2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mi az LVM és mire jó?

Az LVM használatával kényelmesen hozzácsaphatod az új lemezed kapacitását egy régi partíciódhoz.

[ ÚJ TESZT ]

Logikai kötetkezelő

Mit csinálsz, ha a pl. a Képek könyvtárad betelik? Veszel egy új merevlemezt, berakod a gépbe, particionálod, formázod, és elkezded használni. De ezután már két helyen lesznek a képeid (~/home/Képek és /media/ujmerevlemez/Képek mappában). Biztosan eligazodsz és emlékszel majd arra, hogy a 8 évvel ezelőtti nyaralás emlékei most melyik mappában vannak? Erre persze megoldás lehet, hogy az egész home könyvtáradat (vagy csak a Képek mappádat) átmásolod az új merevlemezre, és beállítod, hogy mostantól a megfelelő helyre csatolja fel. Oké, de ez rengeteg idő és macera. Az LVM használatával viszont csak hozzácsapod az új lemez kapacitását a Képek mappát tartalmazó partíciódhoz. Ráadásul ez a műveletsorozat csak annyi időt vesz igénybe, mint ennek a bekezdésnek az elolvasása.

Vagy.

Építettél magadnak egy NAS-t, és betelt. Hogyan növeled meg a kapacitását úgy, hogy a rajta lévő adatok érintetlenül megmaradnak? Ez a művelet úgy nézne ki a gyakorlatban, hogy vagy a fenti példához hasonlóan létrehozol egy //szerverneve/megosztas2 erőforrást, és elkezdesz sakkozni, mit melyikre mentesz. (Plusz még ha te emlékszel is rá, a többiek honnan tudnák?) A másik megoldás, hogy az ott tárolt adatokat átmásolod, egy ideiglenes tárhelyre. Ezután kicseréled a NAS merevlemezét egy nagyobbra, majd visszamásolod a fájlokat. Hát ez sem túl praktikus, hiszen kell keresni egy akkora üres tárhelyet, amin elférnek a jelenlegi adatok. Rengeteg időt elrabol az adatok lementése majd visszatöltése. Plusz a speciális és nemzetközi karakterek is okozhatnak problémát a mentés során. Nem beszélve arról, hogy a csere idejére te nehezen, más pedig sehogy nem fér hozzá az adatokhoz. Ezzel szemben LVM használatakor csak berakod az új háttértárat, pár perc alatt felkonfigurálod, és készen vagy. Sőt! Azt is megoldhatod, hogy később az új lemezre átköltöznek az adatok, majd a régi merevlemezt kivéve a NAS-ból, eladod a Hardveraprón :). Mindezt úgy, hogy a NAS-t használók ebből semmit nem vesznek észre. Folyamatosan hozzáférnek az adataikhoz.

Biztosan lehet még találni jó pár olyan helyzetet, amihez illeszkedik, és természetesen olyan is van, amikor nem túl praktikus a használata. Itt szeretném felhívni a figyelmet pár korlátra is.
A legtöbb fájlrendszer (ext3, ext4, ZFS, XFS, ...) nem támogatja a használat közbeni méretcsökkentést, csak a növelés lehetséges. Természetesen léteznek külső (3rd party) gyártók által biztosított programok, amik (több-kevesebb sikerrel) megbirkóznak a méretcsökkentéssel is. De ehhez minimum le kell csatolni a fájlrendszert, nem ritkán az egész gépet újra kell indítani a programot tartalmazó médiáról. Természetesen léteznek olyanok is, amiknél (a szolgáltatás részeként) menet közben is lehet csökkenteni a méretét (Btrfs). Bár ismeri az összefűzést (RAID 0), és a tükrözést (RAID 1), nem tartalmaz komolyabb adatvédelmi megoldást (RAID 5, 10).

Az egész rendszer azért olyan bonyolult, mert a komponenseiből bármit összelegózhatunk. Hozzáadhatunk, kivehetünk, egyszerűen pillanatképet készíthetünk. Mindezt menet közben, adatvesztés nélkül! Alapvetően céges/szerver környezetben tudja megvillantani az előnyeit, de otthon is jó szolgálatot tehet.

De hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

$ lsblk -f
NAME FSTYPE MOUNTPOINT
sda
├─sda1 ntfs
├─sda2 ntfs
├─sda3 ext4 /boot
├─sda4
└─sda5 crypto_LUKS
└─luks-c2b5d094-235e-4be3-ade8-77e2784ddb5d LVM2_member
├─fedora_localhost--live-root ext4 /
├─fedora_localhost--live-swap swap [SWAP]
└─fedora_localhost--live-home ext4 /home

Esetemben egy dual boot rendszer van a laptopon, amin egy Windows 8 (sda1, sda2), és egy Fedora (sda3, sda4, sda5) van. Nézzük sorba a partíciókat.

- sda1 A Windows 8 rejtett rendszertöltő partíciója.
- sda2 A Windows C: meghajtója.
- sda3 Egy primary partíció, ami a /boot alá van felcsatolva, innen indul a rendszer.
- sda4 Az extended partíció.
- sda5 Egyetlen titkosított partíció, LVM van rajta.

Hogy mi micsoda, és hogyan működik, az a következő oldalakon kiderül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • OpenZFS a mindennapokra

    Az otthon tárolt adatmennyiség növekedése miatt szükségessé válhat saját NAS, melyhez kiváló a ZFS fájlrendszer.

  • MX-Linux 19

    Egyre többen használják az MX-Linuxot, de nagyon sokan nem ismerik a benne rejlő lehetőségeket.

  • AOMEI backupper

    Ami nincs három helyre elmentve, az olyan, mintha nem is létezne...

Előzmények

  • Fedora 28

    A 26-os kiadás óta sok minden történt, ezt foglalom össze, és kicsit segítek az XFCE spin belakásában.

  • Fedora 26 (1.rész)

    A Fedora egy olyan, a közösség által fejlesztett operációs rendszer, ami Linux kernelt és GNU programokat használ.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.