2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech Z-2300

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bevezető Ismerkedjünk meg egy újabb Z szériás hangrendszerrel, előző [link] tesztemben...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Ismerkedjünk meg egy újabb Z szériás hangrendszerrel, előző [link] tesztemben a nagy testvért, a Logitech Z-5500-at mutattam be. Mostani „áldozatom” a Logitech Z-2300, amely egy viszonylag erős 2.1-es rendszer, legalábbis PC-hez társítva kiváló szolgálatot tehet használójának, akár zenére, filmre és játékra egyaránt.

[kép]

Specifikációk

Műszaki adatok (a gyártó által közölt adatok):
-Teljes effektív teljesítmény: 200 W (effektív)
-Magashangsugárzók: 80 watt (effektív, 2 x 40 W)
-Mélynyomó: 120 W (effektív)
-Frekvenciaátvitel: 35 Hz - 20 kHz
-Erősítő: nagy kapacitású, analóg, ultralineáris

Hangsugárzók:
-Magashangsugárzók: 6,35 cm-es polírozott alumínium kivezetősapkával ellátott magashangsugárzó
-Mélynyomó: 20,32 cm-es, kiszélesedő basszus-reflexnyílással ellátott, nagy kilengésű sávszűrős mélynyomó

Hangszórók mérete (magasság x szélesség x mélység):
-Magashangsugárzók: 17,15 x 8,89 x 15,24 cm
-Mélynyomó: 27,94 x 27,94 x 38,1 cm

-Jel/zaj viszony 1 KHz mellett: >100 dB
-SoundTouch™ vezetékes távirányító:
-Fő hangerőszabályozó
-Mélynyomó hangerőszabályozója
-Fejhallgató-bemenet
-Bekapcsoló- és készenléti állapot gomb

Teszt

Csomagolás

A csomag tartalma:
-Hangszórók:
-Két darab magashangsugárzó
-Egy darab mélynyomó
-Mellékelt kábelek:
-Tápkábel
-Színkódolt hangkábelek
-SoundTouch™ vezetékes távirányító
-2 éves korlátozott jótállás
-Felhasználói kézikönyv
-Játékkonzol-adapter

[kép]

A Logitech Z-2300 egy termetes és nehéz dobozban érkezett hozzám, zöldes-feketés színben. A tetején egy nagy Z betű hirdeti, hogy bizony egy komolyabb Logitech rendszerrel van dolgunk. Továbbá minden oldalon a Z-2300 és THX (erről később beszélünk*) logó fogad minket és a dobozon szerepel a gyártó által megadott RMS teljesítmény is, ami 200W-nak felel meg. A peak-to-peak (PMPO-ként is feltűnik egyes gyártóknál) –pillanatnyi- csúcsteljesítménnyel nem érdemes törődni, nem tudom hogyan számolják ki, és egyáltalán mi értelme van, de inkább marketing fogásnak szánja a gyártó szerény véleményem szerint. A doboz súlyára már nem emlékszem pontosan, de olyan 14-16 kg körül lehetett.

A már megszokott és talán elvárt módon szépen be van csomagolva minden zacskóba, hungarocell ággyal körülvéve, hogy a szállítás során ne sérüljön a hangfal. A kicsomagolás után egy elég dizájnos hangszóró fogad minket a szatelitek tekintetében. Futurisztikus kinézetük ellenére jól mutatnak, döntöttek, a fekete-ezüst színkombináció pedig szépen néz ki, nekem személy szerint a kedvencem. Itt kell megjegyezzem, hogy a hangszórók középen az a valami egy polírozott aluminium kúp, nem egy megszokott dóm. A gyártó szerint ezzel jobb és szebb lesz a hangzás, ez is marketing „szagú”. Találunk még egy távirányítót is, ami sajnos vezetékes, és a mélynyomóhoz kell csatlakoztatnunk, ámde cserébe a mélyhangokat és a hangerőt innen szabályozhatjuk, és egy fülhallgató kimenetet is kapunk. Nagyon finom szerkezet, egészen lágy a potméterek kezelése, szinte siklanak. A mélynyomó termetes darab, no’ nem olyan nagy, mint a Z-5500-é, de azért panaszra nincs okunk, hátulján egy szerényebb borda található, ami a hőlevezetést szolgálja. Egy 20 centis membránnal szerelt bass-reflex kivitelű dübörgőt kapunk, szintén fekete-ezüst színben. Első ránézésre masszív, és erős megjelenést sugároz. Ezeken felül természetesen a kábelek- és a kézikönyv sem maradnak el.

*Mi is az a THX?
A THX-minősítés a hangszórórendszer kifogástalan hangzásának garanciája. A minősítést azok a hangszórók nyerik el, amelyek a vizsgálatokon megfeleltek a THX-szabvány által felállított szigorú műszaki követelményeknek. E követelményeket igen kevés számítógépes hangszórórendszer teljesítette. Ha szeretne többet megtudni a THX-szabványról, látogasson el a www.thx.com webhelyre.

Erről csak annyit, hogy vagy sokat fizetett a Logitech, vagy a kategóriáján belülre (azaz számítógépes hangszórórendszerekre) érvényes?! a minősítés, mert egy komolyabb THX-es erősítő önmagában is 100 ezer Ft felett van. A hangfalakról ne is beszéljünk… Mindenesetre szerintem ne foglalkozzunk ezzel. Ott van és kész, de nem számít, aki megveszi nem ezért veszi meg.

