2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech DeLuxe 650 Cordless Desktop

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokadik Genius billentyűzetem amortizálódott le a használhatatlanság szintjére, mikor...

[ ÚJ TESZT ]

Sokadik Genius billentyűzetem amortizálódott le a használhatatlanság szintjére, mikor eldöntöttem, inkább szánok többet az új billentyűzetemre de az legyen normális, megbízható darab. Két gyártó ugrott be elsőként: a Microsoft, és a Logitech. Mindketten minőségi perifériáikról híresek, ám egy ideje nehéz hagyományos kiosztású billentyűzetet találni a kínálatukban. A Logitech által bevezetett „hosszú Delete” – mellyel az Insert gombot is száműzték –, a nyilak balra tolása, mellyel a Ctrl is új helyre kerül, csupa olyan megoldások, amiknek értelme semmi, csak bosszantják az embert. További kényelmetlenség, hogy ezeket az erőltetett módosításokat a Microsoft is alkalmazni kezdte.
A tízezres lélektani határon belül néztem modelleket, már több hónapja, de nem találtam az elvárásaimnak megfelelő darabot – egészen mostanáig. A Logitech belépőszintű üdvöskéje, a DeLuxe 650 vezeték nélküli billentyűzet-egér páros alig pár hónapja került a boltokba, és azonnal megakadt rajta a szemem. Én 6500 forintért jutottam hozzá.
[kép]
Annak ellenére, hogy OEM terméknek van meghirdetve, nem zacskóban, hanem dobozban vehettem át – elég puritán kartondoboz, alig pár infóval a külsején, de mégiscsak doboz.
[kép]
Külsején nagy felirat hirdeti: „Compatible with Windows Vista™”. Ez kimerül abban, hogy a Windows billentyűknél a logó kör alakú bemélyedésben foglal helyet.
Kicsomagoláskor rögtön feltűnt, hogy a billentyűzet bizony nehéz, van benne anyag, amolyan orosz rádió módjára. Ennek, és a gumitalpaknak köszönhetően nem csúszik el gépelés közben.
Fekete színe komolyságot sugall, egyszerű. mégsem unalmas külseje ebben csak megerősíti.
Az adóvevő formája rendkívül szépre sikeredett. Letisztult, egyszerű vonalvezetése, vékony, hajlított profilja eddig mindenki tetszését elnyerte, aki volt olyan szerencsés és megpillantotta a polc tetején, a könyvek mögött :-)
[kép]
Külső

A gombok elhelyezkedése különösen jóra sikeredett ennél a modellnél. A felső sorban lévő funkciógombok (Esc–F1-F12) nem vékonyítottak, méretük a többi billentyűvel megegyezik. A Backspace, a jobb oldali Shift széles, az Enter a kétsoros, nagyobb fajta. A nyilak a megszokott helyükön találhatók, ebből következik, hogy a Ctrl-t se tolták balra. Szerencsére nincsenek Power, Sleep, Wake gombok, így nem foglalják feleslegesen a helyet. Ennek köszönhetően a középső Insert - Page Down gombok és a nyilak közt maradt egy kis hely. A Print Screen – Pause gombsor az eredeti helyét megillető legfelső sorba kerülhetett.
[kép]
A Caps- és Num Lock billentyűk teteje kisebb lett a többinél, így a véletlen lenyomásuk esélye csökken. Erre szükség is van, hisz teljes egészében lespórolták a kis LED-eket a numerikus pad fölül. Ez mindenképpen negatívum, bár igaz, hogy nem is érződik a hiányuk.


[kép]


A mostani divattal ellentétben ez a billentyűzet nem rendelkezik ezernyi médiagombbal, görgővel, tapipaddal, kijelzővel, mindössze három apró extra billentyű van a bal felső sarokban. Ezek a levelezőprogramot, böngészőt és számológépet vannak hivatott elindítani.

[kép]

Az egér szimmetrikus, bal- és jobbkezesek egyaránt kényelmesen használhatják. Egyszerű, három gombos kivitel, semmi plusz LED nem csúfítja el, mint egyes modelleknél szokás. A tetején egy ezüst Logitech felirat és logó helyezkedik el. Mérete elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjen egy átlagos méretű tenyérben. Elemállapot jelző nincs rajta, bár elkéne.
Nálam egy Microsoft Wheel Mouse Optical-t nyugdíjazott, ami egy kimondottan remek egér, ám a vezetékből a végén elegem lett.
[kép]
Használat

