2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Karácsonyi notebookok tavaly és most

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az év vége felé egyre többet olvashattunk a 2007-ben eladott notebook-ok növekvő számáról...

[ ÚJ TESZT ]

Karácsonyi notebookok tavaly és most - Asus A9Rp

Bevezető

Az év vége felé egyre többet olvashattunk a 2007-ben eladott notebook-ok növekvő számáról, és arról, hogy már az asztali gépek eladását is meghaladta. Az év slágere karácsonykor a notebook volt! Nem is csodálom, hiszen az utóbbi időben bármerre nézett az ember, folyton olcsó noteszgépekkel bombázó hirdetésekbe botlott. Az ünnepek előtt a nagyobb áruházak bejáratánál ott volt a kecsegtető árcédulával ellátott "magyar 100 dolláros laptop" - leginkább a Fujitsu-Siemens Amilo L sorozatára gondolok. Sokszor elmosolyodtam, amikor egy-egy családfő a dobozok előtt állva kérdezte: "Ez jó lesz?". El kell ismerni, hogy az árak tényleg nagyon kedvezőek, de vajon mit is kapunk ennyiért. Megéri-e? Megérte-e?

A címben szereplő gépet tavaly karácsony előtt - de nem karácsonyi ajándékként - vásároltam, egyszerű véletlen az időpontegyezés. Aktív géphasználóként új szempontok fogalmazódtak meg bennem akkor, ezek az áramfogyasztás, a zaj, és a méret voltak, így eljött az ideje az asztali gép cseréjének. A választék már akkor sem volt kicsi, de az árak még nem voltak ilyen alacsonyak. A választásom tehát erre a gépre esett. Az ára 174e Ft volt. Igaz, már kezdtek előretörni a szélesvásznú kijelzővel szerelt példányok, de még a "hagyományos" 4/3 arányúak is legalább annyira jelen voltak. Hát igen, itt az első adat.

A kijelző - Az egyik fő szempont. Meghatározza a gép alakját, méretét, a 4:3 képarány kicsit mélyebb, de keskenyebb gépet eredményez, az új 16:10-es szélesvásznú pedig szélesebb, de kevésbé mély méreteket. Kinek hogy tetszik, de a PR-osok ügyességének is köszönhetően ma már a szélesvásznú lett a menő, persze, hogy ez kell mindenkinek, és nem is lehet mást kapni. Pedig korábban éppen ettől a formától idegenkedtünk, a széles ablakoktól stb.
Az Asus kijelzője tehát 15"-os mérettel rendelkezik, és egy új, fényes típusú LCD-t kapott. Fényes. Ez is új divat lett. Részben parasztvakítás, de este a sötét szobában valóban erőteljesebbnek látszanak a színek, és legalább van a kijelzőn egy plusz védőréteg is. (Mégis a korábbi Acer notebook-om normál LCD-je sok mai fényes társánál jobb volt.)
A felbontása átlagosnak mondható 1024x768, nagyobbat akkor is csak a drágább gépekbe raktak, de ez elég is a netező, néha Word-öt, Excel-t használó, képeket, filmet néző, zenét hallgató átlag felhasználónak/vásárlónak - ahogy nekem is. Úgy vélem, hogy aki játszani és egyéb komoly feladatokat, munkákat szeretne végezni, az úgyis marad az asztali gép mellett.

Méretek, súly - Nem egy ultrahordozható típus az Asus, de az egy év alatt leginkább asztalon volt, itthon, és a koliban. ~3 kg és nem túl magas gép, alapméretét a 15"-os kijelző határozza meg.

Dizájn, anyaghasználat - Szépnek mondanám, a formája tetszik, a sok ezüst-szürke-fekete gépek között jó lett volna valami eltérő, színesebb, vidámabb szín, de sajnos egy jó ideje már az ezüst a divat mindenben. (Sebaj, a garancia lejárta után - ami két év - kap majd valami szebbet, szerintem nem kerülhet olyan sokba az átfestése.)
...és itt jöhet is az első megjegyzés a nagyáruházak olcsó gépeiről. Gyakran kevésbé formatervezett, itt-ott pontatlan illesztésű, gyengébb anyagokból készülnek, lehet, hogy ezek is ugyanolyan masszívak, de a látványuk, tapintásuk, a rajtuk lévő – ha van - festés kevésbé kopásálló. A végtelen egyszerűség az olcsóság jegyében.

Belső - Intel processzor, új típusú, mindenképpen ezt szerettem volna, igaz Celeron, de a jobbik fajtából, Celeron M (Core alapokon), a teljesítménye jobb, mint az régebbi Mobile Celeron-oké. A régi asztali gépem Pentium 4 2.0 Northwood processzorát lekörözi. A pontos típusa Celeron M 420 1.6GHz, 1MB másodszintű gyorsító memóriával, 533MHz-es buszsebességgel, 27W-os fogyasztással.
[link]

...igaz, a mai olcsókban is ez a CPU család van, sőt egy-két fokozattal gyorsabb változata, ami kis mértékben a javukra billenti most a mérleget. A másik lehetőség az AMD Sempron processzorcsalád, de tapasztalatom nincs róluk, így csak feltételezem, hogy hasonló teljesítményűek az Intel-ekhez viszonyítva.

