2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell Precision M6800: dolgozz és játssz

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Azt tapasztalom, hogy erős hanyatlás van most már a felső kategóriás laptopok piacán is, de van remény.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Sose' szerettem a bóvli minőségű laptopokat, és ennek, sokszor-nagyon sokszor hangot is adtam az összes laptopos cikkemben. Ahogy annak is, hogy azt tapasztalom, hogy erős hanyatlás van most már a felső kategóriás laptopok piacán is. Épp ezért egyre nehezebben választok saját használatra gépet.
Még 2019-ben írtam egy tesztet egy HP Elitebook 8560W, illetve egy HP Elitebook 8570W Workstation laptopról

Amikkel kifejezetten meg voltam elégedve (és a HP Elitebook 8570W-t), azokat sokáig igen nagy megelégedéssel használtam én és az egész család, akár pár éves játékok futtatásáról, akár egyszerű kapcsolattartásról, akár multimédiás tartalmak fogyasztásáról volt szó.
Aztán a sors úgy hozta, hogy könnyes búcsút kellett mondanom a gépnek úgy, hogy akkor egyből nem tudtam helyette másikat venni. Így hát volt egy bő fél éves átmeneti szakasz, amit mindenféle "szakadt" laptoppal vészeltem át. Persze folyamatosan bújva az internetet, hogy ha "eljő “a pillanat”, akkor mégis mi legyen az Elitebook utódja.

A kényes igényeimnek egyre nehezebb megfelelni, így hát a kör igen gyorsan szűkült. Úgy terveztem, hogy a HP Elitebook közvetlen utódja a HP Zbook, a Dell Precision, és esetleg az Alienware gépek jöhetnek csak nálam szóba. Így hát elkezdtem nézni a piacot.
A gond ezekkel a gépekkel, hogy elég ritkák, így kis hazánkban kevés, csak 1-1 darab szokott a használt piacon felbukkanni, és ha fel is bukkan, sok esetben biztos van velük valami “bibi”, ami miatt nem megfelelő a számomra. Akár egy-egy gyengébb komponens rondít bele az összképbe, vagy egy-egy kisebb nagyobb sérülés, hiszen használt gépeknél ez is benne van, vagy csak szimplán az ország másik felén volt, s egy komolyabb értékű gépet én már nem szívesen postázgatok.

Több napnyi keresgetés, és több-kevesebb telefonálgatás után sikerült rábukkannom a címben szereplő Dell Precision M6800-as laptopra, amit végül sikerült megvásárolnom. Így hát úgy döntöttem, hogy erről a gépről is írok egy beszámolót.

A Dell Precision M6800-as gép egy 17,3 colos kijelzővel büszkélkedhet, így a gép fizikai mérete laptopokhoz mérten elég nagy.

A kijelző fedlapja természetesen fémből van, színe szürke, középen a Dell logó díszeleg.

A kijelzőt felnyitva elénk tárul tehát a 17,3 colos kijelző, ami ennél a gépnél 1600X900-as, vagy 1920X1080-as felbontású panel lehet. (Az én esetemben az 1920-as felbontású került beépítésre). Manapság nem divat, de itt még úgy alakították ki a kijelző zsanérját, hogy akár 180 fokban is kinyitható a kijelző, ami számomra igen fontos. (Ágyban fekve a térdemnek támasztom a laptopot, és pont úgy esik a szememre a kijelző képe, ha 170-180 fokban van kinyitva a kijelző) Mivel elég nagy a gép fizikai mérete, így a gyártó egy teljes értékű billentyűzetet épített be a laptopba, ami megvilágítással is rendelkezik.

Külön kiemelném a figyelmet, hogy a billentyűzet itt még nem a szigetes, hanem a “klasszikus” ollós felépítésű gombokat használja, ráadásul nincsenek összenyomorgatva a gombok, kb. mint az összes egyéb más laptop esetében. Oké, a legfelső sor funkció gombjai némileg azért mégis, de manapság az is csodaszámba megy, hogy a kurzorgombok nincsenek összepréselve.

