Motorola One Zoom – újratervezés?

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2019-10-20 05:00

Ebben az évben már a harmadik One szériába tartozó készüléküket dobják piacra pár megszorítással.

Kulcsszavak: . MotorolaMotoOneOne Zoom

[ Új teszt ]

Bevezető

A 2019 szeptemberében a Berlinben megrendezésre kerülő IFA-n mutatták be a ’One’ széria legújabb tagját, a One Zoom-ot. Korábban sok kritika érte a gyártó hozzáállását a biztonsági frissítések elmaradásáért, így figyelembe véve a felhasználói igényeket a Motorola 2018-ban indította útjára a ’One’ modellcsaládot. Az ötödik készülékük a sorban a Zoom, amit megelőzött a 2019 májusában bemutatott One Vision és az augusztusban piacra került One Action. Több hónappal a bemutatást megelőzően keringtek pletykák egy One Pro elnevezésű modellről, ami a megjelenéshez közeledve átalakult One Zoom-ra és szivárogtatásoknak köszönhetően a konkrét bejelentésre már minden fontos információt lehetett tudni a telefonról.

[Motorola One Zoom]

A ’One’ jelző eredetileg az Andoid One programra utalt, így az abban résztvevő nagyobb gyártókkal – Xiaomi, Nokia - megegyezően két év OS frissítés és három év biztonsági frissítés garantált. Azonban a Zoom már nem tagja az Android One programnak, „csak” Android Enterprise Recommended, azaz egy év OS és két év rendszeres időközönkénti – nem később, mint 90 napon belül a Google általi megjelenéshez képest - biztonsági frissítések várhatóak. A Motorola szerint a felhasználói visszajelzések alapján a frissítések csak másodlagosak - forrás. Azon megkérdezettek szerint- akik potenciális Motorola vásárlók - az elsődleges prioritás a jobb kamera és a szebb dizájn. Szerintem a rendszeres Motorola vásárlók tisztába vannak, hogy a frissítés nem a gyártó erőssége és a dizájn is megosztó volt korábban a hátsó kameraszigettel. A kamera viszont már más kérdés, de erről később.


[Motorola One Zoom sajtó videó]

Miután a Google bekebelezte a szükséges Motorola szabadalmakat, a maradékot felvásárolva a Lenovo több éven keresztül kereste a megfelelő piaci stratégiát a nagy múlttal rendelkező amerikai cég számára. Sokszor az elnevezéssel se voltak tisztában, több variáció is volt, illetve a Lenovo készülékek gyártását is kvázi felfüggesztették, majd lassan újra visszakerültek a piacra.

A 2018-as év tűnt fordulópontnak és a helyesnek tartott irányvonal megtalálásának. Ebben az évben a Z modellcsalád a tervezett harmadik szériás erősebb készüléke már kipergett a csúcskategóriás készülékek szegmenséből, mivel a Z3 esetében egybegyúrták a Z3 Playt és a 2017-es Z2 Force-ot, kihagyva belőle az akkori legerősebbnek számító SD845-ös processzort, így az árat 500 dollár környékén tartva egy felső-középkategóriás telefont jelentettek meg Amerikában és Kínában. Innentől kezdve egyértelmű az irány - a középkategóriára fókuszál a gyártó. A középkategóriás G és a One széria 2018-as eladásai számainak köszönhetően így végre négy év után sikerült a Lenovónak nyereséget elkönyvelnie a 2014-es akvizíció óta – forrás

Az évben bemutatott Z4 esetében is elmaradt az aktuális csúcsprocesszornak számító Snapdragon 855-ös lapka felhasználása. A meg nem erősített információk szerint SD855-el és 6GB rammal jelent volna meg a Z4, 8GB rammal pedig a Z4 Force, de az utolsó pillanatokban a vezetés meggondolta magát és az eredetileg Z4 Play modellt átkeresztelve dobták piacra kizárólag az USA és Kanada területén a Z4-et.

A One Zoom-al se akartak kockáztatni, így szintén maradtak a középkategóriában és a Z4-ből felhasználták a kijelzőt, processzort, keretet, főkamerát - így is csökkentve a gyártási költségeket.

[Motorola One Zoom]

Doboz, külső

A One készülékekre jellemző lilás (Thanos-lila?) dobozban a telefon mellett találunk egy 15W Motorola Turbo-Power típusú gyorstöltőt, egy fülhallgatót, egy USB-C adatkábelt valamint egy rakat felhasználói kézikönyvet és egy SIM tűt. Egy egyszerű 3,5 milliméteres Jack csatlakozós fülest kapunk és kedves gesztusként egy egydolcsis Aliexpress-es tok is jár a készülékhez, aminek az oldalára rávésték, hogy Designed by Motorola. Ez egy átlátszó sima TPU tok - addig megteszi, amíg nem talál hozzá a tulaj valami erősebbet.

