2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Négy headset iPhone-hoz

  • (f)
  • (p)
Írta: |

iPhone vezérléssel (jórészt) megáldott fülesek bemutatója a 3-17.000 forint közötti tartományból.

[ ÚJ TESZT ]

Az alábbiakban szeretnék bemutatni nektek négy (plusz egy) fülhallgatót, amelyek mikrofonnal és iPhone vezérléssel is rendelkeznek. Lehet, hogy más telefonokkal is kompatibilisek, de ezt nem tudtam tesztelni.

Referencia fülhallgató:

AKG K518 DJ fejhallgató. Árkategóriáját tekintve a tesztben szereplők felső régiójába tartozik, emellett nem rendelkezik mikrofonnal, és vezérlő funkcióval. Azért viszonyítok ehhez, mert egyrészt ez van itthon, másrészt fejhallgató lévén nyitottabb, szebb térrel rendelkező hangja van a fülhallgatóknál. Úgy gondoltam, nem árt, ha magasra rakom a lécet.

Hifi rendszer:

Onkyo TX-SR608 házimozi erősítő (2010), Canton Fonum 300 hangszórók (1986), Cordial 2,5mm2 hangszórókábelek. Forrás: iPod Classic 5th gen. (video iPod) az erősítőhöz párosított gyári Onkyo dokkolón.

A bemérőmikrofonos rendszernek köszönhetően pontos színpadkép, az Onkyo erősítő tiszta, nyílt karaktere, a Canton dobozok zárt felépítése miatt pedig pontos, megfogott mélyek jellemzik a hangzást.

A fentiekből látható, hogy nem a minél nagyobbat szóljon elv vezetett, hanem valósághű, részletgazdag hangzást szerettem volna elérni. Természetesen nem hasonlítható egy igazi hifista rendszerhez, de eddig még senki nem panaszkodott rá :)

A tesztrendszer:
iPhone 4S a legújabb szoftverrel, mindenféle mókolás nélkül, gyári állapotában.
iPod Classic 5th gen. (video iPod)

A résztvevők:
Apple Earpods
Audiotechnika ATH-CK400i
Coloud Colors InEar
Skullcandy Hölua
(Brainwavz Beta)

Apple Earpods

Ár: 6-12 ezer Ft között

Szolgáltatások, kényelem:
Gyári Apple kiegészítőként a vezérlés természetesen jól működik. A mikrofon megfelelő hangminőséget biztosít telefonálás közben, de azért észre lehet venni, hogy headsettel telefonálunk.
A gyártó állítása ellenére én nem éreztem, hogy biztosan ülne a fülemben, de legalább nem kényelmetlen. Anyaghasználata plasztik, könnyen karcolódik, de legalább az utcai jelenléte jó, reprezentálni tökéletes.
7/10

Hangzás:
Kialakításából adódóan nem kelhet versenyre az agybadugós kialakítású fülesekkel sem zajszűrés, sem hangzás tekintetében. A mélyek részvétele marginális, a közép és magastartomány is vékonyan cincog. Eléggé lelombozó, többet vártam tőle.
4/10

Ár-érték arány:
4/10

Audiotechnika ATH-CK400i

Ár: 11-13 ezer Ft

Szolgáltatások, kényelem:
A gyári fülhallgatók mintájára működő vezérlés, kényelmes, könnyen járó gombokkal, amiket azért szokni kell, mert egy fedőpanel van a három kapcsoló felett. Elsőre matatós, idővel megszokja az ember. Mikrofonja jó minőségű, körülbelül az Earpods és a Skullcandy között helyezkedik el félúton.
Agybadugós füleseknél visszatérő probléma, hogy kicsúsznak a fülből, szerencsére erre a darabra nem jellemző. (ez az én esetemben külön örvendetes, ez eddig a második fülhallgató, amit nem kell folyamatosan igazgatnom) Hosszú ideig viselve is kényelmes.
4 pár (S, S/M, M, L) gumiharang jár hozzá, valamint egy nagyon ötletes tekercselő, amivel megelőzhető a gubancolódás. Anyagát tekintve jellemzően műanyag, emiatt nincs az a "hű de prémium" érzés az emberben, de jól össze van rakva legalább, tisztes iparosmunka.
7,5/10

