2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

OpenELEC - avagy a tökéletes HTPC OS?

Vajon mit tudhat egy egyszerűbb beállítást/konfigurálást lehetővé tevő XBMC alapú operációs rendszer?

[ ÚJ TESZT ]

Telepítés a HTPC-re

Mindenek előtt a HTPC BIOS-ában be kell állítani a pendrive-ról való boot-olást. Ezt alaplaponként különböző módon tehetjük meg, ezért ezt nem részletezném, de az fontos lehet, hogy két pendrive esetén lehetséges, hogy a prioritást is be kell állítanunk, ha a gép az üres pendrive-ról szeretne boot-olni.

Ha ezzel végeztünk, a telepítő pendrive-ról kell boot-olnia a HTPC-nek, és valami ilyesminek kellene fogadnia minket:

Itt értelemszerűen kattintsunk az OK gombra, majd a következő menüben válasszuk az Quick Install OpenELEC.tv opciót.

Majd válasszuk ki azt a lemezt amire telepíteni szeretnénk az OE-t.

Itt fontos lehet megjegyezni, hogy a rendszerlemezként használt meghajtó is lehet akár egy 256 MB-os pendrive, de nem ajánlott ekkora méretűt használni, mert az XBMC folyamatosan gyorsító tárazza a képeket (borítókat, háttérképeket, ikonokat, mindent) a rendszerlemezre, ezért egy 256 MB-os pendrive nagyon gyorsan megtelhet, és ha nincs szabad hely a rendszer nagyon belassulhat.

De tapasztalatom szerint egy 2-4 GB-os pendrive megteszi hosszú távú használat mellett is, bár tény, hogy egy pendrive-al nem kapunk túl jó boot időt mint merevlemez, vagy SSD használata esetén.

A saját mérésem szerint egy MSI E350IS-E45-ös alaplappal, és egy 16 GB-os Kingston DataTraveler 101-es pendrive-al nagyjából 50 mp. a boot idő (bekapcsolástól számítva). Ez nem túl jó, ugyanis a Windows 8-as PC-m, egy WD Green HDD-vel is gyorsabb nála, pedig csak egy max. 150 MB-os rendszerről beszélünk. Persze itt a pendrive a szűk keresztmetszet, HDD-ről jóval gyorsabban indul, viszont a működési sebesség tekintetében pendrive esetén sincs szégyellni valója.

Ha megtörtént a telepítés, akkor válasszuk a Reboot lehetőséget, majd húzzuk ki a telepítő pendrive-ot a HTPC-ből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.