2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NCQ a hétköznapokban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Már többször megfordult a fejemben, milyen sebességbeli különbség lehet a SATA merevlemezeknél IDE,...

[ ÚJ TESZT ]

Már többször megfordult a fejemben, milyen sebességbeli különbség lehet a SATA merevlemezeknél IDE, illetve AHCI mód esetén. Mint tudjuk, az AHCI mód annyiban különbözik, hogy engedélyezi a SATA két újítását: a hot swap-ot és az NCQ-t.

NCQ: fájlok kiolvasását optimalizáló algoritmus, mely lehetővé teszi, hogy ne abban a sorrendben olvassa az adatokat, ahogy következnek, hanem ahogyan gyorsabb.

Hot swap: lehetővé teszi eszközök leválasztását (pl. cseréjét) a rendszer újraindítása nélkül (pl. satás hdd-k), természetesen ezt az operációs rendszernek is támogatnia kell.

Úgy gondoltam, kiderítem, hogy a hétköznapokban milyen gyorsulást vagy lassulást eredményez az AHCI mód, tehát ne számítsatok sok tesztre, csak pár esetet néztem meg. Az eredményeket legfőképp az NCQ fogja befolyásolni, hiszen csak ennek lehet befolyása a teljesítményre. A hot swap-ot is leteszteltem, de túl sokat nem mondhatok róla, nálam működött.
Még annyit megjegyeznék, hogy a partíciók természetesen töredezettség- mentesítve voltak a tesztek előtt. Akkor jöjjenek a tesztek:

Konfig:
AMD Athlon X2 4800+@2968 Mhz
Gigabyte GA-M56S-S3 (nForce 560, nForce 15.23 driver)
Geil Value DDR2 742@4-4-4-12
Samsung HD753LJ 3 partícióra osztva
FSP 350 PNF
A többi alkatrész véleményem szerint a teszt szempontjából nem lényeges.

Windows Vista boot, sec

A grafikonon látható, hogy pontosan ugyanazok az eredmények, tehát ebben nem befolyásol semmit az NCQ.

Crysis Warhead pályabetöltés, sec

A Crysis Warhead első pályájának a betöltését mértem le, a beállítások 1024x768, medium, 0x AA voltak. Itt volt a tesztben a legnagyobb különbség az IDE és az AHCI eredmények között, kemény 6,2 sec az IDE mód javára.

ISO fájl másolása másik partícióra

Egy 7 GB-os ISO képfájlt másoltam egyik partícióról a másikra Total Commanderben. Itt elhanyagolható a különbség (3,3 sec) az NCQ javára.

Sok kis fájl másolása másik partícióra

Itt szintén Total Commanderben másoltam összesen 2200 db fájlt, amelyek együtt 743 MB-ot foglaltak. Itt annyira kicsi a különbség (0,5 sec), hogy akár mérési hibának is vehetnénk.

Konklúzió

A teszt alapján a hétköznapi feladatokban nem tapasztalunk észrevehető vagy zavaró lassulást az AHCI bekapcsolásával. Aki sokat játszik és keveset másol, annak ajánlott az IDE mód mellett maradnia, de bekapcsolt NCQ-val sem dől össze a világ. Aki pedig többet másol, fordítva igaz ez: AHCI módban még éppen lemérhető gyorsulás van, de IDE módban sem lassabb a művelet észrevehetően. Aki viszont sokszor használja e-sata csatlakozóját, annak egyértelműen megkönnyíti az AHCI a munkáját.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.