2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

PC evolúció, gondolatokkal

Gépfejlesztés 13 éve szubjektíven: gondolatokkal, tapasztalatokkal és sok-sok képpel.

[ ÚJ TESZT ]

Pentium második menet

A következő komolyabb frissítés időpontját megint csak áttételesen tudom meghatározni, mivel az adott proci/alaplap/memória trió körülbelül 1 évig teljesített szolgálatot. Nyár végén vettem és 2006 novemberében cseréltem le, így kizárásos alapon 2005 augusztusáról lehet szó. Igaz, hogy akkor már kint voltak a Pentium D-k, de a melegedés és az ár visszatartott attól, hogy azt vegyek, így processzor gyanánt egy Prescott magos 2,8 GHz-es Pentiumra esett a választásom.

Az alaplap szerepét egy Abit AI-7 töltötte be, míg memóriának egy 2x256MB-os, 500MHz-es Kingmax szettet választottam, gondolva a későbbi tuningra.

A memóriát februárban „kiegészítettem” még egy ugyan ilyen készlettel.

Mivel a proci a tesztek szerint erősen melegedett, a hűtőt is lecseréltem, egy Thermalright Sp-94-re (full réz, hőcsövekkel), amire egy 92 mm-es Sanyo-Denki ventit passzítottam (Az alábbi képen is látszik, hogy egy brutális darabról van szó).

A Prescott megkövetelte az erős hűtést, mert tényleg kegyetlenül melegedett. Teljes terhelésen (a fenti hűtéssel) kicsivel ugyan, de átlépte a 60°C-t. Igaz, hogy kissé tuningolva használtam (kb. 3.2 GHz) és úgy sem volt sokkal melegebb (kb. 65 °C), de ez már nálam átlépte a tűréshatárt.

Igazából nem volt rossz cucc, mert a mai napig megbízhatóan működik egy haver gépében, de mégsem szerettem.

A következő nagyobb váltásig megint csak kisebb dolgok voltak. Ismét kinőttem a merevlemezt, így beszereztem egy 160 GB-os Samsungot, valamint a CD írót dobtam ki a gépből és raktam a helyére egy Pioneer DVD-írót. Emlékeim szerint egy DVR-109-es volt, de az is lehet, hogy 110-es, vagy 111-es, mert ezek nagyon gyorsan követték egymást. Erre az időszakra tehető, hogy lecseréltem a tápot.

A Probléma az volt, hogy elfogytak a tápon a csatlakozók, ezért kellett egy táp, amin van megfelelő számú dugasz és tuti, hogy bírja a terhelést. Ott volt a vinyó és az optikai meghajtók, mellette egy mobil rack-ben a régi vinyó, vga és a tuningolt Prescott. Csak elosztókkal tudtam ellátni árammal a cuccokat. A mai eszemmel is azt mondom, hogy határon volt a régi táp. Az új egy Enermax Noisetaker 495 (485W) lett.

Mint említettem, a Prescottal igazából nem volt problémám, de 2006 nyarán beesett egy olyan munka, ami elfektette a gépet. Játékra tökéletes volt (akkor még volt időm játszani), de a munkára használt progi memóriaigénye túllépett a konfiguráció határain. Szerencsére akkoriban volt pénzem, így nagyon vártam a Core2 (tényleges) megjelenését. 2006 novemberében jött el az idő a váltásra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Beköltözés: Corsair Carbide 300R

    Mindent egybevéve egy igen jó minőségű, könnyen szerelhető, tágas házat kapunk a kb. 20.000 forintért.

  • Táblagépek evolúciója

    Az okostelefonokéhoz hasonlóan a táblagépek történelme is sokkal színesebb és sokkal korábbra nyúlik vissza, mint azt sokan gondolnák

Előzmények

  • Gépfejlesztés AMD FM2+ vonalon

    Gigabyte GA-F2A88X-D3H alaplapba AMD Athlon X4 740 processzor és egy HD 4670 került - megérte?

  • Van élet DirectX 11 alatt

    Ha egy régi nagyágyú újjászületésének nem is, de tisztes helytállásának mindenképpen tanúi lehettünk.

  • Okostelefon-evolúció

    Azt hitted, hogy az iPhone volt az első okostelefon? Ha így van, sok újdonságot tartogathat ez a cikk.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.