MX-Linux 19

  • (f)
  • (p)
Tudástár – Írta: | 2020-01-06 10:14

Egyre többen használják az MX-Linuxot, de nagyon sokan nem ismerik a benne rejlő lehetőségeket.

Kulcsszavak: . LinuxxfcedesktopaniXChonky

[ Új teszt ]

A boot menü

Gyakran ajánlják „gyenge” gépekre, mert XFCE-t használ, így nincs nagy memóriaigénye, és van belőle 32 bites verzió. A másik ok az szokott lenni, hogy nem használja a systemd init rendszert. Pedig ennél jóval több van benne, és gyakran még a használói sem ismerik a benne rejlő lehetőségeket. A most megjelent 19-es verzió a Debian 10.1-en (Buster) és az antiX disztribúciókon alapul, azok tovább gondolása és megfűszerezése saját programokkal.

Az MX-Linux-ot a szokásos módon tudjuk beszerezni és kiírni lemezre vagy pendrive-ra. Mint minden modern Linux, ez is fut pendrive-ról telepítés nélkül. A többi rendszerrel ellentétben itt rengeteg opciót kapunk, ami a működését befolyásolja. Kezdjük mindjárt a boot menü átnézésével, mivel a szokásos dolgokon kívül (F1 súgó, F2 nyelv választó, F3 időzóna beállítása) rengeteg érdekes dolgot tartalmaz. Itt van mindjárt az F4 Opciók menü.

- none
Nem módosít egyik paraméteren sem, mindent alapértelmezetten hagy.

- checkmd5
Induláskor ellenőrzi a rendszerfájlok integritását (initrd.gz, linuxfs, vmlinuz)

- checkfs
Induláskor ellenőrzi az ext2/3/4 fájlrendszert a pendrive-on ill. a persistence fájlokat tároló eszközön (a FAT fájlrendszert nem!)

- toram
A RAM-ba másolja a tömörített fájlrendszert. Ez induláskor eltart egy ideig, cserébe a rendszer sebessége használat közben villámgyors lesz.

- from=usb
Azoknak a gépeknek készített opció, amik még nincsenek felkészítve az USB eszközről való indulásra. Ilyenkor CD-ről indul a gép, de az USB-ről fejezi be a rendszer betöltését.

- from=hd
Szintén régebbi, USB-ről nem induló gépek számára kifejlesztett opció. A LiveCD-ről indul a gép, és a merevlemezről tölti be a rendszert.

- from=all
Ez az opció megkeresi a rendszert tartalmazó fájlt (linuxfs), bárhol is legyen az. Először a CD-n keresi majd az USB eszközökön, végül a merevlemezeket nézi át.

- acpi=off
Letiltja az ACPI-t, az operációs rendszer számára biztosított energiagazdálkodási felületet. Néhány régebbi laptopon hasznos.

- i915_invert
- no_invert
Néhány Intel VGA-val szerelt gépen nem működik megfelelően a fényerő-állítás. Ezt hivatott orvosolni a fenti két opció.

- hwclock=ask
A rendszer indulásakor rákérdez, hogy melyik időzónát használja.

- hwclock=utc
A gép órája UTC szerint jár

- hwclock=local
A gép órája a helyi idő szerint mutatja a pontos időt. Pl. nagyon hasznos Windowst futtató gépeknél, ahol ez az alapbeállítás. Ezt az opciót választva az MX-Linux ugyanazt az időt fogja mutatni.

- password
Induláskor megváltoztathatod a root és a demo felhasználó jelszavát.

- vcard=on - engedélyezi az automatikus videokártya-kezelést
- vcard=off - kikapcsolja i az automatikus videokártya-kezelést
- vcard=menu - a videokártya kezelési menüjének megjelenítése
Megkísérel megoldást találni a dual / hibrid videokártyás rendszerekkel kapcsolatos problémákra, aminek gyakran fekete képernyő az eredménye.

- conwidth=off
Ignorálja a konzol betű(méret) beállításait.

- nostore
Letiltja a Live-USB-Store könyvtárat / szolgáltatást.