A Celeron M-nek azonos foglalata van a Core család első generációjával (Socket M), így megvan a lehetősége a későbbi fejlesztésnek a gépemnél, ezt a BIOS is engedi, hiszen az Asus A9Rp-nek van Core Duo-val szerelt változata is. Igaz, csak az 533MHz-es változat szerepel a gyártó oldalán, de az X200M 667MHz-en is működik, így a többi kétmagos processzor is használható.
[link]
[link]

Alapok - Kimondottan az ATI X200M-es lapkakészletet szerettem volna, egy évvel ezelőtt ez volt a legjobb választás ebben az árkategóriában, úgy gondoltam, hogy az integrált videó vezérlője a nagy játékokat és az egyéb komolyabb 3D-t mellőzve elég lesz. A rendszerből maximálisan 128MB memóriát tud felhasználni dinamikusan, így a gép még Vista Ready matricát is kaphatna.:-) Ez az első csalogatója mostanában az olcsóknak.

A gépben 512MB RAM található, akinek ez kevés, kb. 3000Ft-ért bővítheti még egyszer ennyivel, ami nem nagy összeg, így az olcsó gépek újabb, és egyben utolsó szemfényvesztése, az 1GB RAM is könnyen "lefülelhető".

Innentől azonban a nagyáruházak által kínált kedvező árú gépekkel inkább csak a gondok jöhetnek majd, további részegységek hiánya stb.

Merevlemez - 60GB-os, ennél az egy év alatt 80, esetleg 120GB-ra fejlődött a piac az árak csökkenése miatt. Halk, teszi a dolgát.

Optikai meghajtó - A Toshiba és a Samsung közös terméke (inkább Samsung), multi formátumú író, képes kezelni a DVD-RAM-ot is. A TSST-L632D-vel kezdetben többeknek akadt problémája, sok fórum foglalkozott vele, de már jó ideje megjelent a javított szoftver a meghajtóhoz, ami az összes problémát orvosolta, így egy jól működő, maximálisan 8x-os írásra és gyors olvasásra képes DVD-írót kaptunk.

Csatlakozók, ergonómia - Elöl egy memóriakártya-olvasót találunk, manapság igen hasznos alapegység, hiszen már majdnem mindenkinek van otthon digitális fényképezőgépe. Kezeli az SD, MMC, MS és MS Pro kártyákat. Az olcsó gépekben ilyen általában nincs! A gép elején van még a bekapcsolást jelző LED (kék), és az akku állapotát jelző kétszínű LED is (feltöltve zöld, töltés alatt piros-lila-szerű).

Baloldalon hátul két USB 2.0-ás csatlakozót találunk, jó helyen vannak, hiszen nem zavarnak a használat során a hozzá csatlakoztatott eszközök, kábelek. Összesen 3 USB kapu van a gépen. Az olcsóbb gépeknél ezekkel is spórolnak, gyakori, hogy csak kettő van beszerelve, egyet azonnal elfoglal az egér, a másikat általánban a webkamera, és akkor már nem is marad hely pl. egy pendrive-nak, így újabb költségbe kerül egy USB elosztó beszerzése, vagy marad a cserélgetés. Baloldalon elöl van még az optikai meghajtó. Jobbkezeseknek így pont kényelmes, mert nem az egérbe ütközik a tálcája, ha kinyitjuk.

Jobboldalon találjuk hátulról előre haladva az analóg modem csatlakozóját (a régi szép idők emlékére), a vezetékes hálózati kártya csatlakozóját, a külső monitor csatolóját, a harmadik USB kaput (ez jól jöhet az egérnek), a hangkártya vonali kimenetét ((a hangkártya egy Azalia HD Audio Drive) ami átkapcsolható digitális kimenetnek is, ha esetleg valakinek van házimozi erősítője), aztán itt van még a mikrofon bemenet, és a PCMCIA foglalat. Ez utóbbi fontos lehet, ha később a géphez szeretnénk venni egy tv-vevőt vagy valamilyen más eszközt.
Hihetetlen volt számomra, mikor láttam, hogy a Fujitsu-Siemens gépéről még ezt is lespórolták.

Hátul csak a tápcsatlakozó van, és az akkumulátor. Olcsóéknál újabb rosszpont lehet, hogy a minimum 4400mAh-ás akku helyett 2200mAh-ásat tesznek a gépekbe, ezzel is az árát csökkentve. Az A9Rp működési ideje még 2,5 óra, nem használtam túl sokat az akkumulátort.

A billentyűzet kényelmes, jó használni, a billentyűk nem koromfeketék, hanem kissé áttetszők. A Fn billentyűkkel sok minden állítható, hangerő le/fel, külső kijelzőre váltás, LCD háttérvilágítás ki/be, LCD fényerősség le/fel, Wi-Fi kapcsoló, Stand-by kapcsoló.

