2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Popcorn Hour Cooling Mod

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nemrég vásároltam egy Popcorn Hour A-110-es médialejátszót, és bár tökéletesen meg vagyok vele elégedve,...

[ ÚJ TESZT ]

Nemrég vásároltam egy Popcorn Hour A-110-es médialejátszót, és bár tökéletesen meg vagyok vele elégedve, valami azért nem hagyott nyugodni, és ez a melegedés. Alapból nem tartalmaz semmilyen ventillátort – a gyártó szerint erre nincs is szükség – de egy nagyobb HDD esetén igencsak jól jönne valami aktív hűtés.

A kisebb 2.5”-os HDD-k annyira nem melegszenek, de egy 3.5”-os HDD eléggé fel tud forrósodni, és bár a chipset bírja a meleget, hosszú távon nem tesz jót a vinyónak. Különböző fórumokon lehet erre ilyen-olyan megoldásokat találni, de a legtöbb eléggé „home made” jellegű és használatukkal ugrik a garancia. Ezért próbáltam olyan hűtést tervezni hozzá, ami esztétikus, halk, és mindenféle fúrás-faragás nélkül használható.

A legcélszerűbb az volt, hogy cserélem az egész felső fedőlapot egy olyanra, amin van már egy kivágás egy 8 centis ventinek. Egy kis vízvágás és szinterezés után így nézett ki a dolog

Ezután következett a venti kiválasztása. Fontos volt, hogy keskeny legyen és ne az átlagos 25mm vastagságú, mivel notebook vinyóval használva, ez még pont befér a házon belülre. Ezért választottam a COOLER MASTER R4-SPS-20AK-GP ventijét, mert 15mm vastag és 12v-on is csak 20dB a hangja. A venti mellé célszerű beszerezni egy rácsot is, mert azt sajnos nem adnak mellé.

Az A-110-es Popcornban, már található 3 pines csatlakozó a nyákon, továbbá egy jumper segítségével szabályozható, hogy 5- vagy 12 voltot kapjon a venti. 5v-on is simán elindul, így akinek hangos a 20dB az tovább halkíthatja. A régebbi A-100-as modellben pedig a ventihez adott tápcsati átalakítóval használható a dolog, igaz csak 12v-on.

Az összeszerelés többféle módon elvégezhetjük annak függvényében, hogy milyen merevlemezzel használjuk a gépet. Valamint eldönthetjük, hogy a venti milyen irányba forgassa a levegőt. Ha a benti levegőt fújatjuk ki vele, hatásosabb lehet, mivel a Popcorn oldalán lévő szellőzőkön keresztül beérkező hideg levegő, egyaránt hűti a chipsetet és a merevlemezt is.

2.5”-os HDD-nél nyugodtan kerülhet belülre a venti és csak a rács kívülre:

3.5”-os vinyónál csak kívülre szerelhető a hűtés:

Általánosságban elmondható, hogy a venti jó hatással van az egész rendszerre. 2.5”-os HDD-vel használva még langyosnak sem nevezném a Popcornt, 3.5”-os HDD-vel is csak pár fokkal melegszik, de közel sem forró, mint régebben. Aki még szeretné, kiegészítheti a fedlapot egy hővezető fóliával borda fölött.

Ez jelenleg az 1.0-ás változat:) Várom az ötleteket, észrevételeket az esetleges fejlesztésével kapcsolatban, valamint a véleményeket a cikkről. Később, ha lesz rá igény, illetve a feltételek adottak lesznek, hőmérséklet tesztekkel bővítem a cikket. Amennyiben valakit érdekel a komplett hűtés pm-ben érdeklődhet.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.