A készülék maximum 18 wattos gyorstöltést tud kezelni. Itt is érezni egy kis költségcsökkentést, mivel a G7 Plusnál 27 wattos Turbopower van. A gyárilag mellékelt töltő harminc perc alatt 30%-ra töltötte a telefont 1%-os értékről. Körülbelül két óra alatt lehet teljesen feltölteni a 4000 mAh kapacitású akkumulátort – szóval nem gyors, de cserébe nem is melegszik annyira töltés közben, ami viszont lehet hosszú távon jót tehet az akksinak.

[a doboz tartalma]

A hátlap hét rétegből áll és 3D szatén hatású üvegnek keresztelték a bemutatón, ami ujjlenyomatok nélkül bársony simasággal illeszkedik a tenyeredbe. Nem ismerem annyira a szatént, de maradjunk annyiban, hogy eléggé csúszósnak érződik ez az üveg hátlap és jó, hogy ott van a tok a dobozban. A hátlapi üveg Gorilla Glass 3, ami három szériával korábbi, mint a mostanában használt GG üveg.

[Motorola One Zoom hátlap]

A hátlapon a hangsúlyos - immár téglalap alakú - kameraszigetre a négy kamera alá helyeztek egy LED megvilágítással ellátott Motorola logót. A logót be lehet állítani, hogy folyamatosan világítson, ha aktív a kijelző, vagy értesítésnél, hívásnál pulzáljon. Nem minden app-pal kompatibilis. Bejövő-, ill. elmulasztott híváskor, üzenetkor villog, de Gmail esetén még nem láttam a jelzést.

[Motorola led beállítás]

A fizikai méreteket tekintve egy 158 x 75 x 8.8 mm-es készüléket kapunk, ami a kameraszigetnél még egy milliméterrel vastagabb a katalógus adathoz képest. Az előlapon - a mai trendeknek megfelelően - nem túl vastag káva szegélyezi az 6,39 colos 1080 x 2340 pixeles, 19,5:9 képarányú 403 ppi-s OLED panelt. A panel megegyezik a Moto Z4-nél használttal, így elvileg manuálisan 458, automata módban 645 nit körüli maximális fényerővel rendelkezik. A gyártó BOE vagy LG, de pontos infót sajnos nem találtam. Erős napsütésben a kijelző láthatósága rendben van.

A kijelző telefonhoz viszonyított aránya 84,6 százalékos. Az előlapra nem Gorilla Glass, hanem a kínai Tunghsu csoport által gyártott Panda Glass került - forrás
Az oldal szerint ez egy alkálifém-alumínium-szilikát alapú megerősített üveg, amit hordozható elektronikus eszközöknél, mint mobiltelefonoknál és tableteknél használnak. Hasonló tulajdonságokkal bír, mint a piacon jelen lévő többi termék.

[Telefon előlapja - beüzemelés előtt]

Az előlapon középen van egy könnycsepp alakú notch (alias ’micro-notch’ ahogy a Motorola hívja), ebben található a kamera, és felette a beszélgetésekhez használható hangszóró. A korábbiakkal ellentétben a multimédiás hangszóró már nem egy és ugyanaz ezzel a hangszóróval, azt külön, a készülék felső keretének bal oldalára helyezték – ennek a hátránya, hogy fektetett módban simán le lehet takarni. Szintén itt fent található a SIM tálca, amely hibrid megoldás, így vagy két nano SIM, vagy 1 nano SIM és 1 maximum 512 GB-os micro SD kártyát helyezhetünk el benne. Érdekes módon a SIM tálcánál gumírozás található, ami főleg az IP67-68-as telefonoknál szokott előfordulni. Hogy ez azért van, mert a gyártásorról éppen ez pottyant le, vagy eredetileg IP67-68 akart lenni és nem fizették meg a licenc-használati díjat azt nem tudni. Én mindenesetre nem próbáltam ki, hogy vízálló vagy sem. A hivatalos oldalakon a P2i nano borítás szerepel, ami a fröccsenő vízzel szembeni védelmet jelenti és a blogban a kis betűs résznél kihangsúlyozzák, hogy nem vízálló a készülék.

A készülék jobb oldalán a bekapcsoló gomb és felette a hangerő szabályozók találhatóak. A gombok nyomáspontja megfelelő, nem lötyögős.