- dostore (alapértelmezett)
A felhasználó home mappájába készít egy Live-USB-Store nevű könyvtárat, amin keresztül elérhető az a háttértár, amiről a rendszer fut. Ekkor a lemezen létrejön egy /Live-usb-storage/username mappa. Itt célszerű a nagyobb fájlokat tárolni vagy azokat, amiket később elérhetővé akarunk tenni a számítógépre telepített rendszer számára.

- savestate (alapértelmezett)
Elmenti az összes rendszerbeállítást: milyen felhasználókat és csoportokat hoztunk létre, mi a hálózat és tűzfal beállítása, stb... Az /antiX/state könyvtárban található fájlok (general-state-files ill. machine_state_files) tartalmazzák a mentendő ill. visszatöltendő fájlok listáját. A no-state fájl értelemszerűen üres.

- nosavestate
Nem menti el a Live rendszeren végzett beállításokat (felhasználók, tűzfal, stb.).

Perzisztens mód

A boot menüben az F5-tel tudjuk előhívni azt a menüpontot, amivel beállíthatjuk, hogy a rendszer mit-hol-hogyan jegyezzen meg, vagy éppen ne. Vagyis a beállításokat, fájlokat és a telepített programokat, amiket a rendszer használata közben módosulnak, létrejönnek, települnek. A perzisztens mód átmenet a Live és a telepített rendszer között. A Live rendszer egyik szépsége, hogy lehetővé teszi a Linux indítását úgy, hogy a telepített rendszerünket érintetlenül hagyja. Nem cseréli le a boot managert, nem kell újraparticionálni a lemezeket, a működéséhez nincs szükség a telepített rendszer legapróbb módosítására sem. A Live rendszer másik jellemzője, hogy lehetetlen megfertőzni vírussal vagy trójai programmal, mivel minden indításkor tiszta lappal indul, semmit nem ment el.

A Persistence opciók lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos dolgok (pl. telepített programok, az elmentett dokumentumok) a Live rendszer alatt is mentésre, megőrzésre kerüljenek.

- off
Kikapcsolja a persistence fájlok betöltését.

- persist_all
Gyors, mert a RAM-ba tölti a root és a home tartalmát, a változásokat kikapcsoláskor menti.

- persist_root
Gyors, mert a RAM-ba tölti a root tartalmát, a módosításokat kikapcsoláskor menti.

- persist_static
Lassú, mert nem tölti a RAM-ba a root és home fájlokat. Cserébe a fájlrendszer változásai azonnal mentésre kerülnek. A rendszer kikapcsolásakor nincs szükség mentésre.

- p_static_root
Lassú, mert nem a RAM-ba tölti a root fájlt. Cserébe a fájlrendszer változásai azonnal mentésre kerülnek.

- persist_home
Csak a home tartalmának módosításai kerülnek mentésre.

A perzisztens mód nem csak a pendrive-ot képes használni, hanem a beépített lemezeket is. Így sokat gyorsul a működése, cserébe csak az adott számítógépen lesz elérhető. Első körben egy MX-Persist nevű partíciót keres. Ha nincs, akkor megkérdezi hova, melyik partíción találja a fájljait, és hogy azt a partíciót átnevezze-e MX-Persistre, hogy legközelebb automatikusan megtalálja és használatba vegye.

Első alkalommal 2 mappát hoz létre a kijelölt partíción:
antiX-Frugal-4.19.0-6-amd64
Ide másolja fel az operációs rendszert. A számítógépre telepített operációs rendszert továbbra sem módosítja. A kiválasztott lemezen csak 2 új mappa fog létrejönni.
Live-usb-storage
Ezt a mappát fogja a home mappánk alá felcsatolni. Pontosabban az alatta található és a felhasználó nevével megegyező mappát (pl. \Live-usb-storage\demo). Ezt a mappát amolyan közös tárhelynek lehet használni, amit az MX-Linux és a számítógépre telepített rendszer is elér.

A merevlemezről betöltődő Live rendszernek is vannak opciói:

- frugal_persist
A root és home fájlokat a merevlemezről olvassa be és oda is menti őket.

