Hirdetés

2020. augusztus 15., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Programajánló: MPlayer

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bizonyára sokan ismeritek az MPlayer nevű (mellesleg magyar fejlesztésű) médialejátszó...

[ ÚJ TESZT ]

Hirdetés

Bizonyára sokan ismeritek az MPlayer nevű (mellesleg magyar fejlesztésű) médialejátszó programot. Elsősorban Linuxra készült, de szerencsére létezik Windowsos portja is. Képességeit maximálisan egy speciális kodek csomaggal lehet kihasználni, akkor szinte minden létező médiafájlt képes lejátszani. Fontos tudni, hogy a saját kodekjeit egy külön mappában tárolja, nem kell telepíteni semmit, csak a kívánt helyre bemásolni a letöltött tömörített fájlok tartalmát, és kész. Tehát nem kell semmiféle ''kodek-pakk'', aminek a feltelepítése rossz esetben fél év múlva idéz elő rejtélyes bugokat és fagyásokat.

Ugyanakkor a program Windowson hivatalosan csak parancssorból működik. Ami addig nem gáz, amíg csak gyorsan meg akarok nézni egy letöltött videót, vagy meg akarok hallgatni egy zenefájlt. Még a feliratot is magától hozzáteszi, feltéve, hogy a két fájlnév megegyezik. A működtetést azonban jelentősen leegyszerűsítheti egy kis segédprogram, amit feltelepítve (igen, ezt már fel kell) egy egyszerű (ironikusan szólva ''letisztult'') felhasználói felületet ad a kezünkbe.

Választhatunk a mindent egyben csomag (ami a lejátszót is tartalmazza), és szimpla frontend között. Én ez utóbbit javaslom, lévén a fejlesztő megszüntette a program támogatását, és a csomagban mellékelt Mplayer már meglehetősen régi, a frontend viszont még mindig megállja a helyét. A program (Mplayer+Frontend) elsőre egyszerűnek tűnik, de széleskörűen paraméterezhető, és rengeteg funkciót tud, többek között OSD-t. Újabban már a hivatalos oldalon is elérhető egy Windows-ra készített GUI.

Aki szereti az egyszerű és nagyszerű programokat, és nem veti meg, ha egy alkalmazás kevés memóriát és processzoridőt eszik (azaz minél hatékonyabban végzi a dolgát), az ebben a párosban megtalálja a számítását. Hogy ezeket az állításokat illusztrálni tudjam, nézzünk egy-két példát, amelyek az utóbbi idők tapasztalatait tükrözik. Bizonyára sokan használnak Windows operációs rendszerükön Quicktime Player-t. Nos, lehet, hogy ez a lejátszó igen szépen hasít Mac-en, de Windows alatt nem hinném, hogy nagy népszerűségnek örvend. Az ok egyszerű: igencsak leterheli a gépet. Ugyanakkor mégiscsak szükségünk van rá a .mov file-ok lejátszásához. Vagy mégsem?

Nézzünk példának egy-két egyszerű HD trailert. Vegyük mondjuk a Prestige [link] című, ígéretesnek tűnő film 480p-s (848x352) bemutatóját. Ez egy H.264 kódolású, .mov kiterjesztésű file, mondhatni hazai pálya a Quicktime-nak. Hát nem az! A nyár miatt leszázalékolt, 1333MHz-en futó Athlon XP-n lejátszáskor átlagosan 70%-os prociterhelést lehet leolvasni a Task Manager-ből. Ami nagyobb baj, hogy a film ennek ellenére láthatóan akadozik, egyáltalán nem gördülékeny. Ezzel szemben MPlayerrel ugyanez a részlet átlagosan 20-30% processzort eszik, ráadásul sokkal gördülékenyebben játssza le a filmet.

Ugyanez a helyzet a Lady In The Water trailerénél [link] is. Míg az MPlayer vígan játssza kb. 60-70%-os terheltség mellett, addig a QT teljesen leterheli a gépet. Vagy nézzünk például egy ''sima'' DivX filmet. Az Mplayer képes arra, hogy a korábban említett ''erőgépen'' 1-2%-os processzorhasználattal beérje a lejátszás során (természetesen ez nagyban függ a tömörítésnél alkalmazott kodektől és a használt beállításoktól is). És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az MPlayer sokkal hamarabb betöltődik, és a film végeztével ki is lép, azaz szinte teljesen ''átlátszó'' a felhasználó számára.

A tanulság: a megfelelő program sokat javíthat a sokat emlegetett ''felhasználói érzeten'', és lassabb gépen is lehetővé teszi bizonyos megterhelő filmek lejátszását. Aki többet szeretne tudni erről a programról keresse fel a honlapját [link], és tegyen vele egy próbát!

Ez a cikk eredetileg itt jelent meg: [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.