2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

A PS3 karbantartása

Nagytakarítás egy PS3 belsejében, a hűtés javítása újrapasztázással.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Jelen írásommal azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik szeretnék kitakarítani az általuk birtokolt PS3 belsejét, illetve fel kívánják javítani a hűtés teljesítményét a CPU és a GPU hővezető pasztájának cseréjével.

Előrebocsátom, hogy a különböző verziójú PS3-ak között jelentős eltérések vannak hardveres felépítést illetően és itt nem csak az eredeti formatervű FAT modellek és az újabb Slim modellek közötti különbségre kell gondolni, hanem arra, hogy a FAT és a Slim modellcsaládon belül is számos eltérés tapasztalható annak függvényében, hogy mikori generációs a gép.
A gépünk nagyon könnyen beazonosítható, a hátulján látható vonalkód alatt levő sorozatszámsor végén látható betűkombináció alapján. A különböző betűkombináció által meghatározott modellek tulajdonsági itt láthatók.

A jelen cikkben szereplő gép egy CECHH04 szériás, eredetileg 40 GB-os HDD-vel felszerelt modell, amelyet 2008 év elején vásároltam.
Amit erről a modellről tudni érdemes, hogy ez volt az utolsó olyan, harmadik generációs modell, amelyben a Cell CPU csíkszélessége még 90 nm-es volt, viszont a GPU már itt is 65 nm-es. Ez nyomon követhető ezen táblázatban.

Ezen modell 2007. októberétől 2008. augusztusáig volt gyártásban, az üzletekben úgy 2008. végéig lehetett vele találkozni, ehhez még nem Dualshock3, hanem csak a sima Sixaxis kontroller járt, amely csak annyiban különbözik az előbbitől, hogy nincs benne vibramotor.
Természetesen már ezen modell sem volt képes a PS2-es játékok futtatására, sem hardveresen, sem szoftveresen (előbbire csak az első-, utóbbira csak a második generációs modellek voltak képesek). Ezen modellben már csak 2 darab USB-port található a korábbi 4 helyett és a kártyaolvasó is lekerült a frontlapról. Ettől függetlenül egy megbízható és stabil modellnek mondható a CECHH-széria, aminek nálam eddig meg is felelt.
A gépet anno movie pack-ban vettem, ami azt takarta, hogy egy ilyen BD-távirányító, illetve egy BD-film is helyet kapott a dobozban.

A lényeg, hogy mint látható, igen sok variációja jelent meg a konzolnak, amelyek közül több is eltérő architektúrával rendelkezik. Az első modelleket még heatpipe-os hűtőrendszerrel szerelték, illetve több USB-csatlakozó és kártyaolvasó is volt rajtuk található. Épp ezért mielőtt hozzáfogtok a gép szétszedéséhez, azonosítsátok be a linkelt táblázatok alapján és keressetek az adott modell szétszedését bemutató videókat a Youtube-on, alapvetően én is ezek alapján orientálódtam. Akinek az enyémmel megegyező szériába tartozó modellje van, az biztos lehet benne, hogy ugyanazt fogja látni a burkolat alatt, amiről most beszámolok és képeket közlök.

Előrebocsátom azt is, hogy senkinek nem javaslom, hogy az újonnan történő vásárlást követő 3 éven belül megbontsa a gépét, ugyanis ezzel azonnal elveszti az 1 éves teljes körű, illetve a 3 éves méltányossági garanciáját is!
Sokan nem tudják ugyanis, hogy az 1 éves Sony garancia letelte után még további 2 évig van lehetőség a gép kedvezményes javíttatására: 16.500 Ft befizetése mellett a Sony megjavítja a gépet, bármi is legyen a hibája (akár elszállt alaplap, akár olvasó) és újabban egy refurbished (teljesen felújított) gépet adnak a meghibásodott helyett, végleges használatra. Ennek mindössze az a feltétele, hogy eredeti Sony garanciával vásároljátok a gépet, legyen meg a vásárlást igazoló számla és garancialevél, illetve, hogy a gép lezáró csavarját takaró matrica sértetlen legyen. A gépet márpedig csak ezen matrica eltávolításával tudjuk kinyitni, ami a garancia azonnali elvesztését vonja maga után.
Az én gépem már 3 éves múlt, így semmilyen garanciám nem volt már rá, nem volt vesztenivalóm a megbontásával.

Amiért felmerült bennem a takarítás és újrapasztázás gondolata: az utóbbi egy évben észrevettem, hogy ha egy picit megemelkedik a környezeti hőmérséklet, akkor a gép ventilátora hamarabb kapcsol magasabb fordulatfokozatba, mint korábban.
Gyanúm szerint a hűtőközegek fáradtak el, nem biztosítanak már olyan hőátadást a CPU és a GPU, valamint a rájuk feszülő hűtőbordák között, ami elégséges lenne a keletkező hőmennyiség gyors elvezetésére.

Sok rémhír terjeng a neten a gép belsejében tanyázó pormacskákkal, kőkeményre száradt hűtőpasztákkal, elváló bordákkal kapcsolatban, amelyek a gép CPU-jának/GPU-jának alaplapról történő elválásához (és ezáltal a rettegett YLoD-hibához) vezetnek.
Megvizsgáljuk, hogy ezen pletykáknak van-e tényleges alapja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • The Last Of Us Bemutató

    Egy újabb zombiapokalipszis, világvége, ebből mi új sülhetne ki? A válasz igen csak meglepő!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.