2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Motorola V8 - Szép is, jó is

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokan látták már, mégis kevesen ismerik. Pedig megérdemli..

[ ÚJ TESZT ]

Már több mint egy hónapja ezt a készüléket használom hétköznapi telefonként, ezért úgy gondoltam eljött az ideje a tapasztalatok megosztásának.

Doboz

A készülék doboza fekete színben pompázik, eleganciát tükröz. Látszik rajta hogy nem a környezetvédelmi szempontok alapján készítették, nem spóroltak a hellyel a doboz elkészítésekor. A készülék egy második dobozban van, mellette találjuk meg a tartozékokat: töltő, fülhallgató, adatkábel, leírások és egy CD képezi a csomag részét. Véleményem szerint egy tok igazán beleférhetett volna.

Külső, kijelzők

A készülék kicsit hosszúkásabb és nehezebb is mint az előd, persze ez nem feltétlenül baj, hiszen így legalább van egyfajta minőségérzet. A ház nagy része fémből van, a színeket nagyon eltalálták a tervezők, egyfajta kékeszöld színt használtak. Egyébként a készülék vékonyabb is lett pár milliméterrel, az új érték 11,9 mm, természetesen becsukva.

A készülék előlapjának nagy részét a külső kijelző foglalja el, ezt jelentősen megnövelték az elődhöz képest, hiszen itt már QVGA felbontású és 2" méretű, továbbá az aljára került három érintőgomb is, lenyomásukat apró rezzenésekkel nyugtázza a szoftver, ezek szerepéről később. Sajnos a világítása a belső kijelzőhöz képest gyenge, de így legalább nem merül ki olyan hamar az akku. Az előlapon ezen kívül a kamera és két led kapott helyet, egyik töltés a másik pedig aktív bluetooth kapcsolat közben villog (ezek alaphelyzetben láthatatlanok). Napfényben nagyon meglátszanak rajta az ujjlenyomatok, érdemes tokban hordani, mert ez nagyon el tudja csúfítani, viszont letisztítva igazi luxustelefon benyomását kelti.

A készülék bal oldalán a hangerőszabályzó és profilváltó gombokon kívül egy microUSB található, melyet kis gumidugó véd a külső behatásoktól (mindenki arra panaszkodott hogy könnyen leszakad, nekem nincs vele gondom). A jobb oldalon csak egyetlen gombot találunk, ez a hangvezérlés billentyűje.

A hátlapot ránézésre és tapintásra is gumírozott műanyag takarja, ez csalóka hiszen ez alatt fém található. A hátlapot levéve szembetaláljuk magunkat az akkumulátorral és azzal a ténnyel is, hogy a készülék sajnos nem bővíthető.

Szétnyitva a jól ismert RAZR billentyűzet néz velünk farkasszemet. A kissé fiatalos kék világítás a múlté, helyette diszkrét fehérben pompáznak a billentyűk éjszaka. A szokásos gombokon kívül egy vissza gomb és a zenelejátszó gyorsindítója található meg rajta, az elrendezés logikus, a gombok könnyen megnyomhatóak és megfelelően nagy távolság van köztük. A belső kijelző véleményem szerint lehetett volna nagyobb is (2,2") viszont így legalább részletes képet kapunk. A háttérvilágítás 7 fokozatban állítható, a legnagyobb rendesen vakít. A billentyűk világítását fényérzékelő szabályozza.

Rendszer, testreszabhatóság

Ez a készülék már az új JUIX névre kersztelt platformot használja. A nevéből adódóan a rendszer egy Linux magra épül, viszont sajnos teljesen zárt, Linuxos programok telepítése nem megoldható rá. A rendszer nem tartalmaz Task Managert, a sebessége közepes, néha belassul viszont általában véve elég gyorsan közlekedhetünk a menükben. A készülékben amúgy egy 500mHz-s Freescale processzor van.

A testreszabhatóság az eddigi Motorolákhoz hasonlóan kiváló, a kezdőképernyőn átvariálhatjuk a gyorsgombokat, megváltoztathatjuk az óra stílusát, a feliratok elhelyezkedését és így tovább. A menüben saját mappákat hozhatunk létre, kedvünkre pakolgathatjuk a menüpontokat, illetve megváltoztathatjuk ezek sorrendjét, sőt még saját ikonokat is használhatunk hozzájuk. A témákat kedvünkre szerkeszthetjük, viszont sajnos újakat telepíteni csak külső programmal tudunk.