- frugal_root
Csak a root fájlt olvassa be a merevlemezről, a változások is oda kerülnek mentésre.

- frugal_static
A merevlemezről futtatja a rendszert (a root és a home fájlokat is onnan olvassa be), minden változás azonnal végrehajtódik, így kikapcsoláskor nincs szükség mentésre.

- f_static_root
A merevlemezről futtatja a rendszert, de csak a root fájlt olvassa be. Minden változást azonnal végrehajtódik a fájlban, így kikapcsoláskor nincs szükség mentésre.

- frugal_home
Csak a home fájlt olvassa be a merevlemezről, a változások is oda kerülnek mentésre.

- frugal_only
A merevlemezről fut a rendszer, de semmilyen módosítást nem ment el.

Szerintem ezek elég menő megoldások, és itt még nincs vége, hiszen ezek csak a boot opcióinak egy része! Még el sem indítottuk a rendszert.

A persistence fájlok

Ahhoz, hogy menteni tudja az adatokat, szükség van egy írható-olvasható eszközre, ami esetünkben egy vagy két lemezképfájl: rootfs és homefs.

Általában a rendszert futtató pendrive-on jönnek létre, de akár a merevlemez (egy dedikált) partícióján is létrehozhatjuk őket. Első induláskor (és ha nem találja a neki szánt helyen) a beállított opcióknak megfelelően létrehozza az egyik vagy mindkét lemezképfájlt.


Válassz partíciót

A fenti példában CD-ről indítottam a (virtuális) gépet, és csak egy 8 GB-os lemez van benne, így azt választom ki a perzisztens fájlok tárolására. Hogy legközelebb már magától is rátaláljon, megkérdezi, hogy a kiválasztott partíciót átnevezheti-e MX-Persist-re.


A rootfs létrehozása

A fenti képen látható, hogy igennel válaszoltam, ezért átnevezte az sda1 partíciót. A kijelölt partíción kereste a home ill. a root lemezképfájljait. Mivel nem találta a rootfs-t, így létrehoz egyet. Vagy elfogadjuk a felajánlott méretet (1), vagy egy listából választva (2) megadunk más értéket. Kezdetben, amíg ismerkedünk a rendszerrel, fogadjuk el az alapértelmezett értéket, amit a rendszer felajánl. Mivel még homefs sincs, azt is elkészíti.


A homefs létrehozása

Itt is három lehetőségünk van. Vagy elfogadjuk a rendszer által felajánlott méretet (1), vagy egy listából másikat választunk (2), vagy nem hozzuk létre a fájlt. Itt is elfogadtam a felajánlott értéket, majd következett az (opcionális) swap file létrehozása.


Jelszavak módosítása

Perzisztens módban már nem túl szerencsés a live rendszer alapértelmezett jelszavait használni, ezért mind a root, mind a demo felhasználó jelszavát le kell cserélni. A perzisztens mód lényege, hogy mentésre kerülnek a módosítások. Az MX-Linux lehetőséget ad arra is, hogy a mentés gyakoriságát befolyásoljuk.


Hogyan mentsen?

Itt három lehetőség adott:
- Automatic: újraindításkor és leállításkor automatikusan, kérdés nélkül menti a módosításokat.
- Semi-Automatic: újraindításkor és leállításkor rákérdez, hogy mentsen-e (alapértelmezett).
- Manual: csak külön kérésre menti a változtatásokat.

Induljon a rendszer!

Még mielőtt tényleg elindítanánk, muszáj még pár trükköt megosztanom.

Mi van abban az esetben, ha egyszerre két opciót szeretnénk használni, ugyanabból a menüpontból? Pl. az F4 menüben található a hwclock=local (a gép órája a helyi idő szerint jár), és a nosavestate (semmi ne kerüljön mentésre) opciókat egyszerre akarjuk alkalmazni? A Rendszerindítási paraméterekbe kézzel kell beírni a plusz opciót (a menüpont nevét).