[kép]

Összeszerelés

Egy kis fejtágítás után jöhet az összeszerelés. Könnyű dolgunk van, hiszen a mélynyomóhoz csatlakoztatjuk a hangszórókat, a távirányítót, majd a mélynyomót a mellékelt piskóta tápkábel segítségével bedugjuk a konnektorba és kész is vagyunk. Jár még a szatalitekhez egy takaró szövet is, esetleg porvédőnek jól jön, szerintem ha nem tesszük rá, akkor még jobban néz ki a rendszer, bár ízlések és pofonok. A vezetékek átlagos hosszúságúak 1-2 méter helyünk van szétpakolni, de azért el lehet helyezni kellő távolságra a szateliteket egymástól. A mélynyomót tetszés szerint helyezzük el a földön, akár az asztal alá is. Bár vigyázunk, gatyaszaggató élményben lehet részünk.

[kép]

Tesztelés, tapasztalatok

Miután csatlakoztattuk a hangkártyához a rendszerünket (analóg kábellel, sajnos nincs digitális bemenet), kapcsoljuk be. A bekapcsoló gomb kéken világít, viszonylag erős fénye van, éjjel zavaró lehet. A hangerő potmétert nyugodtan kezdjük el tekerni, mert a rendszer ereje igazán a felénél kezd előjönni. Nem árt beszereznünk egy jó hangkártyát is, akkor szól igazán szépen és tisztán a rendszer. Minimum egy Audigy SE-t javaslok, már megfizethető áron kapható, az SB Live!-ot váltotta fel. Én egy Audigy2-vel hajtottam a rendszert, mert mindent ki akartam hozni belőle, amit csak lehet. Gyengébb minőségű hangkártyánál nagy volt az alapzaj, csökkent, de nem szűnt meg teljesen az Audigyvel. Filmekkel, játékokkal és néhány fajta zenével teszteltem, továbbá egy Dream Theater DVD-vel.

[kép]

Többnyire hangszeres zenét hallgatok, szerintem nagyon jó hangzást tudtam vele előcsalni, néha a hangkártya hardveres EAX effektjeit is bevetve. A Dream Theater DVD is egészen jól szólt, minden hangszer hangját tisztán lehetett külön-külön is hallani, mégis megvolt az egység még egészen nagy hangerőn is. Mintha ott lenne az ember a színpad előtt és élőben hallgatná őket. Nagyon komoly volt. Mind a magas, mély és a közép hangok is szépen szólnak. Nagyon nagy hangerőnél elvész az erő, (amúgy sem kiemelkedően hangos, én többet vártam tőle) egyes mély hangoknál (rap és hasonló zenéknél) már csak „pumpál” és erőlködik a mélynyomó, hallatszik is, hogy a műanyag keret az elején berezeg, és nagyon torzul a hangkép is. A THX subwoofer hangtesztnél is nagyon nagy hangerőn ez a helyzet, szinte szétesik a mélynyomó, bár az ablak rezeg rendesen már alacsonyabb hangerőn is. DVD filmeknél és játékoknál nincsen probléma, szépen szólnak, még hangosabb játék és filmnézős hangerőn is, nem volt okom panaszra ebből a szempontból. Egy EAX-os hangkártyával és egy EAX-ot támogató játékkal csodálatos hangzás jelenhet meg, a térhatás érzékelése garantált, a töltényhüvelyek repkedése és a földre érkezése rettentően élethű, nem is beszélve a különböző anyagú tárgyakba lőtt golyók hangjairól. A helikopter rotor zaját szinte a hátunk mögött is halljuk. Egy-egy robbanásnál pedig az ablakra is „vigyázzunk”, mert könnyen berezeghet. A Mission Impossible 3-al nemrég próbáltam ki egy lövöldözős, üldözős jelenetet néztem végig, nagyon jól szólt! Ha mp3-at hallgatunk készüljünk fel, hogy bizony a 128kbps kódolás édes kevés, nagyon hallatszik a minőség romlás egy Audio CD-hez képest.

[kép]

Verdikt

A Z-2300 azoknak lehet jó választás, akik zenére, játékra és filmre egyetlen egy jó minőségű 2.1-et szeretnének használni egy átlagos szobában. Optimális hangerőn szépen szól, sajnos nem „küldhetjük” neki oda istenigazából, mert akkor torzul a hangkép, a szatalitek üvöltenek, vagy ha ütős zenét hallgatunk, akkor a mély sínyli meg. Én többet vártam tőle, valójában arra számítottam, hogy nem vagy minimálisan fog torzítani nagyobb hangerőnél, de ez nem így van. Ezért is váltottam Z-5500-ra. Nem mondanám, hogy gyenge, mindenképp megrázó élményben lesz részünk, de azért nagy hangerőnél kompromisszumokat kell kötnünk. Bár aki panelba lakik vagy nincs akkora szobája, mint nekem (35nm), az nem hinném, hogy a végletekig próbálja majd hajtani, így számukra tökéletes választás, csak ajánlani tudom. Inkább a hibákra próbáltam rávilágítani, de ettől senki ne ijedjen meg a rendszertől, nyugodt szívvel áldozzatok rá, mert megéri, a kategóriájának egyik legjobbja. A szett ára egyébként körül-belül. 34.000 Ft.

[kép]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.