[alsó rész - 3,5 mm Jack]

A készüléken alul, középen található a 3.1-s USB-C csatlakozó, amelyet balról egy mikrofon, jobbról pedig egy hagyományos 3,5 milliméteres jack csatlakozó fog közre. Összesen három mikrofonunk van, ebből a második a hátlapon alul, a harmadik pedig a keret felső részén kapott helyett.

[felső rész]

Az ujjlenyomat olvasó a kijelző alatt található. Optikai szenzor, amely feloldási sebességben a OnePlus 6T sebességéhez van közelebb. Érzetre lassabb, mint a fizikai olvasók. A feloldásnál az animáció érdekes, lehet, gyorsabb lenne a feloldás, ha az animációt visszavennék. A dobozban van egy leírás QR kóddal, ami egy – a Motorola által ajánlott – kompatibilis kijelzővédők listáját tartalmazza. Az ujjlenyomat olvasó mellett választható a kevésbé biztonságos arc-alapú feloldás is.

Hardver, Szoftver

Középkategóriás készülékként – a Moto Z4-ben is használt – Snapdragon 675-ös processzor került a telefonba. Két Kryo 460 Gold és hat Kryo 460 Silver magból állították össze ezt a nyolcmagos processzort, amelyek Cortex-A75 és Cortex-A55 magok. A Gold páros maximum 2 GHz-es, a Silver magok pedig 1,7 GHz-ig frekvencia elérésére képesek. A 11 nanométeres csíkszélességen gyártott processzor mellett egy Adreno 612-es GPU található. 4 GB LPDDR4x -es memória és 128 GB UFS 2.0 tárhely található a telefonban, amiből 103,5 GB érhető el a felhasználók számára.

[eszköz infók]

A teszt kedvéért megnéztem a Need for Speed No Limits, az Asphalt 9, a Shadowgun Legends és a Dead Trigger 2 játékokat, hogy mennyire melegszik a processzor, illetve milyen gyorsan tölt be egy 6GB RAM-os SD835-ös processzorral szerelt telefonhoz képest. Az Asphalt 9 a Google Play szerint nem volt kompatibilis a telefonnal, de az Apkmirrorról leszedve simán lerántotta a játékhoz szükséges obb fájlokat a szerverről és játék közben se vettem észre hibát. Kipróbáltam PUBG-t is. A játék alapból maximum beállításokkal indul és fluid a működése, bár energiaigényesebb is, mert 25 perc alatt 6 százalékot harapott le az akksiból.
Melegedéssel addig nem igazán találkoztam, amíg 4G-nem kezdtem el futtatni a Shadowgunt, az addigi langyosodás ekkorra már érezhető melegedésre váltott át. Akadás, képkocka eldobálás nem igazán jellemző. A 4GB ram és a gyengébb GPU-t a játékok lassabb betöltésekor, esetlegesen nem full grafikán történő megjelenítésekor és a memóriából történő újratöltéskor fogjuk észrevenni. Utóbbit, akkor, ha két-három játék lenne egyidejűleg a memóriában. Körülbelül egyórányi játék 12%-ot evett az aksiból.

[teszteredmények]

A telefon teljesítménye érzetre valahol a két-három éves csúcs Snapdragonok szintjén lehet. A 11 nanométeres chip takarékos és Geekbenchben a single core eredménye jobb, mint az SD835-ösnek, multi core-ban pedig kicsit elmarad. A GPU gyengébb.

A készülék egy minimálisan módosított Android 9.0 Pie rendszerrel kerül forgalomba. A biztonsági hibajavító csomag szintje 2019. július 1 volt. 2019. szeptember 16.-án érkezett az első 255 megabyte-os frissítés, ami apróbb hibajavításokat és az augusztusi biztonsági frissítést tartalmazta. A korábbi tapasztalataim alapján kéthavonta várhatóak a biztonsági frissítések. Android 10 rendszerfrissítés lesz, de nincs még dátum, illetve ha lesz, azt fenntartásokkal illik majd kezelni a korábbi modellek elhúzódó Pie frissítései miatt.

Moto alkalmazás

A közel gyári Android rendszert csak a Moto app-pal és azon belül pár használatot könnyítő beállítással egészítették ki. A kamera csuklórázásra történő indítása itt is megvan, amit Android 8.1 óta már más kamera appra is be lehet állítani. Megvan a karate vagy baltázó mozdulattal indítható elemlámpa funkció is.

