2024. február 22., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

CPU-tuning kúthűtéssel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutatom, hogy milyen hatásfokkal tud dolgozni egy kerti kút+búvárszivattyú+Phenom 1 CPU, ha összepárosítjuk.

[ ÚJ TESZT ]

Mivel már nagyon régóta nem készítettem "extrém hűtési kísérletet", így úgy gondoltam, itt az idő, hogy megint előrukkoljak valami "érdekessel".

Gondoltam egy merészet, és kitaláltam, hogy a kerti kutunk vízét rávezetem egy tesztkonfigomra. A búvárszivattyú szépen végig tolná a CPU blokkon a vizet, s mivel kb. 15 fokos víz van a kútban, úgy gondoltam, elég jó hatásfokkal működhetne a dolog. Ha pedig ezt már meglépem, akkor lehetne írni köré egy kis tesztecskét.

Szóval első körben ki kellett választani a komponenseket, ami a következő lett:

Gigabyte GA-MA790GP-DS4H
AMD Phenom 9850BE CPU (2,5 GHz)
2X2GB Geil EVO DDR2 800 MHz RAM
32GB SSD
Zalman CNPS 9500 CPU hűtés
Windows 7 x64 SP1 Oprendszer

Fontos szempontnak tartottam, hogy olyan platform/CPU kerüljön a tesztembe, ami elég nagy hőtermeléssel dolgozik, így esett a választásom a 65 nanométeres gyártástechnológiával készült Phenom(1) 9850 BE CPU-ra.
Mivel ezek a CPU-k szorzózármentesek, így könnyedén lehet az órajelüket feljebb tornázni, ami mellé még egy kis(nagy) plusz feszültség emelést is eszközöltem, hogy minél több hőt termeljen.
A tesztet léghűtéssel, és alap órajel mellett kezdtem:

A CPU itt a gyári 1,3V-os feszültség mellett 2,5 GHz-en ketyegett. Igaz, már erre is 125W-os TDP-t állapított meg a gyártó, ami nem kevés, de a jó öreg Zalman CNPS 9500 ezzel még nagyon kényelmesen elbírt, hiszen 60 fok alatt maradt a CPU hőmérséklete terhelés alatt.

Következő lépésben a CPU órajelét 3 GHz-re emeltem, amihez már 1,6V-os CPU feszültséget kellett beállítanom:

Így sikerült stabilizálni a rendszert, de a 3 tizeddel megemelt CPU feszültség már megtette a hatását, és így 1,6V mellett már rendesen fűtött, és küzdött a Zalman, mint disznó a jégen, 80 fok fölé kúszott a CPU hőmérséklete.

Ezután vittem ki a kertbe a rendszert, miután a CPU-ra felpattintottam egy CPU vízhűtőblokkot, és kötöttem rá a búvárszivattyút, illetve a locsolócsövet.

Miközben futott a rendszerstabilitás teszt, illetve monitoroztam a hőmérsékleteket, addig a nagyobbik lányomat megkértem, hogy ne vesszen kárba a kiszivattyúzott víz, kannákba töltse bele, és locsolja meg a kertet, amíg apa tuningol.

Ezek után lássuk, hogy módosult a CPU hőmérséklete:

Látszik, hogy lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten üzemelt a CPU, még az 50 fokot sem érte el. Ez alacsonyabb hőmérséklet, mint a gyári értékeken, használt beállítások, a léghűtéssel. Tehát nagyon jól bevált a kúthűtés, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Végezetül pedig álljon itt egy videó az egész folyamatról:

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.