2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mini PC - egy csöppnyi forradalom

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Mini PC piac magára találni látszik, ahogy csökken a csíkszélesség és növekszik az arányos teljesítmény.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A mini PC vagy ultra-compact form factor (UCFF) piac időről időre látszólagos tetszhalott állapotba kerül, ám mindig újult erővel tér vissza. Mire is használható egy olyan számítógép, amely az asztali kiépítés töredéke méretben és van-e benne elég erő, hogy nagyobb testvére előtt ne szégyenkezzen?

Ahogy régebben, most is nehéz megfogalmazni azt, hogy mi is valójában a mini PC és hogy hol a helye a világban. Eddig jellemzően második vagy harmadik eszközként vásárolták otthonra azok, akik nappalijukba szerették volna csalni a mozi élményét, ám nem akarták egy nagy, hangos, melegedő és sokat fogyasztó számítógéppel elrontani a képet.

Mindemellett sok vállalat használ szintén kicsi és energiafelhasználás szempontjából rendkívül alacsony költséget jelentő klienseket irodáikban. Számukra nem szempont a játékok futtatása, a bővíthetőség vagy akár a kinézet. A lényeg, hogy a gépek tegyék a dolgukat.

Az extrémitás kedvelői számára pedig megjelent egy teljesen új kategória, a compute stick, amely olyan szintre emelte a helytakarékosságot, ami lehetővé teszi, hogy pendrive méretű számítógépet dughassunk monitorunkba így állítva elő a legkisebb HTPC-t.

Illetve mára egy új felhasználási terület is megjelent, mégpedig az elsődleges otthoni számítógép szerepkör. Világosan látható törekvés a gyártók részéről a méret csökkentése és a vezetékek elhagyása. A torony méretű számítógépek ideje kezd lejárni, ahogy immár 14 nm-en zsonglőrködünk tenyérnyi területre integrált, ám teljesítményben egyre jelentősebb eszközeinkkel. Egy hatalmas akadály azonban még legyűrésre vár: a PC-s játékok világa.

Egy mai játék nagy felbontáson és maximális beállításokon nem fog elfutni diszkrét VGA nélkül, ami a VGA gyártóknak nagy öröm, viszont kicsit keresztbe is tesz a méretek elleni harcnak. Ahogy később látni fogjuk, az Intel komolyan gondolta az integrált GPU fejlődését.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.