2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Olcsó és jó CPU hűtő

  • (f)
  • (p)
Írta: |

EKL processzor hűtő

[ ÚJ TESZT ]

Előszó!

Minap megérkezett az új processzor hűtöm, melyek típusa EKL és itt az apróhirdetések között böngészve figyeltem fel rá, ekkor döntöttem el, hogy csak kíváncsiságból összevetem a nem túl acélos Artic Cooling Apline 7-emel különböző frekvenciákon, amelynek kis előnyt adva a ház oldalára, közvetlenül a cooler elé felszereltem egy ventit, amely kívülről a hűtő elé fújja a hideg levegőt. Mivel nem találtam a hűtőről komolyabb teszteket ezért gondoltam megírom ezt a kis szösszenetet. Sajnos jobb hűtőt nem tudtam beszerezni így maradt a régi itthoni. A konfig sem mai darab már, de nekem még megfelel.

Alaplap: Gigabyte GA-EP31-DS3L
CPU: Intel Pentium Dual Core E5200@2,5Ghz
RAM:2x2 GB OCZ Gold KIT
VGA: Sapphire 4850
Táp: Gigabyte SuperB 460

A házban 2 venti található. Egy elől szívja be a hideget, egy pedig hátul fújja ki a melegebb levegőt. (Ehhez jött még a plusz 1 a ház oldalán az AC kisegítésére).

Kezdjünk is bele!

Az órajeleket a következőképen gondoltam: először mindent alapon hagyva nézem az értékeket, tehát 2,5Ghz-en, majd ahogyan nap mint nap használom azaz 3,33 Ghz-en, ezután jöhet a 3,66 Ghz és a legvégén a 4 Ghz. A szöveg alatt látható a frekvenciához párosított magfeszültség a Bios szerinti állapotban.

A mérések folyamán a magok hőmérsékletét vettem figyelembe, majd azt átlagoltam.

Nézzük a "versenyzőinket"!

Artic Cooling Alpine 7

- fordulatszám: 900 - 2000 fordulat/perc
- anyag: alumínium

EKL

- fordulatszám: 600-2450 fordulat/perc
- anyag: réz hőcső/alumínium lamellák

Első nekifutásra a számítógép elindulását követően nyugalmi állapotban mért értékeket szeretném bemutatni:

A kép nagyítható!

Ezek után egy Intel Burn Testet futtattam 5 alkalommal egymás után:

A kép nagyítható!

A kép nagyítható!

***Sajnos az AC itt már nem bírta a terhelés és 1 perc alatt 80 fok felett jár a magok hőmérséklete, ezért a későbbi károsodást megelőzve a tesztet leállítottam.***

A következő a sorban egy másik tesztprogram, mégpedig az everest beépített stabilitás tesztje következett 10 percig futtatva:

[/P]

A kép nagyítható!

[/P]

A kép nagyítható!

Majd a 3D Mark 06 mindkét CPU tesztje futott a gépen:

A kép nagyítható!

A kép nagyítható!

Mivel csak a Tom Clancy's H.A.W.X, illetve a GTA 4 volt fent a gépen így ezekkel teszteltem. Szerencsére mindkettőnek van beépített benchmarkja.

Tom Clancy's H.A.W.X:

A kép nagyítható!

[/P]

A kép nagyítható!

GTA 4:

A kép nagyítható!

A kép nagyítható!

Konklúzió:

Igaz, hogy eddig még csak rövid ideig használtam ezt a hűtőt, de engem meggyőzött. Alap feszültségeken az AC még bírta az iramot az új jövevénnyel, igaz csak a plusz venti segítségének köszönhetően, de mikor emeltem a feszültséget akkor már lemaradt szegény, főleg a szintetikus tesztekben. Nem hiába 2-3 éve is megkapható volt 2-3 ezer magyar forintért. Viszont az EKL (3400 Ft) véleményem szerint az egyik legjobb vétel CPU coolerek között ár/teljesítmény arányában. Sajnos nem volt lehetőségem kipróbálni mire képes egy Artic Cooling Freezer 7 Pro vagy egy Cooler Master Hyper TX2 - vel szemben.

Ui: első írásom, remélem nem lett túl rossz. :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.