Telefonkönyv, üzenetek, szervezőfunkciók

Egy teljesen új telefonkönyv kapott helyet a készülékben. A memória dinamikus, egy személyhez rengeteg adatot hozzárendelhetünk (még a csillagjegyét is), viszont csak a nevek első betűire kereshetünk benne. Lehetőség van külön csengőhang és hívókép hozzárendelésére is, ez utóbbi szerencsére nagy méretben jelenik meg.

Az SMS és MMS küldésen túl a készülék tartalmaz egy hitelesített e-mail klienst is, ez elboldogul a csatolmányokkal is. Üzenetírásnál sajnos csak a leütött karaktereket számolja, nem látjuk mennyi van még vissza az aktuális üzenetből. Ebbe a modellbe is bekerült a Motorola kiváló iTAP rendszere, ami pár hét alatt teljesen átveszi a szókincsünket és hatékonyan segít minket az üzenetek gyorsabb megírásában. A külső kijelzőn elolvashatjuk a bejövő üzeneteket és az elmentett sablonokból válaszolhatunk is rájuk. Apró érdekesség, hogy az MMS üzeneteknél nincs méretkorlátozás.

A naptár nagyon profi, tartalmaz heti és havi nézetet is. Eseménytípusokból összesen 12 féle van, mindegyikhez beállíthatunk saját hangot és azt is megadhatjuk hogy a telefon milyen profilba váltson át az esemény időtartama alatt. Az ébresztőre egy rossz szavunk sem lehet, három különböző időpontot adhatunk meg, mindegyiknél külön lehet szabályozni az ébresztés hangját, a szundi időtartamát illetve hogy milyen napokon ismétlődjön. A külső kijelzőn el tudjuk halasztani az naptári eseményeket, illetve nyugtázni tudjuk a figyelmeztetést, továbbá lehetőség van az ébresztés szundizására is. A számológép alapfunkciós, van világóra többféle nézettel, sajnos a stopper és az időzítő jó Motorola szokás szerint kimaradt viszont az alapképernyőn beállíthatunk fél illetve egy órás visszaszámolást, szerintem ez bőven elég. Sajnos dokumentumok megnyitására ezzel a készülékkel nincs mód, ez még valahol érthető is egy divatmobil kapcsán, viszont arra nem találtam magyarázatot hogy a *.txt állományokkal miért nem boldogul, ez ebben a világban már alap lenne.

Multimédia

A készülék zenelejátszója nagyon jóra sikeredett, ID3-tagek alapján rendez, lehetőségünk van saját lejátszási listák létrehozására, továbbá még a legutóbb játszott számokat is kilistázza. Van ismétlés és véletlenszerű lejátszás, a lejátszó kijelzi az albumborítókat (ha kell, teljes képernyőn is), de sajnos equalizert nem tartalmaz. Tartalmaz viszont egy Stereo Effects nevű menüpontot, itt beállíthatjuk a basszus illetve a térbeli szélesség mértékét, mindkettő hét lépcsőben szabályozható, ahogy -sajnos- a hangerő is. A lejátszó vezérelhető a külső kijelzőről is, itt is megjeleníti az albumborítókat, többet nem is érdemes róla mondani, kiválóan teszi a dolgát. A fülhallgató kiváló minőségű, minden hangtartomány szépen szól benne, kellően hangos is viszont microUSB csatlakozós és nem szétszedhető. A hangszóró átlagos, a készüléket asztalra letéve lehalkul.

A mobil tartalmaz egy videólejátszó szoftvert is, ezt nem sokat használtam, annyit tudok róla hogy lejátsza a *.3gp formátumot és működik fektetett nézetben is. A gyári videót egyébként szépen, akadásmentesen futtatja.

A kamera két megapixeles, fixfókuszos, működését sajnos nem segíti segédfény. Sok beállítási lehetőségünk nincs, állíthatjuk a képméretet, a képminőséget, lehetőségünk van effektek használatára. A képminőség sajnos csak alulról közelíti meg az átlagos szintet, a kamera nagyon érzékeny a bemozdulásra, érdemes a telefont legalább kélt másodpercig mozdulatlanul tartani a fénykép készítése közben. Napfényben szép képeket csinál, viszont az éjszakai képek minősége kritikán alúli, a V3am anno sokkal szebb képeket csinált sötét környezetben. A kamera a külső kijelzőn is elérhető, viszont ehhez mindenképpen be ki kell nyitnunk a telefont. A képeket ilyenkor automatikusan menti a telefon, tükörként és lesifotózásra nagyon jól használható. Lehetőségünk van videó felvételére is 176x144 pixel felbontásban, ezt értelemszerűen csak a legritkább esetben használom.

