2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

New York - Manhattan - 1 nap alatt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Első hallásra furcsának tűnhet - Manhattant bejárni 1 nap alatt? Nem sikerülhet!

[ ÚJ TESZT ]

Délelőtt

Első hallásra furcsának tűnhet - Manhattant bejárni 1 nap alatt? Nem sikerülhet! Nem is sikerült, de arra éppen elég volt, hogy a város légkörét átérezzük, és egy életre szóló élménnyel legyünk gazdagabbak. Hogyan is jött a dolog? Ez már nem az a távolság, hogy egy fapados járattal reggel kiugrok, és már ott is vagyok. Amerikában élő rokonoknál laktunk 10 napig, és különböző okok miatt 1 napot tudtunk New Yorkra szánni (egy későbbi alkalommal aztán lett 2 napunk is NY-ban, de arról majd máskor).
A képeket jómagam készítettem, ezért a minőségért előre elnézést.

Philadelphia mellett laktunk, így hát felültünk a vonatra (NJ Transit), és azzal indultunk Manhattan felé. Trentonban szálltunk fel a vonatra, itt.

Vicces volt, mert először a rossz ablakhoz mentünk, és majdnem az Amtrak vonatra vettünk jegyet az NJ Transit helyett, ami 2 főre $200 lett volna $60 helyett oda-vissza. Érdekes, hogy ezen a fővonalon nem 1 vágány oda, 1 vissza, hanem 2-2 vágány van; belül mennek az Amtrak vonatok kb. 200km/h sebességgel. Onnan tudom, hogy a mi kis NJ Transit vonatunk 160km/h-val ment, lemértem..

Ez volt a vonatunk:

A vonat egy jó hosszú alagúton át Manhattan közepére érkezett meg, a Penn Station állomásra, ide.

Itt feljöttünk a felszínre, és azonnal belecsöppentünk a közepébe:

Ekkor már reggel 9 óra volt (a vonatút bő 1 óra volt), és az amerikai rokonom által ajánlott útitervet akartuk bejárni. Tehát megérkeztünk a vonattal, felmentünk, de már vissza is ereszkedtünk a mélybe a metróba. Mágneskártyát lehet venni, MetroCard néven, többféle verzióból lehet választani, akkor még volt olyan, hogy "1 day fun pass", ilyet vettünk, ezzel 1 napot lehet metrózgatni.

Le is metróztunk azon nyomban Manhattan déli csücskébe a Staten Island felé menő komphoz, ami teljesen ingyenes, és kb 15-20 percenként jár. A menetidő kb 20 perc. Itt a kikötő.

Staten Island egyébként egy érdekes hely: többnyire kisvárosiasnak tűnik, ugyanakkor nagyon nagy terület, jópár hatalmas parkoló is van azoknak akik innen járnak be Manhattanbe dolgozni a komppal. Furcsa lehet reggel és este 20 perc kompozás! A hajó egyébként jó nagy, 3 szintes, és többszáz ember elfér rajta.
Nem volt célunk, hogy Staten Islandon maradjunk, hanem csak azt szerettük volna, hogy odaérünk, és a következő járattal jövünk is vissza, viszont a hajón be tudjuk látni a Manhattani látképet, a Szabadságszobort, és pár hidat. Lőttünk is pár képet.

Visszaérve a kompról újra Manhattan: elindultunk gyalog északra, a központ felé. A feleségemnek eszébe jutott, hogy a Szex és New York hősnője, Carrie lakása nem a Perry streeten van? Dehogynem, nézzük is meg, hátha épp otthon van :) Ez a városrész viszonylag régebbi, itt sok kisebb ház van, nincs felhőkarcoló. Carrie persze nem volt otthon, mondta is a szomszéd néni, aki épp sepregetett, hogy leláncozták a bejáratot, mert sok turista tényleg azt hiszi, hogy ott lakik, és belesnek az ablakon is.

Indultunk tovább a "sűrűje" felé. Felgyalogoltunk egészen a Madison Square Parkig, ahol egy nagyon hangulatos hamburgeres/shake ivó büfét találhatunk, ez a Shake Shack itt.

Maga a büfé állandóan a Vissza a jövőbe c. film 50-es évek Amerikáját juttatta eszembe a külsejével, bár utólag megnézve, legfeljebb a fém burkolat miatt.

Az étel nem volt rossz, bár olcsó sem, ha jól emlékszem egy shake és egy sajtburger $8 körül volt, és a hambi nem volt nagyobb egy whopper juniornál...

Inkább a vidéki Amerikához voltunk "szokva" ottlétünk alatt, ahol az ételek, gyorséttermek meglepően olcsók (McChicken 1$-ért hahaha). Persze érdemes pár "igazi" éttermet is meglátogatni, ami megint csak olcsóbb vidéken.
Na de vissza a sétához: megebédeltünk a Shake Shackben, elmúlt dél, irány az Empire State Building, a Times Square a Central Park és a következő oldal!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.