Hogy pontosan milyen paraméterekkel indul a rendszer, azt az F12 lenyomására megjelenő ablakban nézhetjük meg.

Arra is van lehetőség, hogy ezeket a boot paramétereket elmentsük, így nem kell minden induláskor kisakkozni, hogyan induljon a rendszer. Erre van az F8 menüpont.


Elsőre talán furcsának tűnik a függőleges tálca, de megszokható. :)

Egy üdvözlő képernyővel nyit a rendszer, amiről offline is elérhetjük a gyakran ismételt kérdéseket és a kézikönyvet (sajnos nem magyarul). A Wiki, a fórumok, a videók és a hozzájárulás megnyitásához már internet kapcsolat szükséges. Bár a fórumon belül létezik magyar nyelvű topik is, az nem túl látogatott.
Szintén az üdvözlő képernyőn érhető el az MX-Tools, a kodek telepítő, az MX-Tweak és a Popular Apps név mögé bújtatott MX Package Installer.


Az eszközök


Kodek telepítő


MX tuningoló


Népszerű alkalmazások

A fenti alkalmazásgyűjteményeket nézzük át a következő oldalakon.

MX tools

Ez egy olyan program és script gyűjtemény, ami egyedivé teszi az az MX-Linuxot. Pár funkciót parancssorból vagy a rendszer más pontjain is elérhetünk, de vannak teljesen egyedi új szolgáltatásokat biztosító részei is. Közös jellemzőjük, hogy a rendszerrel (vagy magával a Linuxszal) most ismerkedők számára teszi kényelmessé a rendszer használatát.


Live-USB Kernel Updater

Csak live rendszer alatt használható parancssori script, ami lecseréli a kernelt egy általunk kiválasztottra.


MX Live USB Maker

Lehetőséget ad egy Live rendszer készítésére ISO fájlból vagy már egy létező Live rendszer klónozására a kiválasztott USB eszközre. A Rufusnál vagy az Unetbootinnél jóval szélesebb körű a tudása.
- Dry run: Szimulálja, hogy mi fog történni a kiválasztott konfigurációban. Valójában semmit sem ír a lemezre.
- Encrypt: Egy kódolt Live USB lemezt hoz létre, a LUKS titkosítást használva.
- Clone an existing live system: Egy meglévő Live rendszer klónozása.
- Clone running live system: Az éppen futó rendszert klónozza.
- Percent of USB-device to use: Az eszköz területének hány százalékát foglalhatja el a Live rendszer.
- Label ext partition: Saját címkét (partíciónevet) ad a Live-USB-nek.
- Full-featured mode: Ez az üzemmód lehetővé teszi, hogy az MX-Linux minden szolgáltatása mentésre kerüljön, beleértve a perzisztens fájlokat és egyéb írható médiát igénylő funkciókat (beállítások mentése, stb.). ISO fájl esetén gyakorlatilag kimásolja a fájlokat, mintha csak egy tömörített fájlt bontana ki.
- (I)Image mode(/I): Pontos másolatot hoz létre a forrás ISO fájlról a célként megadott adathordozóra. Az Etcherhez hasonlóan közvetlenül a dd parancsot használja.

A haladó opciók jó része a fejlesztőknek lett kitalálva, de mi is találhatunk benne érdekes beállítási lehetőségeket.
- GPT Partitioning: A modern UEFI-s gépek részére GPT partíciós táblát hoz létre.
- Verbosity: Milyen részletesen mutassa a folyamat részleteit.
- Size of ESP (uefi) partition: Annak a partíciónak a méretét adja meg, amiről a modern UEFI-s gépek beolvassák a rendszertöltő (boot loader) programot.
- Make separate partition (percent): Az adatok tárolására szánt külön partíció mérete, százalékban kifejezve.
- Format: Az eszköz milyen fájlrendszert használjon (fat, exfat, ext4, ntfs).


