2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lian Li, az új kedvenc

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Pár héttel ezelőtt ház vásárlásra adtam a fejem. Egy NZXT-re esett a választásom amit meg is vettem és...

[ ÚJ TESZT ]

Pár héttel ezelőtt ház vásárlásra adtam a fejem. Egy NZXT-re esett a választásom amit meg is vettem és berendeztem annak rendje és módja szerint. Viszont elkövettem egy hibát, továbbra is nézegettem a házakat a különböző boltok honlapján. Ezt nem szabadott volna ugyanis megláttam a Lian Li PC-P50-et. Hát nagy dilemma lett ez nekem mert nagyon megtetszett ez a kecó. Hosszas vívódás után aztán arra az elhatározásra jutottam, hogy nekem ez a ház kell. Aztán 1 hónap után és némi bukót elkönyvelve megtörtént a csere.

Nekem egy házzal kapcsolatban a következő kikötéseim vannak:

1. alsó tápos legyen.
2. ne legyen plexi oldallapja.
3. előre 2 venti beszerelhető legyen.
5. 120 mm-es ventikkel szerelt legyen.
4. ne legyen benne elforgatott vinyó keret.
Azt nem írom, hogy a cuccaim beleférjenek mert ez alap.
Nos ez a ház ezeket mind teljesíti, sőt még pluszot is nyújt. Ezekről később bővebben is írok majd.

Főbb paraméterek:

Méretek: 210mm x 495mm x 490 mm (W, H, D)
Súly: 6.6kg
Anyaga: alumínium
Szín: fekete
Alaplap: ATX, M-ATX
Bővítőhelyek: 9db 5,25", vinyókeret mellékelve amiben 3db hdd rögzíthető. A keret helye szabadon variálható.
hűtők: (elöl) 120mm Fan x 1 (1200 rpm)
(felül) 140mm Fan x2 (1000 rpm)
(hátul) 120mm Fan x 1 (1500 rpm)
Előlapi csatlakozók: 2db usb, mikrofon és fejhallgató.
Manapság ez nem tűnhet túl soknak, de nekem ez is bőven elég. Az igazat megvallva nem is használom őket.

Akkor lássuk a kuckót.

Egy ilyen dobozban érkezik amelyen a fontosabb tulajdonságokat kis képekkel fel is tüntetik.

Kicsomagolva a következő látvány tárul elénk. Megjegyzem a ház gyönyörű. Fekete színű, szálcsiszolt, full alu. A belseje ugyan nincs fényezve, de így is nagyon igényes hatást kelt.

Csináltam egy képet az oldallapról is ami talán valamennyire vissza adja a minőségét.

Kiegészítőkkel mondjuk nem látnak el túl bőven, bár én nem érzem hiányát semminek.

Adnak alaplap távtartókat meg csavart hozzá, illetve egy pántot amivel a táp fogatható le ha valaki olyan kényelmes, hogy nem akarja csavarozni. Jár még hozzá egy speaker és némi gyors kötöző. De ami a legszebb, hogy egy kis villáskulcsot is adnak a szereléshez, szintén alumíniumból. Mondanom sem kell, hogy ez semmire nem való. Viszont egy kesztyűt adhattak volna a szereléshez mert a ház gyönyörű, de tele lesz ujjlenyomattal mire végez az ember vele.

A ház rendkívül könnyen szerelhető mert az eleje és a teteje egy mozdulattal eltávolítható, így könnyen hozzáférhetővé válik a ház összes része. Az előlapon lévő kis rácsos takarók is simán kipattinthatók, oldalanként 2 pöcök fogja a házhoz.

A házhoz természetesen ventik is járnak. Elöl egy 120mm 1500rpm-es, hátul egy 120mm 1200rpm-es, a tetejében pedig 2db 140mm 1000rpm-es. Legnagyobb meglepetésemre nagyon csendben végzik a dolgukat pedig már megvoltak az új ventik amire cseréltem őket. A hátsóhoz kívül-belül rács is jár, hogy a gondatlan user nehogy belenyúljon menet közben.
A ventik beépítése is ötletes megoldással történik ugyanis egy ovális furat van készítve aminek az egyik oldalán nagyobb lyuk van, így oldalra elmozdítva egy mozdulattal eltávolíthatóak. A rögzítő csavarok alá egy gumi karika került ami az esetleges rázkódást elnyelni hivatott így az nem adódik át a háznak.

Az egész ház szerszám nélkül szerelhető, erre is nagyon frappáns megoldást talált ki a cég.
A bővítőkártyák rögzítése ilyen csatos megoldással történik.

Az odd rögzítésére pedig ilyen bepattintós fület álmodott meg a gyártó amiből 2 tüske áll ki és ez rögzíti az írót a megfelelő helyen.

Persze akinek ez nem elég biztos rögzítési mód az hagyományos módon is becsavarozhatja őket.
A házhoz jár egy ilyen vinyó keret is amiben 3db hdd helyezhető el. Ezek is pánttal fogathatók le aminek a belsejében szintén van egy szivacs csík a rezgések ellen.

Mivel a házban gyakorlatilag 9db 5,25"-os bővítőhely van ez a keret tetszés szerint variálható, hogy hol helyezkedjen el. Ezzel a ventit is tudjuk költöztetni és eldönteni, hogy mire is szeretnénk a légáramlatot irányítani. Szerencsére ilyen keret vásárolható külön, amire nekem szükségem is lesz mert előre 2 ventit szeretnék tenni.

A táp itt is 2 féle képpen szerelhető be. Mindenki eldöntheti, hogy számára melyik a szimpatikusabb. Ha úgy döntünk, hogy a házon kívülről kapja a levegőt a táp akkor erre a célra a ház alján kialakított rések biztosítják a lehetőséget. Ezt természetesen mosható porszűrővel is ellátták.

Következzen pár kép a végleges állapotról.

Illetve annyiban változni fog még, hogy még egy venti fog előre kerülni, illetve tervezem a kábelek harisnyázását.

A ház nagyon jól megtervezett és kidolgozott. Masszív, az oldallapok sem lötyögnek, zörögnek. Ami még szimpatikus, hogy az alaplapi tálca ki van vágva a proci mögött így ha valakinek back plate-es hűtője van az úgy is tudja cserélni, hogy a lapot nem veszi ki hozzá. Továbbá az előlapi kábelek elég hosszúak és elérnek a lapon oda ahova kell, úgy is ha el vannak vezetve az alaplap tálca mögött. Ez eddig egyik házamnál sem volt így.
A kábel menedzsment is jó, a kábelek nagyon jól elrejthetőek.

Aztán ami még nagyon ötletes szerintem, hogy a power és reset gomb az egyben a power és hdd led is.
A gombok mikrokapcsolósak szintén fémből, nem az a lötyögős, zörgős műanyag.
Ilyen szépen világítanak.

Mindent egybevetve szerintem ez egy nagyon jó ház, sőt mondhatom, hogy tökéletes és nem találtam benne kivetni valót. Ha nagyon kukacoskodni akarok akkor azt mondhatnám, hogy a belseje nincs feketére festve, illetve alulról a 2. 5,25"-ös helyre nehezen szerelhető akármi is mert jobb oldalról pont ott van egy merevítő a házban és ott a csavarozás nehézkes. De úgy érzem ezek elhanyagolható dolgok.
Illetve ami még eltántoríthat pár embert ennek a háznak a vásárlástól az az ára. Dehát vegyük figyelembe, hogy ez egy Lian Li.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.