. Mielőtt valakinek pikáns gondolatai támadnak, ez nem arra való. A gombok a szoftver installálását követően programozható, ám csupán pár funkciót állíthatunk be rajta. Az alant lévő nyolc furcsa maszk ikon a hangunk eltorzítását teszi lehetővé, bár szerintem ennél azért valami hasznosabbat is kitalálhattak volna. Kémeknek, meg terroristáknak biztos hasznos, de egy átlagjúzer nem sok mindent tud vele kezdeni. A Dolby Digital surround sound gomb kapcsolásával érhetjük el a 7.1 hatást, e nélkül csupán 2.0.Ezt megtehetjük szoftveresen, és fizikailag is egy kis kapcsoló segítségével, ami a G-gombok mellett található

A mozi teszt ugyanazokkal a trailerekkel és a Ryan közlegény utolsó csata jelenetével történt. Mint a Megalodonnál, itt is tiszta, szép a hangzás, viszont olyan elemi erejű a mély hangzás, ami "átpasszírozza a zagyam".Sikerült a logitech mérnökeinek a mozi hangzásvilágát is átéreztetni egy játékos fülesben. Megszerezték a Dolby Digital licenszet, ez erősen érezhető a filmek közben.

A játékok terén hasonlóak a tapasztalatok, mint a Megalodonnal, bár a jóval kiforrottabb, mély hangok itt is éreztetik a hatásukat.
Fontos kiemelni viszont azt is, hogy ha a mélyet csutka hangon maximumra tolod, itt is felléphet némi torzulás. Bár én csak a teszt erejéig tettem ezt, szerintem túlzás már a 60-70%-os túlhajtás is.

Zene:

Ugyanazok a számok, mint a Megalodonnál, a rap és az elektronikus zenék itt is "jobban" szólnak, a zárt füles jól kiszűri a külvilág zaját, még ha egy közvetlenül mellettünk működő hangos tv-ről is van szó. A 7.1 itt is dobozhatást kelt, bár nem minden esetben.

Mikrofon:

Szintén magas minőség, nincs lényeges különbség a Megalodontól.

Mindent összevetve a G35 remek füles, eltekintve az itt is borsos, 25000 forintos árcédulától. Hosszú órák után sem kényelmetlen a viselése, és ki tudja teljesen zárni a külvilágot. A Logitech supportjával kapcsolatban itt olvashattok egy kis történetet.

Mivel a két füles közel azonos képességekkel rendelkezik, így csak az eltéréseket emelném ki:
A G35-nek jobb a mélyhangzása.
A Megalodon nagyon melegben (30-35 fok felett) sem kényelmetlen.
A G35 nagyon jól hangszigetel.
A Megalodon játék közben könnyebben vezérelhető.
A G35 egy laza tízessel olcsóbb.

A helyesírási hibákat megpróbáltam elkerülni,ha még is találsz benne fordulj vele Grétsi Lászlóhoz.A teszt szubjektív és a teljesség igénye nélkül készült.Köszönet orion82]-nek hogy rendelkezésemre bocsájtotta a megalodont.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.