Hangzás:
Mint a legtöbb agybadugós fülhallgató, szépen kizárja a külvilágot, így nem kell bömböltetni. Elég éles, susogós magasai vannak, de ez már pár óra járatás után finomodott valamit. Mélyei nem az agybadugós fülhallgatóknál megszokott dobhártyaroppantóak, de le tud menni mélyre, csak nincs a megszokottal ellentétben túlhúzva ez a tartomány. Egyetlen hangzásbeli negatívuma a kickbass tartomány viszonylagos recsegése, bejáratással ez is csökken.
Az összhatás viszont egészen bámulatos ebben a kategóriában, aki a hangszeres zenét előnyben részesíti az elektronikussal szemben, mindenképp ezt válassza a cikkben bemutatottak közül. Szép nyílt, levegős hangzás, jó térérzet. Sokkal nagyobbnak mutatja magát, én például késő este, fáradtan azt hittem, hogy a nagy AKG van a fejemen és ennek megfelelően akartam levenni :)
8,5/10

Ár-érték arány:
9,5/10

Coloud Colors InEar

Ár: 3-7 ezer Ft

Szolgáltatások, kényelem:
Hangerőszabályzás nincs a távirányítón, viszont a felvevőgombra programozott vezérlést a gyárinak megfelelően tudja. Mikrofonja hozza az árához képest elvárhatót, érthető a beszéd, de hallatszik, hogy headsetről beszélünk.
Kényelme megfelelő, de ez is hajlamos kicsúszkálni a fülből, legalábbis nekem egyik gumipárnával se volt az igazi, amiből 3 pár jár hozzá (S, M, L). Teljes mértékben műanyagból készül, erősen olcsó hatású, de a színek és a dizájn eladja. Na meg ugye a tartósságra ez nem feltétlen gyakorol jó hatást.
5/10

Hangzás:
Röviden: kis pénz, kis foci. Bővebben: tompa, műanyagos hangzás, mélyekkel megtámogatva. mondhatni az menti a helyzetet. Ez mondjuk a termék pozicionálását figyelembe véve nem meglepő, ez egy divatfüles divatzenékre olcsón, úgyhogy nagyon nincs mibe belekötni. Zajszűrése a kialakításából adódóan megfelelő. 3 ezer Ft-ért még tartaléknak is megéri, a gyári Apple fülest azért lenyomja hangzásban (ez azért nem nagy kihívás).
Teljes áron biztos nem venném meg, mert abban a kategóriában vannak jobb hangú ajánlatok, de 3 ezerért teljesen jó. (Lehet egyáltalán mást kapni ennyiért?)
3/10

Ár-érték:
7/10 3ezer Ft-ért, 1/10 7ezer Ft-ért

Skullcandy Hölua

Ár: 14-17 ezer Ft

Szolgáltatások, kényelem:
Ezen a fülesen sincs hangerőszabályzó, de a vezérlés megoldott. Mikrofonja etalon, nem lehet megmondani, hogy headsetről beszélünk. Tiszta, érthető.
A 3 méretben mellékelt gumiharangokkal egész jól be lehet lőni, hogy biztosan üljön a fülben, de azért nem mentes a kicsúszkálás miatti matatástól. Hosszú távon is kényelmes. Emellett jár hozzá kétféle szivacsharang is, de ezekkel sem az igazi.
Ez a termék a Skullcandy két évvel ezelőtti egyik csúcsmodellje volt, ez az anyaghasználaton is meglátszik: leginkább fából! és fémből készült, emiatt kellemes kézbe venni is és a kinézete is igényes. A vezeték lóg csak ki picit lefelé a minőségérzetet tekintve, egy szövetburkolatú darab jobban illene az összképbe a kicsit tapadós-ragadós gumi/műanyag helyett.
9/10

