2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Raijintek Metis mITX ház modolása

Egy megfizethető mITX ház átalakítása kábel harisnyázással, játékra szánt konfiggal.

[ ÚJ TESZT ]

Harisnyázás

A táp harisnyázást csak erős idegzetűeknek ajánlom, munkahely mellett könnyen 2-3 napig gép nélkül marad az ember, ha valami balul sül el. Természetesen nekem sem ment úgy, mint elterveztem. Egy Hardveraprón vásárolt vidkari mellé kaptam 8 tűs hosszabbítót, amit gyakorlásnak szántam. Minden tüske két mp alatt kijött a helyéről, nem volt nagy erőfeszítés, gondoltam, hogy pár óra alatt végzek a táppal is. Ehhez képest, amikor nekiestem a táp tüskéknek, 2 óra alatt szedtem ki az elsőt, mert annyira feszesen voltak benne. Olyan erővel kellett húznom őket, hogy attól féltem leszakítom a helyéről a pint. Ezt szerettem volna elkerülni, ugyanis a krimpelőfogó nem tudta kezelni a vásárolt ATX pineket a tápom 20AWG kábeleivel. Természetesen előtte interneten alaposan utána néztem a cable modding témakörnek, ám a tanácsolt nagy fülű pin csak 18-16-os kábelre jó, vékonyabbra nem!

A harisnyát eBayről szereztem be kb. 2400 Ft-ért 10-10 méter a 2 és a 3 mm-es harisnya, más legalább 3-4 mm-est vegyen. Kábelfésűt pedig a Hardveraprón találtam, az illető vállal harisnyázást, ha valaki nem szeretné saját kezűleg - 300 és 500 Ft/db áron, tehát összköltsége a harisnyának 5000 Ft volt, 3 nap és egy bukott garancia. A munkához kellett még: olló, öngyújtó, 1 méter 4 mm-es zsugorcső, tűzőgép tüskék.

Mivel az SFX méretű moduláris tápok 30 ezer Ft-tól indulnak, 19-ért választottam a Sharkoont, majd 1 hét használat után jött a harisnya. Haveri körben fordult már elő több újonnan vásárolt hibás táp, de használat közben nem igazán hallottam még, hogy elromlott volna, ezért pozitívan állok a dologhoz.
Ha nem jött ki a pin, hiába próbáltam 4 tüskével, a technikán múlt, vagy csak erősebben kellett volna húznom. Ha sokadik próbálgatásra sem jön ki a pin, érdemes új tűzőgép tüskét kipróbálni, ami még nincs elhajolva.

Aki nem moduláris tápot szeretne harisnyázni, számítson rá, hogy a gyári harisnya alatt körbetekerve vannak a kábelek, így azok nem azonos hosszúságúak! Mivel nem tudtam egyforma méretre vágni őket, és új pineket krimpelni, a kábeleim táp felőli vége kusza lett az eltérő kábel hosszok miatt. Más házakban akár el is rejthető, a Metisben nem igazán megoldható.


A zsugorcsövezést csak a SATA tápkábelnél hagytam rajta (ott muszáj). A videó szépen bemutatja a technikát, amit használtam. Először is egy pillanatra megégettem a harisnya azon végét, amit a kábelre húztam, így kevésbé futottak szét a szálak tőle. Miután végighúztam a harisnyát, kb. 2 cm-rel arrébb elvágtam, szintén megégettem egy pillanatra, és rátoltam azt is a kábelre. Helyreigazítás után úgy helyeztem rá a zsugorcsövet, hogy 1-2 mm-t lógjon ki alóla a harisnya, majd magamban számolva 5-7 mp-ig égettem a harisnya végét. Ezután azonnal felváltva hüvelyk- mutató- középső ujjammal összenyomogattam az olvadt műanyagot a kábelre, mert forró volt. Ez után már csak ollóval bevágtam és leszakítottam a zsugorcsövet. Az eredmény tökéletesen ráolvadt harisnya, ami stabilabb és szebb, mint a zsugorcsöves rögzítés lenne.



Itt muszáj voltam a két szélsőt egy harisnya alá húzni, mert a zsugorcsövem nem szorult rá eléggé a kábelekre külön.
Legcsodálatosabb pillanata az építésnek egyértelműen az volt, mikor összeszereléskor begyűrtem a GPU kábelt a táp mögé és rányomtam a 30 cm-es harisnyázott toldót, majd a csatlakozó nem ment bele a vidkariba. Ekkor jött a felismerés, hogy a használtan vett vidkari dobozába egy jóképességű illető belerakott egy CPU toldót, amire én 2,5 métert harisnyáztam. #thatstheevilestthingicanimagine

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Raijintek Styx Classic összeállítása

    Már nem vonz a harsány gémerség, letisztult designnal rendelkező és minőségi házat kerestem.

  • "Hulk" Metis

    Halk is, meg zöld is, ezért lett Hulk, de vajon kordában tud tartani egy aprócska gép egy 1080-at?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.