2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

murderball

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Murderball: magyarul igen buta neve van ennek a sportnak, mégpedig a 'gyilkos labda'.

[ ÚJ TESZT ]

Murderball: magyarul igen buta neve van ennek a sportnak, mégpedig a 'gyilkos labda'. Elterjedtebb nevei még a wheelchair rugby és a quad rugby azaz a kerekesszékes rugby.

A kerekesszékes rugby egy olyan fullkontaktos csapatsport, ami ötvözi a kosárlabda, a jéghoki és a kézilabda elemeit.

A játék célja, az ellenfél gólvonalán átjuttatni a labdát szinte bármi áron, úgy hogy a gólvonalon a szék 2 kereke átmenjen hatalmas ütközések, technikás cselezések, borulások árán is. Speciális pálya nem szükséges, mert egy szabványos kosárlabdapálya bőven elég és csak egy 8x1,75m -es gólterületet kell felfesteni. A meccsek 4x8 percesek.

Pár szó a játék kialakulásáról:

1977-ben a kanadai Winnipegben tetrások kitalálták, hogy módosítva a kerekesszékes kosárlabda szabályait létrehoznak egy új játékot, a kerekesszékes rugbyt, amit ők is tudnak játszani. Kezdeteken a játék neve murderball, azaz gyilkos labda volt, de ezzel a névvel elég nehéz volt szponzorokat találni, így lett az új sport neve rugby.

1993-ban alapították meg a Nemzetközi Kerekesszékes Rugby Szövetséget (IWRF) 15 ország részvételével.

Az 1996-os Atlantai Paralimpián bemutató mérkőzések voltak, 2000-es Sydney-i Paralimpián pedig már teljes jogú versenyszámként szerepelt.

A játékban olyan - főleg nyaki gerincsérült - emberek játszanak, akiknek a bénulás mind a négy végtagjukat érinti (vagy éppenséggel olyan végtaghiányos emberek akiknek szintén érintett legalább 3 végtagjuknak sérülése/hiánya).
A sérülségi szintek alapján létrehoztak egy pontrendszert, amely 0,5-3,5 -ig terjed 0,5-ös növekedéssel, az így kapott pontok alapján kerülnek a csapatba a játékosok. Maximum 8 pontnak megfelelő max négy harcos lehet a pályán csapatonként.

A pontozásról:

0.5: vállizmok gyengék, triceps nincs, csuklóautomatizmus gyenge, ujjmozgás nincs

1.0: vállizmok erősek, triceps nincs, csuklóautomatimus erős, ujjmozgás nincs, törzsizom gyenge, a kerekesszékkel tud bármerre fordulni megállás nélkül

1.5: mint az előző, de az izmok erősebbek. Labdát passzolni nehezen tud a kézgyengeség miatt.

2.0: erős vállizmok, triceps lehet hogy van, a sebességük nagyobb mint a fenti kategóriában játszóknak, de nem képesek egykezes dobásra a törzsizmok gyengesége miatt.

2.5: erős vállak és csuklóautomatizmus, az erősebb törzsizmok miatt stabilan ül a székben, ezért jó dobók

3.0: dobáskor az ellenkező oldali kézzel tudja magát stabilizálni

3.5: egyensúlyozáshoz egyes törzsizmokat is képes használni.

Védőjátékos: 0.5 , 1.0 , 1.5- jó védő 2.0
Támadó játékos: 2.5 , 3.0 , 3.5

Ha nő is játszik, annak a kategorizálás során kapott pontszámából le kell vonni 0,5 pontot.

Speciálisan kialakított kerekesszékeket használnal rugbyzésre, nyilvánvaló okokból merevített, megerősített váz, stabilitást növelő döntött (terpesztett) kerekek, plusz kitámasztókerekek, küllőborítás a kezek védelmére, ütközők és még pár apró módosítás.

Sajnos egy ilyen alap bringa 2500 dolcsinál kezdődik, ami itthoni viszonylatban nem kevés és egyedi konstrukcióban adott ember számára testreszabva akár 3-3500 dollárt is elkérhetnek érte.

Itthon még eddig nem sikerült senkinek ezt a sportágat elkezdeni, viszont én találtam lelkes és eléggé bolond embereket erre a durvának tűnő játékra, ígyhát próbálkozom az első magyar kerekesszékes rugbycsapat létrehozásával, egyelőre hobbi szinten, később viszont versenyszerűen is akár. Nagy segítség lehet az, hogy európában is több közeli orszégnak is vannak rugbys csapatai, akiktől kérhetünk tanácsot, segítséget mind edzés, technika és a székek terén.

három dolog hátráltat minket: a pénz, a pénz és a pénz. Pontosabban ennek hiánya...

ízeliítőnek pár videó:
- [első]
- [kettes]
- [3]

és a murderball című dokufilmet is érdemes megtekinteni. A film az amerikai rugbyválogatottat, a játékot népszerüsíti elég érdekes és szemléletes módon.

Az érdeklődő embereket szívesen várom, akár nézőnek, de ha van kerekesszékes ismerősöd bátran ajánlhatsz neki, mert hazánkban nem túl elterjedtek a parasportok és a lehetőségek sem...

Körülbelül 2 hónapon belül kezdjük az edzéseket Budapesten az OORI -ban, addig is szerveződnek ügyes-bajos dolgaink a témában.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.