A billentyűzeten a gépelés nagyon halk, mégis remek a nyomáspontja a gomboknak, és igen kényelmes gépelni rajtuk. Továbbá megtalálható a számomra igen fontos trackpoint is. A billentyűzet alatt mai szemmel nézve aprócska touchpad díszeleg, ami a trackpointhoz hasonlóan dedikált gombokat kapott. Ami számomra megint nagyon fontos. Nem szeretem, ha a touchpad használatakor klikkelésnél “ugrik” egyet a kurzor, ami sajnos a beépített egérgombos touchpadeknél elég gyakori.

A billentyűzet felett találjuk a bekapcsológombot, továbbá a hangerőszabályzó fizikai gombjait.
Még megemlíteném a billentyűzet felett látható “rácsot”, ami alatt a hangszórók helyezkednek el. Sajnos az üzleti kategóriás gépek hangszórója jó esetben is a kritikán aluli, és a szimplán gyenge határán billeg valahol, ami igaz volt a korábbi, Elitebook 8570W laptopomra is. Viszont a Dell Precision M6800 minden várakozásomat felülmúlta. Jó, persze, még mindig messze elmarad a beépített mélynyomós JBL hangrendszerrel ellátott Pentium 2-es laptopjaimtól, de teljesen vállalható, és igaz, a “dobozhangját” nem tudja levetkőzni, de legalább kellő képen hangos. Teljesen elégedett vagyok vele.

A laptop jobb oldalán látható két USB3.0-s port, a Display port csatlakozó, illetve egy 2,5-es HDD/SSD nyílás, továbbá ide került a Wifi hardveres!!! ki/be kapcsoló gombja

A bal oldalra került az optikai meghajtó, amiből, mint érdekesség, ehhez a géphez rendelhető slot-in-es verzió is, azaz, ahol nincs tálca, hanem “beszívja” a lemezt. Felette található egy Smart Card Reader, Express Card, illetve egy SD-kártya olvasó. Az optikai meghajtó mellett látható az audio ki/bemenet is, azaz nem kombinált aljzat formájában kapjuk meg a ki- és bemenetet. Továbbá van még itt is két USB 3.0-s port. Érdekes, hogy láthatunk még 3 visszajelző LED-et itt is. Ez szerintem megint egy tök jó dolog, mert a kijelzőt lecsukva is kapunk némi információt arról, hogy a gép áram alatt van-e, tölti-e az akkut, vagy hogy mennyire "kapar a HDD/SSD, még lecsukott állapotban is

A laptop hátulján középen látható a D-Sub port, mellette egy LAN csati, egy eSATA-USB kombinált port, illetve egy HDMI csatlakozó is. A töltő csatlakozója teljesen jobb szélre került. Érdemes megfigyelni, hogy a gép bal, és jobb oldalán is látható egy-egy szellőzőnyílás, ami arra enged következtetni, hogy 2 körös hűtést kapott a laptop.

A laptop alján egyből a dokkoló csatlakozója tűnik fel, továbbá 4 szellőzőrács, ami segíti a gép hőmérsékletének kordában tartását. Az akku a bal alsó sarokban van, ami kivehető (manapság már ez is “extrának” számít).

A laptop alját 2 csavar eltávolítása után leszedhetjük.

Tehát könnyedén hozzáférünk az itt található 2 db memória foglalathoz, illetve, ami a számunkra fontos, található 2 db mSATA port SSD-nek, 2 db 2,5-es HDD/SSD-nek csatlakozó (a második 2,5-es háttértárhoz a gép jobb oldalán is hozzáférünk) illetve látható az optikai meghajtó, amit, ha eltávolítunk, akkor a helyére optibay keret segítségével még egy HDD-t, vagy SSD-t helyezhetünk a gépbe, így összesen 5 db!!! háttértárunk is lehet akár egyszerre a gépben.

Na, de mi lapul a gépház alatt:

17,3″ 1920X1080 TN kijelző
Intel Core i7 4800MQ CPU 4 mag 8 szál (47W TDP)
16GB DDR3 1600 MHz RAM (4X4 GB)
AMD FirePro M6100 2 GB GDDR5 VGA kártya
1X512 GB mSATA+1X256 GB 2,5″ SATA SSD
Windows 10 PRO x64 operációs rendszer
240W Töltő
Mint mindig, úgy, most is ismerkedjünk meg egy kicsit a hardverek lelkivilágával!