A szokásos alsó gombokat le lehet cserélni az "egygombos navigáció"-nak nevezett funkcióval gesztusvezérlésre, ami nem teljes kijelzős, tehát az alsó sáv mindig ott marad. Három ujjas képernyőkészítés, képernyőszerkesztő elérhető, illetve még pár apróság mellett a kijelző méretét csökkentve megkönnyíthető az egykezes használat is.

Moto Kijelző

A Moto kijelző nem mindig aktív, tehát nem teljesen Always On Display (AOD), mivel csak mozgásra, illetve most már - hektikusan - dupla koppra is aktiválható. Viszont interaktív, így a telefon feloldása nélkül lehet válaszolni (nem minden app támogatja), későbbre halasztani, vagy törölni 1-1 bejövő üzenetet, értesítést.

Kamera, multimédia

A névválasztás tükrözi az egyik vevőcsalogató funkcióját a készüléknek, nevezetesen van zoom lencse is. A hátlapon összesen négy szenzor kapott helyett.

A főszenzor egy s5kgm1sp típusú 48 megapixeles egység quad-bayer elrendezéssel f/1.7, (széles), 1/2", 0.8µm, fázisdetekciós autófókusszal és optikai képstabilizátorral. A szenzor Samsung vagy Q-Technologies gyártmány és ha szoftveresen engedélyezve lenne akkor a 48 megapixeles képek csak interpoláltak lennének, mivel ez a szenzor alapvetően nem tud 48 megapixeles végeredményeket készíteni, mint a Sony IMX586. Maga a Snapdragon 675 se képes kezelni a 25 megapixelnél nagyobb felbontású szenzort és a Moto kamera szoftver se teszi ezt lehetővé.

A tele lencse egy 8 megapixeles felbontású OmniVision's OV08A1 típusú 1 mikronos szenzor f/2.4, 3xoros optikai zoommal és optikai képstabilizátorral.

Az ultraszéles lencse 16 megapixel felbontású OmniVision's OV16885 típusú 1 mikronos szenzor f/2.2, 13mm adatokkal.

A negyedik lencse egy 5 megapixeles Samsung s5k5e9 szenzort tartalmaz, ami a mélységérzékelésért felel.

[Kamera beállítások]

A kamera app a szokásos motorolás felülettel rendelkezik itt is. A Google Lens integrálva van a szoftverbe. Alapból nem jelenik meg, de az AR core támogatása miatt a Play áruházból feltéve a szükséges google appot és a tetszőleges AR matricákat, akkor a jobbról előhúzható, illetve a - 6-os kockára előbukkanó – Fénykép- és videó módokat tartalmazó menüben megjelenik az ’AR-matricák’ lehetősége is. A YouTube Live integráció most kimaradt, vagy egy későbbi frissítésben lesz elérhető.
A szoftver jobb felső sarkában található beállítások ikonra kattintva beállíthatjuk a kamera- és a videó felbontását, a lassított felvétel esetén a képkocka/másodperc értékét – 240 FPS a legnagyobb érték, a MI- és a mentési beállításokat. A MI, azaz a mesterséges Intelligencia (angolul: AI) az automatikus mosolyfelvételt, az intelligens kompozíciót, a képoptimalizálást és a Google Lenst takarja.

Az alapfelületen bekapcsolható a mozgókép is, ami a kép elkészítésekor pár másodperces videót is rögzíthet. Mellette van időzítő, a vaku kapcsolója és a HDR mód váltógombja.


[Váltás a kameramódok között]

Alább látható pár kép. A kameraszoftver viszonylag jól, kevés döccenéssel vált az elérhető módok között, de a végeredménybe belenagyítva túl erősnek tűnik a digitális zajszűrés. Az első három sorban normál - ultraszéles – 3-szoros zoom – 10-szeres zoom a sorrend.Normál - Ultra - 3x zoom - 10x zoom


Normál és 3xzoom

12 megapixeles képek

Van éjszakai mód is, amit - nem túl szerencsésen – „éjszakai látás”-nak fordítottak.

Éjszakai látás off és on

Moto camera

Google Kamera

Videók az alábbi [link]-en.

