2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

PCIE VGA-t IBM Thinkcentre S51-be!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A bonyolultnak látszó problémák megoldása olykor pofonegyszerű

[ ÚJ TESZT ]

Szeretem a brand gépeket. Igényes kialakításúak, könnyen szerelhetőek, halkak, és általában stabilabbak és gyorsabbak is, mint a hasonló paraméterekkel rendelkező, egyénileg összeállított konfigurációk. Ezért hát amikor balatoni nyaralónkba kerestem netezős/filmnézős gépet, akkor ahelyett, hogy elkezdtem volna mindenféle kétes előéletű alkatrészeket összevásárolgatni, inkább a használt márkás számítógépek között néztem szét. Választásom az IBM Thinkcentre S51-re esett, mert kicsi fekvő háza van, tehát nem foglal sok helyet, elfér a monitor alatt. A hozzá passzoló IBM Thinkvision 17"-os TFT monitorral együtt 36k-ért sikerült hozzájutnom.

Az aprócska házban pedáns rendben sorakoznak az alkatrészek. Bővítési lehetőségünk is van: 1 db hagyományos PCI, és 1 db PCI Express bővítőkártyát szerelhetünk a gépbe. Mindkét kártya teljes magasságú lehet, hála a bővítőhelyeket 90 fokkal elforgató riser card-nak:

A figyelmesebb szemlélőnek már a fenti képen feltűnhet valami: a PCI Express slot egy könnyen eltávolítható műanyag darabbal helyenként le van takarva. A műanyag darabon olvasható felirat szerint ide csak DVI adapter, és PCIE 1x-es kártya mehet, íme:

Nekem viszont volt elfekvőben egy PCIE VGA-m egy ASUS GeForce 7300 GS személyében, ami ugyan nem egy erőgép, de filmnézésre, meg esetleg néhány régebbi játék futtatására mégis alkalmasabb, mint az alaplapi integrált Intel GMA csoda. A DVI adapter kártya érdekes darab: mindössze egy Silicon Image DVI vezérlő chip található rajta néhány kondenzátor társaságában, nameg a DVI kimenet. Tehát önmagában kép előállítására nem alkalmas, csak az alaplapi integrált VGA képét tudja DVI kimenetre küldeni:

A kártyán a teljes 1x-es PCIE csatlakozó megvan, és ezen kívül még jópár láb be van kötve (pontosan illeszkedik a slotot takaró műanyag lemez réseibe). Felé helyezve a szabvány PCIE 16x VGA-t látható a különbség:

Első lelkesedésemben hamar eltávolítottam a slotot fedő műanyag darabot, és beszereltem a videokártyát. Az eredményen gondolom nem lepődtök meg: se kép se hang. A dolog sajnos nem ilyen egyszerű. A legfrissebb BIOS-ra frissítve sem történt változás. Ha a BIOS-ban az elsődleges VGA-t PCI-ra állítottam (érdekes, hogy PCIE állás nem is volt), akkor nem bootolt be a gép, ha pedig az integrált VGA-t állítottam be elsődlegesnek, akkor a Windows nem tudta felismerni a kártyát. Ekkor kicsit utánaolvastam a dolognak. A helyzet a következő: a kis műanyag lapka nem hazudott, ez valóban csak egy 1x-es PCIE slot. Hogy miért, az kissé nehezen érthető, hiszen az alaplapon lévő Intel 915G chipset támogat 16x-os PCI Express-t is. A Lenovo külföldi fórumán láttam, hogy mások is szívtak már ezzel a problémával. Egyesek arra gyanakodtak, hogy a gép tápja nem elég erős ahhoz, hogy meghajtson egy PCIE VGA-t, mások BIOS-beli tiltásra tippeltek. Ugyanakkor más fórumokon számos olyan beszámolót találtam, amelyek alapján kijelenthető, hogy a 16x-os kártyák nagy többsége 1x-es slotban is elindul. Sokan, akiknek nem volt második PCIE 16x slot az alaplapjukon, de szerettek volna második VGA kártyát használni, egyszerűen kivágták az 1x-es slot végét, és beszerelték a 16x-os kártyát, ami működött is. Szóval elvi akadálya nincs annak, hogy egy 16x-os kártyát 1x-es slotban működtessünk, a kis IBM gépben azonban valami miatt mégsem működött.

Elkezdtem vadászni 1x-es PCIE slotba illő VGA-t, de persze nem találtam, hiszen ezek a kártyák nagyon ritkák, az országba csak elenyésző mennyiségben juthattak be (ha bejutottak egyáltalán). Ekkor újra átgondoltam a dolgot. Adott egy 1x-es PCIE slot, ami fizikailag 16x-os slotként jelenik meg a gépben, vagyis az összes érintkezője be van kötve. Valamint adott egy PCIE 16x-os kártya, ami jó eséllyel működne 1x-es módban, ha 1x-es slotba tennénk. Tehát ha NEM látna több érintkezőt! És itt a megoldás. Pofonegyszerű :) Ragasszuk le cellux-al a kártya PCIE 1x-es csatlakozón túllógó csatlakozóit, hogy ne érintkezhessenek az alaplappal. Az első bevágás után még 7 db lábat kell meghagyni, és a nyolcadiktól (a képen feketével jelölve) mehet a ragasztás, természetesen a kártya hátoldalán is:

Az egyszerű művelet elvégzése után a gép kapásból elindult a 7300GS kártyával, a Windows is felismerte, a driver is feltelepült, és tökéletesen működik a 3D gyorsítás is. Íme az Everest véleménye a dologról:

Látszik, hogy 1x-es módban üzemel a kártya. Ez persze az amúgy sem túl acélos teljesítményét még tovább csökkenti, de legalább néhány régi játék elindul most már.

Utolsó simításként még kapott egy passzív bordát a kártya, hogy ne hangoskodjon az amúgy nagyon halk gépben:

Remélem segíthettem ezzel a kis írással azoknak, akik hasonló problémába futottak Thinkcentre S51-es gépükkel.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.