2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Óriások csatája - Yamato

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Yamato-osztály (Yamato, Musashi) a világ valaha épített legnagyobb csatahajói voltak.

[ ÚJ TESZT ]

Hadműveletek

A hajó 9 nappal a pearl-harbori támadás után állt szolgálatba. Isoroku Yamamoto admirális, a Japán flotta főparancsnoka a Yamatót nevezte ki a zászlóshajónak. A hajó első hadművelete a Midway elleni támadás volt, 1942 nyarán.
A haditerv szerint Nagumo admirális csapást mér repülőivel a szigetek védelmére, amely egyúttal előkészíti a terepet a partraszálláshoz is. Mivel Midway közel van Pearl Harborhoz, az amerikaiak nem engedhetik, hogy japán kézen maradjon, kifutnak és belesétálnak abba a kelepcébe, amelyet Nagumo hordozói és a Yamamoto vezette csatahajókötelék (600 mérfölddel Nagumo mögött) állít, végül pedig vereséget szenved.

Nos, e tervnek több hibája is volt: a Midway elleni hadműveletet kiegészítették egy, az Aleut-szigetek elleni támadással is, amely inkább szétforgácsolta a japán erőket; továbbá az amerikaiak már megfejtették a japán rejtjelkulcsot, így tudtak a készülő támadásról és felkészültek rá. Nagumo vereségével a Yamato még csak tűzközelbe sem került. A midwayi csatát egy későbbi írásban részletesebben is bemutatom.

Augusztusban az USA megtámadta Guadalcanalt, így a Yamato kifutott Truk irányába a japán anyaországból. Noha útközben egy tengeralattjáró megtámadta, a hajó sérülések nélkül befutott Trukba. Japán szempontból sajnálatos módon azonban az üzemanyag- és lőszerhiány távol tartotta a harcoktól, illetőleg hiányoztak a megfelelő hajózási térképek is a Guadalcanal környéki vizekről - a hajó mély merülése akadályozza a szabad mozgást.

1943 februárjában a Musashi lett a zászlóshajó, májusban a Yamato visszatért Kuréba, felújításra. A Trukon eltöltött idő egyetlen napját kivéve végig a szigeten horgonyzott. A felújítás során új radart és új légvédelmi ágyúkat kapott. Augusztusban a hajó visszatért Trukba, szeptemberben pedig kifutott egy csapásmérő egységgel Tarawára, de nem találták meg az inváziós amerikai flottát. Októberben hírszerzési jelentések alapján az amerikaiak csapást mértek volna Wake-re, de a kifutott japán hajóegység ismét nem látta színét ellenséges erőknek.

Decemberben aztán utánpótlás-szállítási műveletek közben egy tengeralattjáró megtorpedózta a Yamatót, a javítások miatt vissza kellett térnie Kuréba.

1944 júniusában a Mariana-szigeteknél ismét csapatszállítóként tevékenykedett. A csata során 3 repülőgép-hordozó és 400-nál is több japán repülő veszett oda - a Yamato még mindig nem találkozott ellenséggel...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Óriások csatája - Iowa-osztály

    Jöjjön hát minden idők legfejlettebb csatahajóosztálya - nem mindennapi történelemmel bírnak.

  • Óriások csatája - Midway

    Ezúttal nem a hordozóosztályról lesz szó, hanem a csendes-óceáni háború fordulópontjáról.

  • Óriások csatája – A Hood

    A második világháborús és az azt megelőző időszak brit zászlóshajója, ami meglepően karcsú, szép példány volt.

  • Hadihajók

    Dokumentumfilm-sorozat az első és második világháború hadihajóiról, avagy hogyan ne csinálj dokumentumfilmet.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.