2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Raijintek Metis mITX ház modolása

Egy megfizethető mITX ház átalakítása kábel harisnyázással, játékra szánt konfiggal.

[ ÚJ TESZT ]

Építés

Venti nyílás

Első és legfontosabb dolognak azt tartottam, hogy más megoldást találjak a gyári szerkezet légáramára, ami szerint processzor mellett 120 mm-rel befelé szív, tápegység pedig lefelé, kifelé fúj.

Egyértelmű volt, hogy a Metis fórumon látottak szerint én is fentre vágok egy nyílást befelé szívó ventinek (140 mm), kifelé vezetni pedig a proci melletti (120 mm) és a táp ventivel (80 mm) fogom. Így nagyjából annyi áramlik be, mint kifelé.

Összeszereléskor jöttem rá, hogy az alaplapomon 1 system és 1 CPU fan pin található, amin meglepődtem, ezért PST ventit kellett vennem, hogy a CPU hűtő mellett tudjak tenni a házra is.

A felső venti kivágáshoz CNC marást terveztem, erre a fórumon ajánlották Andrew_31-et, akivel fel is vettem a kapcsolatot. Élmény volt a helyszínen lenni, miközben készült, még úgy is, hogy nem először találkoztam CNC géppel közelről.

A vágás tökéletes lett, másnak is ajánlom, hogy otthoni barkács helyett CNC-ztessen. Másik könnyebben kivitelezhető megoldás apró lukak fúrása. Szerintem nem ennyire szép, és ronthat is a légáramláson. Jobb híján minden venti leírásában találsz valamit, amivel ki szeretnének tűnni a többi közül, így az Apache esetén is hangsúlyozták az oldalsó perem kialakítását a légterelésben, így kellemest a hasznossal alapon, annak az alakjára lett vágva a nyílás.

Végeredmény


Az Akasa gumi rögzítőinek külön örülök, hogy ilyen szép lekerekítettek.

CPU hűtő választás

Szeretem a böszme nagy CPU hűtőket, de ennél a háznál le kell róla mondani. Szinte biztos, hogy valamihez nem fogsz tőle hozzáférni, például alaplap rögzítő csavarnál nálam előfordult, valamint a szerelés sokkal idegtépőbb. Scythe Ninja 3 helyett második, kisebb méretű megoldásnak Alpenföhn Ben Nevist találtam a hirdetések között, ami megfelelt az elvárásaimnak, és szerencsére nem csalódtam benne. Előtte próbálkoztam két low profile hűtővel, de hangosan és kevésbé hatékonyan teljesítettek nálam. Biztos, hogy többet nem erőltetem azt a fajtát. Név szerint Xigmatek Janus és CM Gemini II M4 - ezek kb. egy i3-mal internetezős configban teljesíthetnek elfogadhatóan.

Viccesen mutat az alaplap méretű torony rajta : )

A tápot a gyári elképzelés szerint a CPU felé fordítva kellene rögzíteni, de az SFX-ből kijövő kábelköteg akkor a plexi felőli oldalon lenne, így megfordítottam.

Plexi

Mivel a gyári oldallap plexije csak minimális betekintést enged, és a Metis owner clubban voltak képek egész plexi oldallapos megoldásról, azonnal beleszerettem ebbe az ötletbe. A Jófogáson találtam is 650 Ft-ért oldallap méretű plexi darabot, ami 3 és 2 mm-el tért el az általam várttól, így csak a rögzítés miatt kellett vágnom.

Kollégista lévén, távol az otthoni szerszámoktól, kaptam egy vasfűrészlapot a gondnoktól, amit előtte gipszkarton vágással kellően meghajlítottak, és újraéleztek nekem : ) Filctollal bejelöltem, hol és milyen mély vágást kell ejtenem, majd a 4 csavar helyén 2 bemetszés után eltörtem a közötte maradó vékony darabot és kész volt az U bemetszésem. Előre tudtam, hogy kompromisszumokra kényszerülök ezzel a fűrésszel, de találtam nagy, lapos fejű csavart, ami eltakarja a fűrészelésem precizitását.

Lábak

A ház gyári lábai elég alacsonyak. Mivel a táp lefelé a ház alá nyomja ki a levegőt, az eBay-en kerestem gumi lábakat, amik 8 mm-t emelnek a házon. A (szerintem) jobb szellőzés mellett az L-fejes tápkábelt is így biztonságosan tudtam csatlakoztatni a ház aljába.

LED

Szintén ebayes 5 méteres 5050 SMD szalag volt kéznél, így egy 700 Ft-os 44 key vezérlőt kellett csak vennem. A LED vezérlőt ATX csatival kötöttem a tápra, így a vezérlő műanyag házára szikével kanyarintottam 2 kábelnek nyílást, harisnyáztam őket, majd odaforrasztottam a lapkára, így nem kell csatlakozó hozzá. A vezérlőt csak a tápom tetején tudtam elhelyezni, legalább körülötte valamelyest takar az alaplapi 24 pines kábelem. A LED szalagot egyértelműen a felső lemezre érdemes ragasztani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Raijintek Styx Classic összeállítása

    Már nem vonz a harsány gémerség, letisztult designnal rendelkező és minőségi házat kerestem.

  • "Hulk" Metis

    Halk is, meg zöld is, ezért lett Hulk, de vajon kordában tud tartani egy aprócska gép egy 1080-at?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.