A fotók készítésekor nem tapasztaltam melegedést, de a szeptember elején a hőmérséklet már 30 fok alatt volt.
Érdekes módon van FM rádió is a készülékben, ami egyre ritkább manapság. Az alap zenelejátszó a Play Zene alkalmazása. A Google Fotók az alapértelmezett kép- és video megjelenítő alkalmazás. A videók lejátszásával nem volt probléma – MX Playert próbáltam full HD-s és 1-2 4K-s videóval.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikáció:

4G Cat12-es LTE-t kapunk mindkét kártyára és a VoLTE is elérhető az elviekben elérhető maximális letöltési sebesség 600 Mb/sec. A feltöltési sebesség 100 Mb/sec. A készülék dual SIM-dual stand-by elven kezeli a 2 SIM kártyát, így ha az egyik hívószámunkra befut egy hívás, akkor a másik kártya lekapcsolódik a hálózatról. Telefonálási hangminőség rendben van, érthetően hallanak és hallhatók a beszélgetések. Három mikrofon található a készülékben az aktív zajszűrés mellett. Az antenna jelerőssége szintén jó.

[GPS és szenzorok]

A gyári katalógus szerint a Bluetooth® 5.0, ezen belül A2DP, LE protokoll van. Az aptX, aptX HD és aptX Adaptive szabványok támogatottak a Snapdragon 675 esetén, de erre vonatkozó infó nem található a Zoomnál. A Wi-Fi 2.4 GHz + 5 GHz 802.11a/b/g/n/ac, 2 x 2 MIMO, Wifi Direct, hotspot, Chromecast támogatással rendelkezik. A GPS, AGPS, GLONASS és Galileo támogatással rendelkezik így gyors és három-négy méter körüli pontosságú a helymeghatározás. A C típusú USB csatlakozó 3.1-es, OTG, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp, barométer van, infra nincs.

Akkumulátor:

A készülék 4000 mAh teljesítményű akkumulátort kapott. Az első merítési ciklusban lefuttattam pár tesztet - Antutu, Geekbench 4, 5, 3D Mark, PcMark. Kipróbáltam a fenti négy játékot kb. egy órán keresztül. A YouTube 50%-os fényerő mellett majdnem két órát ment. Hallgattam másfél órányi zenét Bluetoothon keresztül, Waze segítségével 51 percet használtam a GPS-t. Internet Opera böngészővel, YouTube, stb. nyomkodással 23 óra alatt 1%-ra merítve majdnem 9 óra kijelzőidőt sikerült elérni.

[akkumulátor statisztika]

Összegzés:

A One Zoom legfőbb vonzerejének tényleg a dizájn és a kamera által nyújtott lehetőségek tűnnek, legalábbis erre gyúrtak. Másodlagos lett a frissítés, de legalább 1 OS és 2 év támogatás pipa. A nyilatkozatok alapján nem zárkóztak el további frissítéstől sem, de ha nincs ígéret, akkor nehéz számonkérni őket. A frissítésekkel pedig az utóbbi 10 hónapban hadilábon álltak a Motorolánál - talán most végre rendeződik a helyzet.
Az általános minőség nagyon jó, simán hozza a felsőkategóriás készülékek színvonalát. A hátlap élőben pazar. A kamerák tényleg sokoldalúan felhasználhatóak és az AMOLED panel minősége is rendben van.

Azonban mindig ott van 1-2 DE, így a fentiek mellett
- elférhetett volna a 4GB helyett 6GB RAM is a készülékbe;
- Ezen az áron már egy SD730-as processzort is kaphattunk volna;
- Hivatalos IP minősítésnek is örülhetnénk;
- Talán egy vezeték nélküli töltés a hátlapon, vagy egy gyorsabb gyorstöltés nem ártott volna.
- A kamera szoftvert is illene végre rendesen megírni mert egy „cstark” féle Google kamera verzió lényegesen jobb eredményt képes a főszenzorból kihozni, csak a több lencsét kezelő google kamera portot nehéz találni.

A telefon hivatalos nyitó ára 429 euró, illetve 449 amerikai dollár. Ebben az árban ott a Pixel 3a/3a XL, amelyek tovább lesznek támogatva szoftveres oldalról és bár egy kamerával rendelkeznek, de a szoftver megbízhatóan teszi a dolgát. Nem sokkal többért már Snapdragon 855-ös, Sony IMX586-os szenzorral szerelt Mi 9 és Mi 9T Pro is van.

Nem tudni a Motorola visszatér-e valaha a felsőkategóriás készülékek piacára, de a One Zoom egy tétova lépésnek tűnik az odavezető ösvényen. Ha ebbe a készülékbe beleraktak volna 6GB RAM-ot, SD855-öt akkor simán lehetne egy olcsó flagship 500 euró környékén. Jelenleg ezen az áron a One Zoom-t még nem ajánlom, de ha az ár beesik 300 euróra – ami kb. karácsony környéke lesz – , akkor már jó ár-érték arányú lesz a telefon.