Hangzás:
Egyértelműen a mai zenékre hangolták, sajnos kicsit túlzottan is. A mély uralkodik mindenen, emiatt gombócos a hangja, nincs igazán szép hangzása, hiányzik a könnyedség, levegősség. Közepei, magasai szépek, de kevesek, nem csak a mélyhez képest, hanem abszolút értékben is. Erénye, hogy legalább tisztán, mindennemű recsegés nélkül szól és a magasak nem susognak.
Érdekesség, hogy a szivacsos fülpárnák megkeményítik a hangját, de hosszú távon kellemetlenebb lesz tőle a hangzás. A mélyekből elvesz kicsit, ugyanakkor kopogósabbak is lesznek, a közép és magas pedig még mindig kevés. Zajszűrése természetesen megfelelő.
6/10

Ár-érték:
6/10

+1
Brainwavz Beta

Ár: 10ezer Ft

Szolgáltatás, kényelem:
Hangerőszabályzó nincs a vezérlőn, a vezérlés a szokásos, mint a gyári füles esetében. Mikrofonja kielégítő, körülbelül az Earpods szintjén van.
Kényelmét tekintve a legjobb számomra, amivel eddig találkoztam. Biztosan ült a fülemben és a kialakításának köszönhetően kívülről is támaszkodott. Az Audiotechnikát ott körözi le, hogy jobban érezni a támaszkodást, anélkül, hogy ez a kényelem rovására menne, tehát nem kezd el nyomni. Objektíven nézve kb. ugyanannyira ült biztosan a fülemben mindkettő, viszont érzésre ez jobb volt.
Minőségét tekintve pozitív, hogy fémből készülnek a fülhallgatók, a távirányító és a vezeték már egyszerűbb darabok.
8/10

Hangzás:
Pozitívuma, hogy ez sem az általános, mélyre kihegyezett hangzást adja. Tisztességes mélytartománnyal rendelkezik, de nem tolakodó. Magasai is rendben vannak, semmi extra, se nem kevés, se nem sok, pont jó. A középtartománya kicsit sok elsőre, de ha sikerült megszokni a hangját, akkor talán ez hallgatható a legtovább.
Zajszűrése természetesen az agybadugós kivitel miatt megfelelő.
8,5/10

Ár-érték:
10/10

Összegzés:
Mindegyik headset ajánlható valamiért. Ha fontos a minőségi zenehallgatás, akkor mindenképpen az Audiotechnikát ajánlanám a fentiek közül vagy egy hasonló árú Beyerdynamicot, ami próba alapján hasonlóan jól szólt, csak nem volt kompatibilis a fülemmel, ezért esett az Audiotechnikára a választásom.

A Skullcandy az igényességével tűnik ki a többi közül, aki erre fogékony, nézze meg a Marley termékeit is, amelyek szintúgy túlnyomórészt fa és fém felhasználásával készülnek, plusz ott már a kábel is igényesebb, szövetes fajta. Hangzásuk is hasonló.

A Coloudot egyértelműen a dizájnja és az ára adja el, hangzásra kevésbé kényeseknek, illetve fiatalabbaknak, barátnőnek bátran lehet ajándékba is venni.

A Brainwavz ígéretesnek tűnt, de a hazai árakon nem látom annyira a piacát, külföldi beszerzés javasolt, annyiért viszont tuti vétel.

Az Earpods legnagyobb előnye, hogy ingyen adják iPhone 5-höz és végre egy vállalható gyári füles az Apple-től. Ha valaki nem bírja az agybadugós kialakítású füleseket, tegyen vele egy próbát, hátha beválik neki.

Köszönöm, hogy elolvastátok a cikket!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.