2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mini PC - egy csöppnyi forradalom

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Mini PC piac magára találni látszik, ahogy csökken a csíkszélesség és növekszik az arányos teljesítmény.

[ ÚJ TESZT ]

Piaci körkép

Gyártók

A piac régi szereplői most is jelen vannak, ám, ahogyan az például a mobiltelefonoknál megfigyelhető, a kínai gyártók olcsóbb-drágább, jobb-rosszabb minőségű termékeikkel kezdenek egyre nagyobb falatot kiharapni maguknak.

Processzor, SoC téren a már ismert három irány valamelyike felé húz most mindenki:
- Intel x86/64
- AMD APU
- ARM

Egyelőre az AMD és az Intel megoldásaira építenek a nevesebb OEM gyártók:
- Acer - Revo One
- Apple - Mac Mini
- ASRock - Vision
- Asus - Vivo PC, Chromebox
- Dell - Inspiron Micro
- Gigabyte - Brix
- HP - Pavilion Mini
- Intel - NUC
- Zotac - ZBOX

Míg kínai gyártók leginkább az olcsóbb androidos ARM vonal mellett állnak ki, köztük például a Xiaomi is a MiBox aprósággal. Az ARM vonalhoz tartozik még a Google Chromecast is.

Operációs rendszer tekintetében fellehető:
- Android
- Windows (8.1-től)
- Google Chrome OS

Felhasználási területek

A felhasználás módja szerint a HTPC piacon megjelent egy új kategória, amelyet „tv boksz”-ként is emlegetnek. Ezek olyan ultra alacsony fogyasztású eszközök, amelyek tableteket is meghajtó SoC felhasználásával készülnek és Windows, illetve Android rendszerrel szállítják őket. 1080p felbontásig H.264 kódolással könnyedén kiszolgálnak és már az ajtón kopogtatnak az újabb, H.265 szabványt is dekódolni képes eszközök.

Szintén HTPC, illetve általános kategória, csak jóval magasabb szintem például az Apple Mac Mini, amely a megszokott minőséget és funkcióáradatot kínálja.

A régi szereplőket említve a processzorok terén az Intel szinte egyeduralkodó, hiszen az AMD APUinál kevesebb fogyasztással, kisebb méretben képes egyre versenyképesebb teljesítményt kisajtolni termékeiből. A napokban napvilágot látott részletek alapján idén az AMD újra versenybe száll az új Carrizo családdal, amely 6. generációs modelljeit jelentős fogyasztáscsökkentésre fogta a teljesítmény megtartása, növelése mellett.

Valószínűleg ősz környékére kerülnek piacra az első konkrét processzorok és a velük szerelt mini PC-k, így ezekről nem ejtenék több szót egyelőre. Melléjük az ARM architektúra képviselői társulnak egyre növekvő részesedéssel, színes felhozatallal, de túlnyomó többségben nem csúcskategóriás processzorokkal.

Az Intel Atom kategória negatív érzése mára szinte semmivé lett, számos tablet és 2 in 1 készülék, illetve mini PC belsejében teljesít szolgálatot a Z széria több tagja. Mellettük természetesen Core i3, i5, sőt, i7 processzorok, akár ULV kiszerelésben állnak rendelkezésre kiszolgálva ezzel minden piaci szegmensét.
Teljesítményüket tekintve a processzorok már nem maradnak el nagyon asztali társaiktól, viszont a méret miatt használt IGP sok esetben messze elmarad az alsóbb kategóriás diszkrét VGA által nyújtott élménytől is.

Az Intel azonban gőzerővel fejleszt és a Broadwell családdal bemutatott HD 6000 és Iris Pro Graphics 6200 (GT3e) IGP-k már egészen komoly játékos teljesítményt nyújtanak, legyen az szó új vagy néhány éves játékokról. Természetesen így is komoly kompromisszumokra kényszerülnek a felhasználók, de ha belegondolunk, hogy egy VGA méretű eszköz helyett a processzorba integrált áramkörök adják le ugyanazt a teljesítményt, máris változik a kép.

Az AMD processzorai és a mellettük dolgozó grafikus chipek sokáig verhetetlen párosnak bizonyultak, ám fogyasztásuk és a processzorok gyengécske teljesítménye mindvégig megosztotta a vásárlókat. Az Intel újabb generációs IGP-je azonban valódi versenytársat jelent a jelenlegi AMD kínálatra nézve, így epekedve várjuk az új AMD termékvonal teljesítményét.

Nos, ennyi bevezető után nézzünk meg három, a piac különböző területeit jellemző mini PC-t, ár, teljesítmény és felhasználási terület alapján besorolva őket. Három cikkben vesézem ki a szereplőket és a végén az összkép megismerése után megnézzük, mire érdemes figyelni és mik a kritikus paraméterek mini PC vásárlásakor.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.