A készülék tartalmaz hangrögzítőt is, a minősége átlagos. sajnos a mikrofon nem nagyon van felkészítve a távolabb lévő hangforrásokra. Bluetooth headset használata esetén valami miatt nem vett fel nekem hangot a készülék, pedig szerintem ez hasznos lehet.

A telefonban helyet kapott egy fájlkezelő is, sebessége átlagos, négyféle nézetünk van, lehetőség van saját mappák létrehozására és csoportos kijelölésre is. Sajnos ez a mobil nem kapott bővítési lehetőséget, így csak a beépített 410MB-on garázdálkodhatunk, ami nekem bőven elég volt.

Telefonálás, adatkommunikáció, akkumulátor

Telefonálás közben a hangminőség mindig rendben volt, partnereim nem panaszkodtak sem a hangerőre, sem a hangtisztaságra. Az antenna kiváló, minden helyzetben megtartotta a hálózatot. Megjegyezném hogy a headsettel sokkal jobb telefonálni, körülbelül ahhoz fogható mintha szemben lenne velünk az illető. A headset mikrofonja még két réteg ruhán keresztül is tökéletes minőségű hangot továbbít, imádtam így telefonálni.

A maximális átviteli sebesség az EDGE, ez a modell a JUIX rendszer fogyatékosságai miatt nem tartalmaz harmadik generációs technológiákat (a böngészőt nem próbáltam). Infra jó amerikai szokás szerint nincs, a Bluetooth 2.0ás verziószámú, átviteli sebessége stabil 65-75 kb/s, hatótávolsága jónak mondható, a kapcsolatot néha még 20 méterről is megtartotta a bluetooth headsetemmel. Vezetékes csatlakozási lehetőségből a microUSB adott, verziószáma szintén 2.0ás, nem volt vele gondom. A mobil hordozható háttértárként is működik de ilyenkor eldobja a hálózatot, aki kapcsolatban szeretne maradni, annak érdemes a Motorola Phone Tools-t használni, ilyenkor fent marad a hálózaton (modem üzemmód).

Az akkumulátort legjobb esetben is csak közepesnek tudnám nevezni. Volt olyan napom is hogy éjszaka töltöttem és következő délután már enni kért, persze ebben az esetben nagyon extrém használatnak volt kitéve. Én körülbelül másfél naponta töltöm, ebben benne van sok zenélés, pár fotó és napi negyed óra telefonálás (azt azért megjegyezném hogy sokat használom hozzá a bluetooth headsetet is). Átlagos használattal kibírja a három napot is (próbáltam).

Összegzés, verziók

Talán a leírtakból is látszik hogy a készüléket megelégedéssel használom. Van stílusa, meg lehet vele jelenni még a legjobb helyeken is, sokszor vetettek rá irígy pillantásokat. Van pár idegesítő hibája (erős használat esetén gyorsan lemerülő akkumulátor, gyenge kamera), viszont bátran ajánlom azoknak akik egy ritka és minőségi telefont szeretnének. Én az akkuüzemidő miatt csak egy ajánlott minősítést adnék rá..

A készüléket több színben kiadták, mindegyik nagyon elegánsan néz ki, érdemes körülnézni vásárlás előtt. Ebből a modellból van két gigabájtos verzió is, ha valaki komolyabban szeretné zenelejátszásra használni, annak ezt javaslom, Vaterán szoktam találni jó áron még a napokban is. A készülékből kiadtak egy Luxury változatot is, ez a 18 karátos aranybevonatában, bőr hátlapjában különbözik, valamint adnak hozzá egy arany színű bluetooth headsetet és egy bőrtokot is.

Nem sokkal a V8 után a Motorola kiadta a 3G-s változatot is V9 néven. Sajnos ez a verzió nem a JUIX rendszert használja, viszont tartalmaz HSDPA csatlakozási lehetőséget és lehet vele videotelefonálni továbbá ebbe a modellbe már bekerült a bővíthetőség is és ezt kiadták Ferrari változatban is.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.