2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

MATT

Avagy hogyan járjuk le tövig a lábunkat húsz óra alatt?

[ ÚJ TESZT ]

Jótanácsok

Jótanácsok

1: „Járt utat járatlanért el ne hagyj.”

Miután harmadjára téved el az ember az erdőben mert a turistajelzéssel ellátott útról letérve megpróbált rövidíteni rájön, hogy nem mindig a rövidebb út a gyorsabb. Szóval hacsak nem vesszük igénybe egy GPS segítségét ill nem ismerjük nagyon jól a terepet akkor inkább maradjunk a jelölt utakon. Még a turistajelzéseket követve is borítékolható pár eltévedés.

2: Világítás

Mivel a túra harmadát-felét sötétben tesszük meg ezért célszerű normális lámpákat vinni. Lehetőleg nagy fényerejű LED-el szerelteket. Mindenkinél legyen lámpa és lehetőleg minden lámpához legyen tartalék akku ill az sem hátrány ha a csapatnak van még két tartaléklámpája. Jó világítás nélkül nem vesszük észre sötétben a turistajelzéseket és egyéb fontosabb dolgokat.
A vadászokra is szinte minden alkalommal felhívják a figyelmünket. Legkönnyebben úgy lehet elkerülni, hogy lepuffantsanak, hogy ki vagyunk világítva és nem vaddisznóként hörgünk.

3: Ruházat és felszerelés összeválogatása

Kulcsfontosságú dolog. Mikor mi mentünk MATT-ra szint mindig elég hideg volt. Volt, hogy nulla fok alatt volt a hőmérséklet.

Fontos a vízhatlan bakancs és a megfelelő eső elleni védelem. Ha az első órában elkap az eső akkor nem túl kellemes dolog 5 fokban bolyongani 15 órán át átázva.

Fontos, hogy csak a legszükségesebb holmikat vigyük magunkkal. Ésszerű keretek között persze. Ne egy szál zokniban induljunk útnak.

Próbáljuk belőni, hogy az adott legkisebb hőmérséklethez igazodva melyik az a ruházat melyben sétálás közben sem fázunk aztán biztos ami biztos alapon dobjunk be a hátizsákba pluszba még egy decathlonos polár ruhaneműt ami kb 2mm vastag és 5dkg.

Kesztyű és sapka kötelező kellék. Hegygerincen nagyon hideg tud lenni mikor süvít a szél. A jeges sziklát tapogatva pedig hamar lefagy az ember keze. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki zsebre dugott kézzel gyalogol hegyi terepen az elég balesetveszélyes.

Lényeges, hogy minél kisebb súlyt cipeljünk mert minden egyes dekát érezni fogunk már a túra vége felé.

4:Étel és ital

Kaját és piát hasonló gondossággal kell összeválogatni. Kajánál az a lényeg, hogy minél több kalória legyen minél kisebb súllyal és minél kevesebb helyet foglaljon, a csoki pl nagyon hasznos tud lenni.
Innivalónak pedig nem rossz ha fele-fele arányban viszünk vizet illetve valamilyen élénkítő italt pl teát (akár cukor nélkül).

Az optimális étel és ital két fő dologtól függ. Először is az egyéni igényektől másodszor pedig az időjárástól. Egy nedves, párás, hideg időjárás esetén a szükséges folyadékmennyiség kb ötöde annak amire kánikulában lenne szükségünk.

Én mivel mindig hidegben voltam túrázni (0-15 fok) ezért ilyen időjárással kapcsolatban tudok tanáccsal szolgálni. Kb 2 liter folyadék elegendő, de ha mégsem akkor eddig minden túrán volt lehetőség vízhez jutni. Vagy találtunk egy kocsmát ill. boltot vagy ráakadtunk egy természetes forrásra esetleg egy szabadon használható kútra.

5: Tervezés

A pontok nevét és a hozzájuk tartozó kérdéseket valamint a koordinátáikat (hogy pontosan melyik kockában kell keresni a térképen) a rajtkor kapjuk meg. Kézhezvétel után nyomban neki kell állni bejelölni a térképen merre is találjuk őket, hogy meg tudjuk tervezni az ideális útvonalat.
Az ideális útvonal megtervezése nagyon fontos és nehéz feladat mivel több tényezővel is számolnunk kell.

Először is a csapatunk leggyengébb láncszemével. Mindig van olyan aki nem bírja a tempót és emiatt lassabban tudunk majd haladni. Fontos, hogy még időben vissza tudjunk érni mivel egyébként óránként levonják a pontjaink 10%-át.

Az útvonal tervezésénél figyelni kell, hogy melyik pont mennyit ér, mekkorát kell kerülni érte és milyen nehéz terepen kell magunkat átvágni hozzá. Nem biztos, hogy egy-egy pont bevétele az útitervbe kifizetődő. Főleg ha meg sem találjuk.

Igazából ha nem rendelkezünk nagyon jó helyismerettel akkor az útvonal megtervezésénél jelentős szerepet játszik a mázlifaktor is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.