A Core i7 4800MQ CPU az Intel 4. generációs CPU családjába tartozik, és a Haswell kódnevet kapta. Ez a CPU család még 2013-ban debütált. A 4. generációs processzor család még a korábbi, 3. generációs Ivy Bridge-nél bevezetett 22 nanométeres csíkszélességet használja, ám némileg optimalizált változatban. Az Intel igyekezett tovább optimalizálni a fogyasztást, és az azonos órajel mellett elvégezhető operandusok számának a növelését.
Fogyasztás optimalizálás ide vagy oda, az i7 4800MQ fogyasztása 47W-os TDP-ben lett meghatározva. Órajele 2700 MHz, de a turbo támogatásának köszönhetően, ez akár 3500 MHz-re is felpöröghet 4 mag esetén, de 1 mag terhelésekor akár egészen 3700 MHz is elérhető. Ahogy már megszokhattuk a Core i7 CPU-nál, úgy itt is biztosított a Hyper Threading támogatás, így a 4 fizikai CPU mag mellé 8 feldolgozó szál társul.
L2 Cache-ből 1MB, míg L3 Cache-ből 6MB jutott a processzorba.

SIMD utasításokból az MMX, SSE-SSE4.2 támogatott, és ezeken felül természetesen biztosítva van a hardveres virtualizáció, és a 64 bites utasítások is támogatottak, ezeken kívül fontos megemlíteni az AES (titkosítás) és az AVX, AVX2 meglétét is.

Ahogy már a korábbi generációs Core „i” CPU-knál megszokhattuk, úgy most is a CPU szerves részét képezi egy integrált grafikus egység, ami jelen esetben a HD 4600-as nevet kapta, amely 20 EU-val (feldolgozó egység) büszkélkedhet, és már a gen. 7.5-ös architektúrát használja, órajele pedig egészen 1300 MHz-ig tud felpörögni 3D terhelés esetén, de ez ennél a laptopnál nem igazán van/lesz kihasználva.

A CPU-ba integrált memória vezérlő itt még a DDR3-as modulokat támogatja, egészen 1600 MHz-ig, és összesen 32 GB pattintható a gépbe.

AMD FirePro M6100:
Ez a grafikus kártya szintén 2013-ban mutatkozott be, ami nagyban hasonlít a mobil, azaz laptopokba szánt Radeon R9 M280X-hoz, ám némi csonkítást elvégzett a gyártó, így a FirePRO M6100 768 Shader egységet tartalmaz 48 TMU, és 16 ROP blokk mellett. a 28 nanométeres csíkszélességgel gyártott GCN2.0 architektúrára épülő GPU 128 bites memória buszon csatlakozik a 2 GB GDDR5-ös memóriához. a GPU órajele 1075 MHz-re, míg a GDDR5 memóriák natív 1375 MHz-re lettek hitelesítve.

De hogy mégis hova lehetne tenni, mihez lehetne hasonlítani ezt a kártyát egy asztali társához/Radeonhoz képest? Nos lényegében ez egy Radeon R7 260-as asztali VGA kártya megfelelője, azaz picit még korábbi kártyát nézve, a Radeon HD 7770 GHz Edition-nél picit erősebb, a HD 7790-hez képest picit gyengébb. Ugyanez Nvidia kártyára “lefordítva” kb. a GTX750-es Geforce szintjét tudja. Igaz, ez a grafikus kártya elsősorban grafikai MUNKÁRA lett szánva, de természetesen játékokra is befogható, még ha manapság ez már nem egy „hű de acélos” teljesítmény, amit képvisel, de mivel egy MXM-B foglalatú kártyáról beszélünk, szerencsére “könnyen” cserélhető, amiben nem csak a foglalat, de maga a gép is partner. De ennél a kártyánál maradva is azért úgy 2016-2017-ig elviszi a játékokat, de majd erről picit később.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • CPU-tuning kúthűtéssel

    Bemutatom, hogy milyen hatásfokkal tud dolgozni egy kerti kút+búvárszivattyú+Phenom 1 CPU, ha összepárosítjuk.

  • Intel Whiskey Lake az alsóházban

    Egy alsó-középkategóriás Whiskey Lake CPU-t fogok összemérni pár korábbi nagyágyúval.

  • 5. BRSZK

    Ötödjére került megrendezésre Bacsis Retro Számítógép kiállítása, ami még nagyobb volt mint bármikor!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.