MX Remaster CC

- Persistence: A perzisztens fájlok kezelésére szolgáló menüpont. Segítségével létrehozhatsz rootfs-t ill. homefs-t. Megadhatod, hogy melyik eszközön és milyen elérési útvonalon találja meg őket.
- Remaster: Másolatot készít a rendszerről, ami tartalmazza az aktuális programokat és azok beállításait. Egy új linuxfs fájlt hoz létre.
- Save root persistence: Elmenti a rootfs változásait. Akkor hasznos, ha ki van kapcsolva a perzisztens fájlok mentése vagy még nem akarod kikapcsolni a rendszert, de menteni szeretnél.
- Configure live persistence: Grafikus felületen keresztül állíthatjuk be a perzisztens mód mentési opcióit. A persist-config parancs grafikus megfelelője.


MX Snapshot

Egy bootolható ISO fájlt készít a futó rendszerről.


Chroot Rescue Scan

Megkeresi a /media alá felcsatolt Linux filerendszert használó partíciót, és felajánlja, hogy átválts az ott található rendszerere. Haladó felhasználóknak!


MX Boot Repair

Lehetőséget ad a bootloader újratelepítésére, kijavítására és a konfigurációs fájlok mentésére és visszatöltésére.


MX Cleanup

Ha elfogy a hely vagy (csak megszokásból) rendszeresen kitakarítanánk, akkor segít a fenti program. Elindíthatjuk a helyfoglalást grafikusan ábrázoló programot, majd ha úgy ítéljük meg, hogy az segít, automatizálhatjuk a megadott speciális mappák törlését. Törölni tudja az előnézeti képeket és egyéb átmeneti fájlokat. Kiüríti a csomagkezelő gyorsító tárát, és törli a régi vagy akár az összes naplófájlt. Akár az összes felhasználó szemetesét is képes kiüríteni. A fenti feladatokat akár rendszeresen időzítve is futtathatjuk.


MX Menu Editor

Ami a Windowsnak a „Start menü” az az XFCE-nek a „Whisker menü”. Ennek menüpontjait szerkeszthetjük ezzel a programmal.


MX User Manager

Nem csak olyan alap dolgokra képes, mint a felhasználó létrehozása, törlése, átnevezése és jelszavának módosítása. Könnyedén módosíthatjuk a csoportokat ill. a csoporttagságot is. De ami igazán érdekessé teszi, hogy képes a felhasználókat másolni (költöztetni) egy megadott könyvtárba.


Bash Config

Lerövidíthetjük az egyedi, hosszú paraméterekkel ellátott parancsokat, és egyedi promptot is beállíthatunk (profilokkal, mint pl. a Gentoo).


Nvidia illesztőprogram-telepítő

Segítségével az Nvidia kártyatulajdonosok egy kattintással telepíthetik a kártyájuknak megfelelő illesztőprogramot. Mint látható, nekem nincs ilyen kártyám. :(


MX kodektelepítő

A szabadon nem terjeszthető kodekeket telepíti (libdvdcss2, w32codecs, libtx-dxtn0).


MX Conky

A Conky egy univerzális rendszermonitorozó alkalmatosság, amivel az Asztalon mindenféle információt megjeleníthetünk, legyen az dátum vagy a gép terheltsége. Egy külön cikket megérdemelne, mennyi mindent tud.


MX Date & Time

A pontos időt és dátumot állíthatjuk be, hogy az internetről szinkronizálja az órát vagy hogy a helyi vagy az UTC szerint járjon a gép órája.


MX Network Assistant

A hálózati kapcsolatok állapotát kérdezhetjük le. Megmutatja, hogy milyen hálózati eszközöket lát a rendszer, és hogy milyen meghajtóprogramokkal működteti azokat, és hogy mely eszközkezelő-programok vannak letiltva. Ugyanitt engedélyezhetjük is azokat. Külön fülön található a Windows drivert használó (Ndiswrapper) kártyák kezelése, és végül egy ping ill. traceroute parancsal tesztelhetjük a kapcsolatot.


MX Select Sound

Több hangkártyát tartalmazó konfigurációk esetén hasznos. Segítségével beállíthatjuk, melyik hangkártya legyen az alapértelmezett.


MX System Sound

A rendszerhangok beállítására szolgáló alkalmatosság.


