2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

"Nyelvében él a nemzet"

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Világunk napról-napra változik, fejlődik, dolgok elmúlnak és újak születnek. Éppen ezért...

[ ÚJ TESZT ]

Világunk napról-napra változik, fejlődik, dolgok elmúlnak és újak születnek. Éppen ezért ez a fejlődés kihat kultúránkra, szokásainkra és nyelvünkre.
Az Internet világában nyelvünk rohamos változásnak indult. Az örökös chatelések miatt új szavak , rövidítések és idegen kifejezések jönnek be a köztudatba. Elgondolkodtató lehet, vajon nyelvünk ilyen formában még meddig maradhat fönt; vagy egyáltalán 50-100 év múlva létezik-e még a magyar nyelv?!
Az új generáció nyelve már nem a magyar lesz, hanem az angol. Ugyan otthonainkban még anyanyelvünket használjuk, de már egyre gyakrabban jelennek meg beszédünkben idegen szavak.
Nem hiszem, hogy a magyar nyelv véglegesen valaha is eltűnne, legalábbis nem a közeljövőben. Nyelvünk változása nem probléma, hiszen mindegyik nyelv változik, megújul ,de engem személy szerint néha már idegesítenek ezek a nagyon nagy újítások. Nem az angol szavak használatával van a baj, hiszen azzal, hogy beszéljük és használjuk a nyelvet ,saját későbbi vagy akár mostani életünket könnyítjük meg. Részemről az aggasztó dolog a diákszleng és az MSN-es rövidítések.
Aki chatelésre is használja a netet, könnyedén találkozhat az éppen divatos rövidítésekkel, melyeket egy újonc nehezen vagy egyáltalán nem ért elsőre. Teljes mértékben megértem, hogy fárasztónak és néha fölöslegesnek tűnhet kiírni bizonyos szavakat, de egyszer-kétszer megpróbálhatnánk szépen, helyesen használni nyelvünket.
Ismétlem, még az internetes szóhasználattal sincs különösebb bajom, viszont az elmúlt egy-két évben egy érdekes jelenséget vettem észre korombeli diákok körében. Meglepő módon -az a szleng melynek olvasása a hálón valóban nem jelent gondot- kilépett a virtuális világból és szembejön a folyóson.:D...Mostanra rendszeressé vált , hogy oly módon kommunikálunk a többiekkel mintha csak otthon a gép előtt ülnénk. Mikor ezt barátaink körében tesszük, nincs is vele gond , mikor azonban mindezt egyre többen akár dolgozatokba is beleírják...na az már probléma.
Ez teljes mértékben saját vélemény, de engem egy idő után eléggé tud idegesíteni ,ha valakivel beszélgetek és ő folyamatosan rövidítésekkel bombáz... itt van a néhány leggyakoribb: tod,meik,mer,mizu,omg,LOL,XD,ASD,WFT,WTH,FTW,ROF,RULES,wb,nb,AWK, hax,IRL...stbstb...Így leírva lehet , hogy még mindig nem érzékelhető a morbiditása egyes szavaknak...de mégis, milyen dolog már ha hallasz egy viccet, és ahelyett, hogy nevetnél vagy tennél valami megjegyzést ,benyögöd , hogy LOL.
Fél éve kezdtem el intenzívebben netezni és ' művelődni' ezekből a szlengekből. Addig napi szinten fordult elő, hogy kérdezgetnem kellett a haverokat, pontosan mit is jelent ez meg ez....ettől néha már engem is furcsának néztek, és zavart is, mert szinte mindenki értette csak én nem. Most már hozzá tudok szólni a beszélgetéseikhez, mert értem az átkötő szócskákat:D. Még mostanában is előfordul, hogy egy-egy új szóval találkozva, döbbenten várom milyen jelentést kötnek hozzá a többiek.
Egy rövid anekdota: a minap történt velem, hogy egyik osztálytársam megkérdezte , mi volt az eredeti szó: meik...először azt hittem viccel, de nem:S....hirtelen nem tudta megmondani, hogy az eredeti szó a 'melyik' volt. Ezen elsőre mosolyogtam, de így visszagondolva ez kevéssé vicces, főleg, hogy az illető egész jó magyarból.
Tulajdonképpen diák szleng és különböző zsargonok mindig is léteztek, de remélem érzitek, hogy itt nem a király,sirály, cool vagy rendicsek szavakról beszélek, melyek megállják a helyüket a nyelvben.
Úgy vélem, ez egy érdekes probléma, amiről mindenkinek más a véleménye. Néhányotok szerint biztosan minden úgy jó ahogy van ,és ezeknek a változásoknak megvan az okuk és céljuk....és valóban hozzátartozik az ' evolúciós' fejlődésünkhöz, de mégis érdekes belegondolni, hogy beszédünkben, hogy fog hatni, ha minden 2. szó nem szó ,hanem csak egy-két betű lesz.

Egyébként nem vagyok ellene ennek a fajta szóhasználatnak ,hiszen és is sokat használom, már csak az egyszerűség kedvéért is:D... megfigyeltem, mikor ezeket a sorokat írtam többször meg kellett állnom és kijavítanom a betűkihagyásaimat:P...
Kíváncsi vagyok , hány általam eddig ismeretlen rövidítéssel tudtok előrukkolni:D...de ha kérhetem, magyarázatot is fűzzetek hozzá.
És ezúton kérem minden kedves diáktársamat, hogy magyar tanáraink idegeire legyünk tekintettel és gyönyörű fogalmazásainkból hagyjuk ki ...vagyis inkább tegyük be a betűket:D

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.