Az LCD kezelése nagyon jó, a fényerő egészen alacsony értékre levehető, a gombot nyomva tartva folyamatosan csökken/nő a háttérvilágítás. Egyes márkáknál sajnos annyiszor kell megnyomni a gombot, ahány lépést állítani szeretnék. Ugyanez a helyzet a hangerőállításnál is. Van kijelző háttérvilágítást kikapcsoló billentyű is, ez sem található meg minden gyártó gépénél, ez olyankor jöhet jó, ha rövid időre magára hagyjuk a gépet, de nem csukjuk össze (mert lusták vagyunk, vagy hogy ne melegedjen a gép pl. nyáron), viszont nem szeretnénk, hogy feleslegesen menjen a kijelző, vagy hogy fogyassza az áramot.

Amit még nem látunk kívülről, az a vezeték nélküli hálózati kártya. Az Asus-ban egy saját márkájú a/b változat van. A géphez adott szoftverekkel szépen beállíthatunk és kapcsolhatunk a hálózatok között, legyen az vezetékes vagy vezeték nélküli.

Az LCD előtt vannak külön funkciógombok is (és a szép fém vagy fémhatású ki/bekapcsoló gomb), a profilválasztó, internet böngésző indító, levelezőprogram indító és a tapipad ki/bekapcsolója.

Ezek felett találhatók a visszajelző lámpák: CapsLock, NumLock, HDD, Wi-Fi, E-mail. Az e-mail visszajelző akkor működik, ha telepítjük az ASUS ChkMail nevű programot.

A kijelző előtt kétoldalt vannak a hangszórók.

A zsanérok elég erősek, az egy év alatt nem igazán gyengültek, de szerencsére nem olyan erősek, hogy a notebook felnyitásakor felbillenjen tőle a gép.

A profilválasztásra külön szeretnék kitérni, mert itt meglepő dologgal találkoztam. A Celeron processzorok sebességét nem lehet levenni fogyasztáscsökkentés céljából, mint a nagyobb testvéreinél. Akkumulátoros használatkor azonban ennél a notebook-nál az Asus megoldotta a sebességléptetést, amivel hosszabb működési idő érhető el. A szorzó helyett a buszsebességet csökkenti a gép, így a legkisebb fokozaton 400MHz-es processzorsebességre kapcsol.

Zaj - A ventillátor ki-be kapcsolgat; ha nem dolgozunk a gépen, gyakran áll; a hangja nem nagy, közepesnek mondanám, hallottam már ennél jóval hangosabban süvítő Asus-t.

Telepítés, szoftverek - A géphez adott lemezen minden megvolt a működtetéshez, de akinek újabbakra van szüksége, a gyártó oldalán mindent megtalál átlátható formában, kategorizálva. Ezek apró, de mégis hasznos dolgok, hiszen azt gondolom, sokan jártunk már úgy, hogy a meghajtóprogramok vadászata akár órákat is elvett az életünkből.

Olcsóéknál ilyen könnyen előfordulhat, jártam már úgy, hogy az adott típus szoftverei nem is voltak jók a géphez, és egy másik gépnél találtam meg a helyes driver-eket (HP).

Olyan eset is megtörtént már, hogy egy ismeretlen eszközről nagy nehezen kiderült végül, hogy az bizony egy vezeték nélküli hálózati kártya, vagy éppen tudtam mi az, csak a pontos típusát nem, elég nehéz volt kideríteni, hogy működésre bírjam.

Az pedig aztán mindennek a teteje volt, amikor az olcsón vett notebook-ról kiderült, hogy nem véletlenül adtak hozzá Linuxot - nem csak azért, mert így olcsó -, idézem: "A FUJITSU SIEMENS az Amilo modellcsaládját elsősorban otthoni felhasználásra ajánlja, ezért a MICROSOFT® XP operációs rendszer PROFESSIONAL változatát nem támogatja." A hivatalos oldalon is a Vista kompatibilitást írták. A tulajnak persze korábbról pont a Professional volt meg. Így csak különböző trükközésekkel lehetett feltenni. Nem hinném, hogy az átlag vásárló rá tud jönni, meg tudja oldani az ilyen és hasonló problémákat.

Végszó

Az írásomból egyrészt megismerhetett az olvasó egy újabb hordozható gépet - remélem tetszett -, másrészt a közbeiktatott megjegyzésekből bízom benne, hogy egy kicsivel tudatosabb vásárló is lesz belőle. A jövőben egyre jobban résen kell lenni, hogy a szemfényvesztő ajánlatokban megláthassuk a trükköket.
Egy tavalyi, és még egyáltalán nem elavult notebook akár még jobb választás is lehet, mint egy csábító árcédulával ellátott nagyáruházi "magyar 100 dolláros laptop".

Hasznos olvasnivaló:
[link]

UPDATE 2008-01-11.

A9Rp tulajdonosoknak, akik Linuxot szeretnének használni:
[link]

Köszönöm a hozzászólásokat, remélem, hogy még sokan írtok.
A képek alá igénylitek-e a nagyobb felbontású változatok link-jét?

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.