2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ramdisk Linux alatt

Ha nem futja SSD-re, vagy óvnánk a kicsikét, adjunk kis kakaót a RAM-nak.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Ha már kerestél a számítógéped gyorsítására házi praktikákat, biztosan belefutottál már a ramdisk fogalmába.

Ügyesen kiaknázva jelentős teljesítménynövekedést lehet vele elérni. A memóriát (RAM-ot) arra használjuk, hogy ideiglenes adatokat írjunk oda. Gyors az elérése, azonban az operációs rendszereink sokszor szeretik memóriaként, ideiglenes adatok tárolására a háttértárainkat használni.


Te hova gyorsítótáraznál szívesen? (forrás: PROHARDVER!)

Mi is az a ramdisk?

A ramdisk lényege az, hogy a fizikai memóriánk (RAM) egy részét merevlemezként (disk) használjuk. A konvertált rész merevlemezként viselkedik: van fájlrendszere, mérete, partíciója, csatolási pontja és olvasható/írható. Egyedül a SMART adatokat olvasó programok nem tudnak velük mit kezdeni.

A cikkemben szeretnék egy-két praktikát bemutatni a ramdisk használatával, amellyel gyorsíthatjuk gépünket. Nálam a böngészés szinte villámgyors lett.

Cikkemben a ramdisk-et Linuxos szemszögből fogom nézni.

Előnyei
Merevlemezzel (HDD) szemben
A merevlemezzel szembeni legnagyobb előnye, hogy gyorsabb. Sokkal gyorsabb. A gyorsítótárazás azt jelenti, hogy egy könnyen elérhető területre összegyűjtünk dolgokat, amiket onnan gyorsabban elérünk. (Pl. a böngésző által megjelenítendő képeket) Azonban ezt egy lassú merevlemezre tenni olyan, mintha magunk alatt vágnánk a fát.

SSD-vel szemben
Az SSD gyorsabb mint a merevlemez (olvasnivaló...), de közbejön egy súlyosabb probléma, a cellák korlátozott írhatósága. Hogy kíméljük a (most még korántsem olcsó) eszközünket, alkalmazhatunk ramdisket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.