2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Motorola One Zoom – újratervezés?

Ebben az évben már a harmadik One szériába tartozó készüléküket dobják piacra pár megszorítással.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A 2019 szeptemberében a Berlinben megrendezésre kerülő IFA-n mutatták be a ’One’ széria legújabb tagját, a One Zoom-ot. Korábban sok kritika érte a gyártó hozzáállását a biztonsági frissítések elmaradásáért, így figyelembe véve a felhasználói igényeket a Motorola 2018-ban indította útjára a ’One’ modellcsaládot. Az ötödik készülékük a sorban a Zoom, amit megelőzött a 2019 májusában bemutatott One Vision és az augusztusban piacra került One Action. Több hónappal a bemutatást megelőzően keringtek pletykák egy One Pro elnevezésű modellről, ami a megjelenéshez közeledve átalakult One Zoom-ra és szivárogtatásoknak köszönhetően a konkrét bejelentésre már minden fontos információt lehetett tudni a telefonról.

[Motorola One Zoom]

A ’One’ jelző eredetileg az Andoid One programra utalt, így az abban résztvevő nagyobb gyártókkal – Xiaomi, Nokia - megegyezően két év OS frissítés és három év biztonsági frissítés garantált. Azonban a Zoom már nem tagja az Android One programnak, „csak” Android Enterprise Recommended, azaz egy év OS és két év rendszeres időközönkénti – nem később, mint 90 napon belül a Google általi megjelenéshez képest - biztonsági frissítések várhatóak. A Motorola szerint a felhasználói visszajelzések alapján a frissítések csak másodlagosak - forrás. Azon megkérdezettek szerint- akik potenciális Motorola vásárlók - az elsődleges prioritás a jobb kamera és a szebb dizájn. Szerintem a rendszeres Motorola vásárlók tisztába vannak, hogy a frissítés nem a gyártó erőssége és a dizájn is megosztó volt korábban a hátsó kameraszigettel. A kamera viszont már más kérdés, de erről később.


[Motorola One Zoom sajtó videó]

Miután a Google bekebelezte a szükséges Motorola szabadalmakat, a maradékot felvásárolva a Lenovo több éven keresztül kereste a megfelelő piaci stratégiát a nagy múlttal rendelkező amerikai cég számára. Sokszor az elnevezéssel se voltak tisztában, több variáció is volt, illetve a Lenovo készülékek gyártását is kvázi felfüggesztették, majd lassan újra visszakerültek a piacra.

A 2018-as év tűnt fordulópontnak és a helyesnek tartott irányvonal megtalálásának. Ebben az évben a Z modellcsalád a tervezett harmadik szériás erősebb készüléke már kipergett a csúcskategóriás készülékek szegmenséből, mivel a Z3 esetében egybegyúrták a Z3 Playt és a 2017-es Z2 Force-ot, kihagyva belőle az akkori legerősebbnek számító SD845-ös processzort, így az árat 500 dollár környékén tartva egy felső-középkategóriás telefont jelentettek meg Amerikában és Kínában. Innentől kezdve egyértelmű az irány - a középkategóriára fókuszál a gyártó. A középkategóriás G és a One széria 2018-as eladásai számainak köszönhetően így végre négy év után sikerült a Lenovónak nyereséget elkönyvelnie a 2014-es akvizíció óta – forrás

Az évben bemutatott Z4 esetében is elmaradt az aktuális csúcsprocesszornak számító Snapdragon 855-ös lapka felhasználása. A meg nem erősített információk szerint SD855-el és 6GB rammal jelent volna meg a Z4, 8GB rammal pedig a Z4 Force, de az utolsó pillanatokban a vezetés meggondolta magát és az eredetileg Z4 Play modellt átkeresztelve dobták piacra kizárólag az USA és Kanada területén a Z4-et.

A One Zoom-al se akartak kockáztatni, így szintén maradtak a középkategóriában és a Z4-ből felhasználták a kijelzőt, processzort, keretet, főkamerát - így is csökkentve a gyártási költségeket.

[Motorola One Zoom]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.