Az üzembe helyezés nem ment egyszerűen. Az első indításkor szinkronizáltam az eszközöket az adóvevővel, ami rendben ment az egérnél, ám a billentyűzetet nem volt hajlandó felismerni az XP. Ültem tehetetlenül a bejelentkező képernyő előtt, a jelszavamat nem tudtam beírni. Párszor ellenőriztem az elemeket, az adóvevő csatlakozását, újraszinkronizáltam, de a helyzet nem változott. Visszadugtam az alaplapra az előző PS/2-es Geniust, gondoltam BIOS probléma lesz az oka mindennek, talán nincs engedélyezve az USB-s billentyűzet. Észrevettem, hogy a BIOS-on belül működött a Logitech is, ami kissé meglepő élmény volt. Miután nyugtáztam, hogy ez bizony Windows probléma lesz, a Genius segítségével beírtam a jelszavat, és ekkor életre kelt a vezeték nélküli „testvére”. A Windows egyszerűen csak a jelszó beírása után ismerte fel.
A gépelés az eddigi leghalkabb, amit próbáltam, természetesen egy notebook billentyűzetet nem tud felülmúlni. Az extra funkciógombok sajátossága elvileg, hogy külön meghajtó telepítése nélkül is működniük kéne. A gyakorlatban ez nem valósul meg, pedig vagy háromféle Logitech programot is feltettem, hátha így sikerül működésre bírnom őket. Lehet, hogy erre vonatkozik a Vista kompatibilitás, és csak az alatt lesznek használhatók :-)
A leírás és az alján található lyukak szerint vízálló a dolog. Erről még nem bizonyosodtam meg, de mindjárt csinálok egy finom meleg kakaót, persze szigorúan tesztelés céljából.
Az adóvevő két méteres távolságig látja a kombót, ezt elég pontosan kiszámolták a Logitech-nél, ugyanis 220 centiméternél már bemondják az unalmast.

Az egér már nem ilyen jó kidolgozású, sok apró problémám akadt vele. Az elemtartó, ami felül helyezkedik el, nem illeszkedik pontosan, lötyög használat közben. A baj mégsem jelentős, hisz egy kis papírdarab beillesztésével orvosolható. A görgő annak ellenére, hogy nem fokozatmentes, néha két görgetés közt is működésbe lép. A kurzor hajlamos önálló életre kelni, és nekiáll „mászni”. Ezek nem gyakori jelenségek, mégis rettentő bosszantóak tudnak lenni.
Nincs sleep mód, így ha egy kis pihenés után megmozgatjuk, a kurzor azonnal reagál, nem ragad le – játékban, hosszabb mozdulatlanság (pl. mesterlövészkedés) esetén ez előny. Az érzékelője 800 dpi-s, a Mouse Rate Tester szerint átlagosan 120 Hz-et produkál.

Az elemeknél elég rossz megoldást alkalmaztak, ugyanis az egérbe AA, míg a billentyűzetbe AAA méret szükséges. Fordítva még érteném a helyzetet, hisz az egérben a kisebb elem jobb, míg a billentyűzetben elférne a nagyobb változat. Ráadásul így két külön garnitúra elemet kell beszereznie annak, akinél nincs elfekvőben ennyi tölthető elem.
Egy hónapja, napi 10+ órában használom őket, az egérben most kellett csak cserélni. Mivel az elem töltöttségéről egyedül egy rengeteg memóriát használó program értesítene (amit persze nem telepítettem), így kissé váratlanul ért, mikor hirtelen nem reagált többet.

Összegzés

A régi, jól megszokott, hagyományos kialakításával, halkságával a billentyűzet egyedi a piacon. Az egér a leírt hibák ellenére mindennapi használatra, játékra minden további nélkül alkalmas (természetesen nem „professzionális” játékra gondoltam). Figyelembe véve, hogy ezért az árért egy vezeték nélküli kombót kapunk, ajánlom mindenkinek, aki nincs kibékülve a mai furcsa kiosztású billentyűzetekkel, és nem akar egy vagyont kiadni. Úgy vélem, ezért az árért, ezek a hibák elfogadhatók.

Előny

billentyűzet
– hagyományos kiosztás
– nagy Shift, Enter, Backspace
– halk
– hosszú üzemidő
– kakaóbiztos

egér
– szimmetrikus kialakítás
– hosszú üzemidő
– nem ragad le a kurzor

Hátrány

billentyűzet
– LED-ek hiánya
– extra funkciógombok nem működnek

egér
– sok apró hiba
– töltöttség kijelző hiánya

[kép]

Shim

update:
2007.03.24. Visszatértem a jó öreg Ms Wheel Mouse Opticalhoz. Nem tudtam tobább elviselni a hirtelen jött lemerüléseket, az ugrálást, a recsegést. Újra a régi egeremet használva feltűnt, hogy a Logitech görgője hangosan kattog – zavaróan hangosan. A méretbeli különbség is jobban kiütközik, az Ms nagyobb egere kényelmesebb. A vezeték kitartóan bosszant...

[kép]

A képek nem jöhettek volna létre gLes [link] és a fényképezőgépe nélkül – köszönet érte.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.