MX Tweak

A rendszer kinézetét finomhangolhatjuk. Pl. ha nem tudjuk megszokni a baloldali függőleges panelt, azt itt tudjuk áthelyezni. Lehetőség van komplett témákat alkalmazni (külön pipa van a Firefox sötét témájának tuningolására). Lecserélhetjük az ablakkezelő grafikus képességeit Xfwm-ről Comptonra. Ha mindent alaposan elállítgattunk, lehetőség van „resetelni” a grafikai beállításokat.


MX Welcome

Ez maga az üdvözlő program, ami minden induláskor elindul.


System Keyboard

A billentyűzet beállításait módosíthatjuk. Hogy ki gyártotta, mennyi gombja van, milyen nyelvi kiosztást használjon stb...


System Locales

A rendszer nyelvi beállításait adhatjuk meg, hogy milyen nyelven kommunikáljon velünk.

MX Fix GPG Keys
A csomagtárolók aláírásaihoz használt kulcsok épségét ellenőrzi, és javítja, ha azok megsérültek.


MX Package Installer

Az MX-Linux programkezelője. Kategóriákba csoportosítva nézhetjük át a legnépszerűbb programok kínálatát. Külön fülön listázza a stabil és a még tesztelés alatt álló csomagokat, valamint a Debian „backports” kínálatát. Ahogy az újabb rendszerek, úgy az MX Linux is támogatja konténeres programok futtatását, a Flatpak programok telepítésére is itt van lehetőség.


MX Repo Manager

Megkereshetjük a hozzánk legközelebbi/leggyorsabb MX ill. Debian tükörszervert, és itt tudjuk ki- vagy bekapcsolni a csomagforrásokat is.

System: Host: mx1 Kernel: 4.19.0-6-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 8.3.0
parameters: gfxsave persist_all lang=hu_HU quiet splasht video=SVIDEO-1:d
Desktop: Xfce 4.14.1 tk: Gtk 3.24.5 info: xfce4-panel wm: xfwm4 dm: LightDM 1.26.0
Distro: MX-19_x64 patito feo October 21 2019 base: Debian GNU/Linux 10 (buster)
Machine: Type: Portable System: Dell product: Latitude D630 v: N/A serial: <filter> Chassis:
type: 8 serial: <filter>
Mobo: Dell model: 0KU184 serial: <filter> BIOS: Dell v: A19 date: 06/04/2013
CPU: Topology: Dual Core model: Intel Core2 Duo T7250 bits: 64 type: MCP arch: Core Merom
family: 6 model-id: F (15) stepping: D (13) microcode: A4 L2 cache: 2048 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 vmx bogomips: 7979
Speed: 798 MHz min/max: 800/2001 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 798 2: 798
Vulnerabilities: Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: EPT disabled
Type: mds status: Vulnerable: Clear CPU buffers attempted, no microcode; SMT disabled
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: spec_store_bypass status: Vulnerable
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, STIBP: disabled, RSB filling
Graphics: Device-1: Intel Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics vendor: Dell Latitude D630
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:2a02
Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: intel compositor: compton
v: 0.1~beta2+20150922 resolution: 1440x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel 965GM v: 2.1 Mesa 18.3.6 direct render: Yes
Audio: Device-1: Intel 82801H HD Audio vendor: Dell Latitude D630 driver: snd_hda_intel
v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:284b
Sound Server: ALSA v: k4.19.0-6-amd64
Network: Device-1: Broadcom Limited NetXtreme BCM5755M Gigabit Ethernet PCI Express
vendor: Dell driver: tg3 v: 3.137 port: 10c0 bus ID: 09:00.0 chip ID: 14e4:1673
IF: eth0 state: down mac: <filter>
Device-2: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network driver: iwl3945 v: in-tree:s
port: 10c0 bus ID: 0c:00.0 chip ID: 8086:4222
IF: wlan0 state: up mac: <filter>
Device-3: Dell Wireless 360 Bluetooth type: USB driver: btusb bus ID: 1-2:2
chip ID: 413c:8140
Drives: Local Storage: total: 119.05 GiB used: 485.5 MiB (0.4%)
ID-1: /dev/sda vendor: Kingston model: SV300S37A120G size: 111.79 GiB block size:
physical: 512 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s serial: <filter> rev: BBF0 scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: Kingston model: DataTraveler 410 size: 7.26 GiB
block size: physical: 512 B logical: 512 B serial: <filter> rev: PMAP scheme: MBR
Partition: ID-1: / raw size: N/A size: 1.51 GiB used: 485.5 MiB (31.4%) fs: overlay
source: ERR-102
Sensors: System Temperatures: cpu: 56.0 C mobo: N/A sodimm: 44.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 0
Repos: No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/antix.list
1: deb https://mirrors.evowise.com/mxlinux-packages/antix//buster buster main
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian-stable-updates.list
1: deb http://deb.debian.org/debian buster-updates main contrib non-free
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian.list
1: deb http://deb.debian.org/debian buster main contrib non-free
2: deb http://deb.debian.org/debian-security buster/updates main contrib non-free
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/mx.list
1: deb https://mirrors.evowise.com/mxlinux-packages/mx/repo/ buster main non-free
No active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/various.list
Info: Processes: 198 Uptime: 2h 06m Memory: 1.94 GiB used: 671.1 MiB (33.8%) Init: SysVinit
v: 2.93 runlevel: 5 default: 5 Compilers: gcc: 8.3.0 alt: 8 Shell: bash v: 5.0.3
running in: quick-system-in inxi: 3.0.36

