2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

OpenELEC - avagy a tökéletes HTPC OS?

Vajon mit tudhat egy egyszerűbb beállítást/konfigurálást lehetővé tevő XBMC alapú operációs rendszer?

[ ÚJ TESZT ]

Az XBMC beállítása

(A képek az OpenELEC 3.0 RC2-es verziójából vannak, ez az XBMC 12-es (jelenleg legújabb) verzióját tartalmazza, azonban ez (a cikk írásának időpontjában) még nem végleges verzió, ezért ha valaki az OpenELEC 2.0-t telepíti a kezelőfelület kinézete más lesz.)

Az OpenELEC-hez készített, speciális "beállítópanelt" a Programok-ban érhetjük el:

[+]

Az első oldalon a billentyűkiosztást, a rendszerfrissítést, az esetleges házon lévő LCD kijelző beállításait, és a HDD automatikus kikapcsolását találhatjuk meg.

A rendszerfrissítés lehet manual és auto. A "Manuális" lehetőséget kiválasztva vagy az XBMC-ben található Fájlkezelővel, vagy Hálózati megosztással be kell másolnunk az új OpenELEC verziót a /storage/.update mappába (ha nincs ilyen nekünk kell létrehoznunk).

A letöltött, friss OpenELEC verzió fájljai közül a target mappában található fájlokat kell bemásolni az .update mappába (KERNEL, KERNEL.md5, SYSTEM, SYSTEM.md5).

[+]

Az "Automatikus" lehetőséget kiválasztva pedig az OpenELEC magától letölti és telepíti a frissítéseket (természetesen ezt egy folyamatkijelzőn nyomon követhetjük).

[+]

A második/harmadik oldalon a hálózati beállítások szerepelnek. Két hálózatot is beállíthatunk az OE-ben. Amennyiben vezetékes kapcsolatra (is) szükségünk van az első Hálózati beállítások oldalt hagyjuk érintetlenül, viszont ha Wi-Fi hálózatot szeretnénk belőni akkor már szükségünk van némi "buherálásra".

[+]

De nem kell kétségbe esni, rendkívül egyszerű dolgunk van Wi-Fi hálózat esetén is (bár nem biztos, hogy a Linux által is támogatott a Wi-Fi adapterünk, ezért a kompatibilitás nem garantált!).

Válasszuk ki legfelül a WLAN lehetőséget, majd alatta a wlan0 opciót, lentebb írjuk be a hálózat nevét, és szükség esetén adjuk meg a megfelelő biztonsági beállításokat és jelszót.

Az utolsó Services oldalt hagyjuk alapállapotban, ha szeretnénk, hogy a hálózati megosztás működjön.

Ezután, ha mindent jól csináltunk a rendszerbeállításokkal végeztünk is. Áttérhetünk az XBMC-re.
_______________________________________________________________________________

24p: Ahhoz, hogy HD anyagainkat megfelelő képkockasebességgel tudjuk lejátszani, szükségünk van az automatikus képfrissítési frekvencia állításra. Ezt a:

Beállítások -> Videó -> Lejátszás -> Képfrissítési frekvencia igazítása a filmhez

...bekapcsolásával érhetjük el (a képen a sárgával jelölt rész). Ezután a megjelenítő képfrissítési frekvenciája mindig meg fog egyezni a film képkockasebességével. Ezáltal az akadozó/megröccenő megjelenítést ki is lőttük.

[+]

Megadhatunk egy bizonyos időintervallumost is (az alatta lévő menüpontban) amely megállítja a videót addig ameddig a frekvenciaváltás meg nem történik. Ezért egy pillanatról sem maradunk le a lejátszott filmnél.

Az, hogy itt milyen időintervallumot adunk meg, a TV-től függ. Ha valamelyik TV gyorsabban vált frekvenciát akkor értelemszerűen elég lehet 1 mp.-nél rövidebb idő is, de ha valamelyik TV lassabban vált, akkor előfordulhat, hogy 1 mp.-nél hosszabb idő beállítására van szükség. Ezt mindenki kísérletezze ki magának.
_______________________________________________________________________________

Hardveres-gyorsítás: A hardveres gyorsítás bekapcsolása főleg egy nem túl erős PC-nél fontos (a képen a pirossal jelölt rész). Ugyanis ha egy processzor nem képes megfelelően lejátszani egy filmet (ez főleg a HD anyagokra vonatkozik) akkor a videó-processzor erejére van szükség. Ezért ez létfontosságú az olyan platformokon mint az AMD Brazos, vagy az nVidia ION.

Alapesetben be kell, hogy legyen kapcsolva ez az opció (aminek platformtól függően más neve lehet: AMD-nél XvBA | nVidiánál: VDPAU | Intelnél: VAAPI), és lehetőleg ne is nyúljunk hozzá a későbbiek folyamán.
_______________________________________________________________________________

Vsync: A Függőleges szinkronizálást (vertical sync) ajánlott bekapcsolni (pontosabban Mindig-re állítani) a Beállítások -> Rendszer -> Képkimenet menüpont alatt, mert egyébként vízszintes irányban szétcsúszhat a kép videólejátszás közben (ez Windows-ra, és minden platformra is igaz).

[+]

(A kép az Aeon Nox skin-ről készült.)

Hangkimenet: Amennyiben csak a TV-re szeretnénk hangot küldeni HDMI-n, válasszuk az alábbi lehetőségeket a Beállítások -> Rendszer -> Hangkimenet menüpontból (ezek a beállítások láthatóak a képeken):

Hangkimenet: HDMI
Hangfalkiépítés: 2.0
DTS / Dolby Digital / AAC / Több csatornás LPCM / TrueHD / DTS HD képes erősítő: Ki
Hanglejátszás eszköze: HD-Audio Generic, HDMI [ez is az alapértelmezett]
Passthrough eszköze: HD-Audio Generic, HDMI [ez is az alapértelmezett]

[+]

Amennyiben HDMI bemenetes erősítőre szeretnénk kötni a HTPC-t állítsuk át a hangfalkiépítést (5.1; 7.1 stb.), és pipáljuk be a DTS / Dolby Digital stb. képes erősítő menüpontokat, és így nem a HTPC fogja dekódolni a hangot, csak továbbküldi az erősítő felé (passthrough).

[+]

(A képek az Aeon Nox skin-ről készültek.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.