2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

PC evolúció, gondolatokkal

Gépfejlesztés 13 éve szubjektíven: gondolatokkal, tapasztalatokkal és sok-sok képpel.

[ ÚJ TESZT ]

Pentium korszak

A régen várt csere idejét, csak közvetett módon tudom meghatározni. Az alaplapot 2002 júniusában jelentette be az Abit. Nagyon meleg már biztosan nem volt (Később kiderül, hogy ezt miért írom.), viszont október közepén költöztem a mostani lakásomba és onnantól fogva jó ideig nem lett volna időm a géppel foglalkozni. Marad 2002 szeptember (esetleg augusztus legvége).

Az új alaplap egy Abit SR7-8x lett.

SIS 648-as chipset, amire azért esett a választásom, mert minden tekintetben jobb volt, mint az Intel 845-ös (nem PE!). DDR 333-as memória támogatása (Később kiderült, hogy támogatja a 400-ast is, de csak nem hivatalosan, mert nem tehette meg az Intel megkötései miatt.), AGP 8x támogatása, ATA 133 támogatása, USB 2.0.

Procinak egy P4 Northwood 1.8GHz-es példányt választottam, ami socket 478-as tokozásban volt elérhető.

Provihűtőnek egy Globalwin Tank 1 Powert válogatam be.

Az egy dolog, hogy nagyon tetszett a kinézete, de emellett az tudta, hogy a proci hőmérsékletének a függvényében vezérelte a venti fordulatszámát. Akkoriban még szó sem volt a ma ismert PWM-ről és a négypines venti csatlakozásról. Egy hőmérő diódát kellett a proci kupakja mellé helyezni. A FOP 32 után valóságos felüdülés volt, hogy nem ordít folyamatosan a hűtő!

Memóriának egy 256 MB-os, DDR333-as Samsung modult vettem. Visszalépés volt az 512-höz képest, de akkor nem tellett többre.

A tuning most sem maradhatott el. A Northwood magos P4-ek híresek voltak a jó tuningolhatóságról. Nem csalódtam most sem: a PSB-t 533-ra állítottam és ment is a proci 2.4 GHz-en. Illetve nem egészen, mert az alaplap nem adott 1.5 V-ot a procinak, mint kellett volna, csak 1.45-öt, ami kevés volt terhelés alatt, így beállítottam 1.55 V-ot, amivel már megvolt a tényleges 1.5 és így stabilan ment.
Ez is egy mérföldkő, mert ez volt az első alkalom, hogy a procinak feszültséget emeltem! Igaz, csak „papíron”!

Memóriabővítésre 2003 elején került sor. Betoltam még egy modult a gépbe.

A VGA-t emlékeim szerint júniusban cseréltem, egy Club3D 9600 Pro-ra

Minden szép, minden jó, öröm é' bodottá'!
Egészen addig, míg el nem jött 2003 nyara, amikor is kiderült, hogy a ház hűtése ehhez a konfighoz nem megfelelő! A korábbi procik hőmérséklete nem ment 35°C fölé, de a tuningolt Northwood bizony 50 fölött volt és az alaplap is jobban melegedett. Játék közben le is fagyott a gép a nyári kánikulában!
2003 Augusztusában szereztem be az új ház/táp kombót. A ház egy Chieftec BX-03-BBB lett, amit gyárilag egy db 80 mm-es ventivel és egy 300 W-os táppal szállítottak volna, de sikerült a forgalmazóval lebeszélnem, hogy venti nélkül, de 360 W-os táppal vehessem át.

A ház szellőzését elöl/hátul 2-2 db Panaflow 80 mm-es ventivel oldottam meg.
Na, ez a ház tényleg atombiztos volt. Páros lábbal ugrálhattam volna rajta, meg sem kottyant volna neki. 1,1 mm-es acéllemez volt az oldala, a váz meg szerintem még vastagabb. Úgy nézett ki, mint egy bazalttömb és olyan is volt.

A következő bővítés ismét a merevlemez volt. Az IBM bekerült egy mobil rack-be és jött egy 80 GB-os Samsung a helyére. A CD olvasót pedig lecseréltem egy DVD olvasóra, ami egy TEAC DV-516 E lett. Ezekre valamikor 2003 őszén került sor, 1-2 hónap eltéréssel.

Ezután ismét VGA csere következett, mivel nem tudtam ellenállni az ATI X800-Pro VIVO-nak(ABIT gyártmány), amit 2004 nyarán vásároltam. Ez azért emlékezetes, mert akkoriban kb. 50 K volt a fizetésem, a kártya viszont kb. 80 K-ba került. Egy haverommal (kolléga volt) mentem el megvenni és évekig emlegette, hogy ahogy megkaptam a fizetésem, rohantam és elköltöttem a (durván) másfélszeresét!

Ezután néhány kisebb beruházás jött. A ház oldalára került egy 92 mm-es YS-Tech venti és az egyik hátsó Panaflow helyére egy nagyobb teljesítményű – de még mindig eléggé csöndes – Noiseblocker került. Ezzel egy időben egy szabályozót is beraktam a gépbe az egyik 5,25"-os helyre.


Noiseblocker vs. Panaflow

Illetve a billentyűzet/egér párost is lecseréltem, egy vezeték nélküli verzióra: Genius wireless optical office.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Beköltözés: Corsair Carbide 300R

    Mindent egybevéve egy igen jó minőségű, könnyen szerelhető, tágas házat kapunk a kb. 20.000 forintért.

  • Táblagépek evolúciója

    Az okostelefonokéhoz hasonlóan a táblagépek történelme is sokkal színesebb és sokkal korábbra nyúlik vissza, mint azt sokan gondolnák

Előzmények

  • Gépfejlesztés AMD FM2+ vonalon

    Gigabyte GA-F2A88X-D3H alaplapba AMD Athlon X4 740 processzor és egy HD 4670 került - megérte?

  • Van élet DirectX 11 alatt

    Ha egy régi nagyágyú újjászületésének nem is, de tisztes helytállásának mindenképpen tanúi lehettünk.

  • Okostelefon-evolúció

    Azt hitted, hogy az iPhone volt az első okostelefon? Ha így van, sok újdonságot tartogathat ez a cikk.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.