2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pinnacle PCTV Stereo és DScaler esete

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nos, vegyes érzelmekkel írom ezt az írást. Nagyon megszerettem magát a kártyát, hiszen szeretek a gép...

[ ÚJ TESZT ]

Nos, vegyes érzelmekkel írom ezt az írást. Nagyon megszerettem magát a kártyát, hiszen szeretek a gép előtt ülve híreket, zenecsatornát, esetleg valami szórakoztató sorozatot nézni. Az elmúlt évek alatt, jó szolgálatot tett számomra. Bár a hozzáadott szoftver (PCTV VISION) egy kicsit fapados, de megbarátkoztam vele, az ingyenesen aktiválható mpeg2 kódolásnak is örültem, nem beszélve a programozható felvételekről.
Örültem, egészen a mai napig...

Ugyanis miután rendben felinstallálom a drivert (XP SP2-es, ami tökéletesen működik SP3 alatt is), valamint a PCTV Vision szoftvert, indításnál olyan hibaüzenetet kapok, hogy a kártya nem elérhető.

Pinnacle PCTV Stereo PCI

Pinnacle PCTV Stereo PCI

Némi internetes kutatás után kiderült, hogy sokan küzdenek ezzel a problémával. Néhány javaslat is született (melyek időnként működnek, időnként nem), melyek ezt hivatottak orvosolni. A Pinnacle mélyen hallgat... Érthető, hiszen neki nem érdeke, hogy egy sok éves kártyáját használjuk a helyett, hogy újat vennénk.

A következő javaslatokkal találkoztam, melyeket érdeme is kipróbálni, hiszen esetleg működhetnek is:

1. Tegyük a kártyát másik PCI csatlakozóba
2. Tiltsuk le a kártyát a feladatkezelőben, unistallájuk a drivert, és safe módban installáljuk újra
3. Használjunk 3rd party drivert (ha nem is mondja az installáló, de újra kell indítani a gépet)
4. Ha már eleve a 3rd party drivert használjuk, installáljuk felül az eredeti Pinnacle SP2-es driverrel (újraindítás itt is)
5. Használjunk DScaler-t

Nos, be kell vallanom, hogy már korábban is előfordult nálam ez a hiba, de a 3-as vagy 4-es megoldás (vagy ezek kombinációja), mindig megoldotta. Most viszont nem, és elkezdtem törni a fejem, hogy vajon a kártya felett járt el az idő, és kezdi megadni magát? De még nincs itt az ideje a csüggedésnek, még mindig van egy lehetőség, és ez a DScaler, egy ingyenes, nyílt forráskódú tv program.

Dscaler logo

Kicsit félve installáltam fel, mert már korábban kipróbáltam a programot, és túl bonyolultnak tűnt a számomra. No de most nem volt vesztenivalóm, hiszen ha most sem sikerül életet lehelni a kártyába, egyedüli opcióként egy új vásárlása marad.
Szóval irány a weboldal. Szomorúan tapasztaltam, hogy a legújabb (5-ös) verzió fejlesztése már évek óta megragadt az alpha fázisban, ezért annak használatát el is vetettem. De vegyük elő a 4-est, mely ugyan végleges verzió, de már ezt sem fejlesztik tovább (sajnos).

Felinstallálás után rögtön indult, és magától felismerte a kártyát. Kép is rögtön lett, de - egyelőre hang nélkül. Király, megtudtuk biztosan, hogy a Pinnacle nem tud normális szoftvereket írni a hardvereihez. Ismerős a szitu? Egy másik nagyhírű gyártó hasonló cipőben jár, bár ott a meghajtó szoftverekről van szó (igen, a Creative az).

No de sebaj, nézzük, hogy meg tudok e barátkozni a kezelőfelülettel.
Elmerülök a menürendszerben, és hamar megtalálom a Channel (csatorna) beállításokat. Király! Nézzük, mit tud a kicsike. Beállítom automatikus keresésre (bölcsen full range scan-re állítom, hogy minden adót megtaláljon), és várok vagy 1 órát (nem vicc), de tényleg megtalál minden adót. Ezek után kézzel el is tudom nevezni azokat. Sajnos nem rendezi automatikusan abc sorrendbe a listát, de kézzel, egyenként megoldhat, ami kissé hosszadalmas lehet (ha mégis, valaki megírhatná :).

De még nincs hang! Nosza, nézzünk körül a hang beállításainál. Aha, ki kell választani a hangforrást. Mivel én a gépen belül egy audiokábellel összekötöttem a tunert hangkimenetét (nem a hátoldalit, hanem ami a nyomtatott áramkörön található) a hangkarim AUX bemenetével egy audio kábel segítségével, ezért hangforrásként a jó öreg Audigy-met, és az AUX bemenetét kellet kiválasztanom. Hoppá, és lőn világoss... izé hang.

És lőn hang...

És lőn hang...

Öröm a négyzeten, továbbra is használhatom kedvenc tuneremet (igazából még soha nem volt másik :), már csak néhány apróbb(?) probléma merült fel. Nem tudok időzített felvételeket készíteni, és elfelejthetem az mpeg2-es felvételeket is, hiszen a DScaler csak avi-ban tudja felvenni a műsorokat (bármilyen installált codec-el). Viszont vannak pozitívumok is. Szebb képminőség (érdemes bekapcsolni a zajszűrőt és hasonlókat), és mindenféle szűrők használata (akár a tv logóját is eltüntethetjük, de ahhoz némi buherálás szükségeltetik.

Már csak egy kérdés foglalkoztatja érzékeny lelkemet. Fogok én még valaha Pinnacle terméket venni?

És egy jó tanács. Az ChrisTV ingyenes verzióját ne használjuk, mert spyware van benne!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.