2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Öreg HP nem vén HP?

Egy öregebb, mégsem Matuzsálemnek nevezhető HP Omnibook XE3-as laptop élettörténete.

[ ÚJ TESZT ]

Külső ismertetőjegyek

2002-ben járunk, a Windows XP éppen hogy elkezd nagyobb területeket meghódítani, amikor a családunkba bekerült egy HP Omnibook XE3-as laptop.

A gépezet megoldásait manapság is meg lehet csodálni: a bekapcsolás nélkül is multimédiafunkciókat nyújtó elülső panel, a két Polkaudio hangfal, a floppy olvasó és DVD-meghajtó elhelyezése egy közös házban...

Induljunk hát kívülről!

A laptop alapterülete nem nagy, hiszen egy 14,1"-es XGA kijelző köré épül. Alapvetően két színnel operál: a kijelző fedlapja acélkék-szürke, benne a gyártó logója, az alja pedig sötétkék. Körbehaladva észrevehetjük a designba jól illeszkedő, mégis hangsúlyos kijelzőreteszt, alatta pedig a híres-neves panelt.

Mit is tud ez a panel?

A gép bekapcsolása nélkül teszi lehetővé audio CD-ink lejátszását. Ennek megfelelően van rajta egy kis LCD kijelző, amelynek kék háttérvilágítása az alábbi információkat jelenítheti meg: Track száma a CD-n Eltelt idő, Dátum, Óra, Gép állapota (OFF/ON), Elem töltöttsége.
Ezenkívül kapunk még 7 darab gombot, amelyek között a szokásos Előző/PlayPause/StopEject/Következő Hangerő társaságon kívül csak magát a panelt ki/be kapcsoló csúszka van. A gombok természetesen Windows alól is működnek.

Balra indulva a fülhallgató kimenet után forgatva egyet a gépen rögtön a floppyba botlunk, ez mutatja azért, hogy nem egy mai géppel van dolgunk. Utána a PCMCIA foglalat következik, itt egymás fölé összesen 2 darab bővítőkártyát tehetünk be.

A hátoldal a töltő-csatlakozóval és a PS/2-es porttal nyit, majd gyors egymásutánban a D-Sub kimenet, LPT-port, Infra, TV-kimenet, 2 USB (1.1) és a mikrofon csatlakozóival találjuk szembe magunkat.

A jobboldalra már alig jutott valami, csak a modem és LAN RJ csatlakozói, valamint a tálcás, kényelmesen elterpeszkedő DVD-olvasó találhatóak meg itt.

Gyorsan borítsuk fel, hátha az alján látunk még valamit.
A legnagyobb részt az akkumulátor foglalja el, ez dicséretesen előre tették, így a gép súlypontja a kijelző kinyitásakor sem mozdul el vészesen rossz irányba (értsd: nem hajlamos kibillenni amikor kinyitjuk). Találunk még egy-két fedelet, amelyek a RAM bővítést illetve a miniPCI slot-hoz való hozzáférést könnyítik meg, bár ez utóbbit elfoglalja a modem, azonban korunkban ezt nyugodtan kicserélhetjük valami másra, például egy WLAN kártyára. A matricákon felül még van egy nyílás a dokkolónak, ez jelzi azért, hogy a gépet üzleti felhasználóknak is jó szívvel ajánlhatták.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.