Gyors rendszerinformáció

Egy elég részletes listát ad a gépünkben található alkatrészekről és magáról a rendszerről, többek között a processzorban található biztonsági problémákat is kilistázza.


Format USB

A külső meghajtókat formázhatjuk le vele FAT, exFAT, ext4 vagy NTFS fájlrendszerre.


Mount iDevice

A Apple eszközeit segít felcsatolni és leválasztani.

Telepítés

Ha megtetszett a rendszer és telepítenénk, arra is van lehetőség.


A billentyűzet, és nyelv beállítása.

A billentyűzet típusát és a kiosztását kell beállítani.


Partícionálás

A szokásos dilemma. Az egész lemezt a rendelkezésére bocsájtjuk, és nem nekünk kell foglalkozni a particiók kiosztásával ... vagy konkrét elképzelésünk van arról, mi hová kerüljön. Innen is elindíthatjuk a Gparted particionáló programot, amivel „megágyazhatunk” a rendszernek.


Egyéni kiosztás

Az egyéni telepítés lehetővé teszi, hogy mi határozzuk meg, hogy root, home, swap és boot mappákat hová helyezzük: külön partíción foglaljanak helyet vagy a root fájlrendszerbe kerüljenek. Szintén itt adhatjuk meg azt is, hogy milyen fájlrendszert használjon az adott partíció, és hogy titkosítva legyen-e vagy sem.


A telepítés folyamata

Miközben a telepítés menetét figyelemmel követhetjük egy folyamatjelző csíkon, ki kell választani, hogy települjön-e a boot manager (grub), és ha igen, akkor hova.


Hálózati beállítások

Pár percel később még nem ér véget a telepítés. Megkérdezi a telepített rendszer nevét valamint a munkacsoport nevét.


Lokalizáció

A többi telepítővel ellentétben a végére jutott az ország és időzóna beállítása, valamint az, hogy a gép órája a helyi idő szerint jár-e (általában igen).


Automatikusan induló szolgáltatások

Szintén egyedi megoldás, hogy beállíthatjuk, induláskor mely szolgáltatásokra van szükségünk és melyek feleslegesek.


Felhasználó hozzáadása

Természetesen az új telepített rendszernek szüksége van egy új felhasználóra és a root jelszavát is meg kell adni. Itt lehetőséget ad a Live rendszer adatainak átvételére is.

Most már valóban végeztünk a telepítéssel, megkezdhetjük a friss, ropogós rendszerünk birtokba vételét. Minden kedves érdeklődőnek jó kísérletezést és kellemes használatot!