2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Laptopot a mobilszolgáltatótól?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Újabb akcióra ébredt a világ. A mobilszolgáltatók laptopot árulnak. Mindhárom, gátlások...

[ ÚJ TESZT ]

Újabb akcióra ébredt a világ. A mobilszolgáltatók laptopot árulnak. Mindhárom, gátlások nélkül. Bevallom őszintén, hogy kicsit félek a dologtól, és kicsit ellene vagyok. Miért is? Pontosan a címből adódóan. A legfontosabb tanács a notebookvásárlással kapcsolatban ugyanis az szinte minden esetben, hogy először döntsd el, hogy mire kell ez neked, és utána válassz. Nos, itt a lehetőség nem adatik meg. Az egyszeri ember ugye csak arra gondol, hogy jön a karácsony, és laptop jó lenne a gyereknek, úgyis régóta sír érte. Láttuk a tévében, hogy már a mobilosok is árulnak, és internet is van hozzá. Ráadásul csak 19900 Ft havonta. Ez biztos jó lesz.
Besétál a mobilboltba. Már magam előtt látom a vásárlót:”Egy laptopot kérnék” Megveszi. Úgy, hogy nincs tisztában azzal, hogy mit tud, mire fogja használni, mit tud a hozzá adott internet, mennyibe kerül havonta. De legalább Pistike elmondhatja majd az iskolában, hogy laptopot kapott karácsonyra, és a szomszédoknak is elújságolhatjuk.

Akkor még a jobbik esettel találkozunk, ha a vásárló ért valamennyire a számítógépekhez, azonban akkor valószínűleg nem itt venné meg, tehát tételezzük fel, hogy semmit nem ért hozzá. Egy kisebb notebookokkal foglalkozó boltban ilyenkor azért az alapbeállításokat elvégzik neki, esetleg a passziánszt is megmutatják, hogyan indítsa be, netán (kiszállási díjért) az internetet is beállítják, és a fogyasztó jóízűen távozik, ugyanis néhány dologra valóban fogja majd használni a frissen vásárolt gépet. Azonban egy mobilszolgáltató boltjában dobozban megkapja a gépet, az adatkártyát, és persze az előfizetést, egy dobozban, összecsomagolva. Ez utóbbi a lényeg ugyanis. Majd otthon bajlódik a beállításokkal, esetleg ráébred, hogy neki nem is erre van szüksége, mert Pistike otthon játszani szeretne. Az pedig ezeken a masinákon nem fog menni, ugyanis az integrált videókártya nem szereti a „dúmhármat”.

Nézzük azt a felhasználót, aki valóban olyan notebookot vásárolna, ami munkára használható. Nekik paramétereiben a mobilszolgáltató által kínált, az tökéletesen megfelel. Kap hozzá egy internet előfizetést. Ez gyakorlatilag otthoni felhasználásra drága, hiszen már 3-4000 forintért is köthet kábelnetet. Kötnie is kell, hiszen a mobilinternet nem olcsó, azon még MSN-ezni sem kifizetődő hosszútávon. Gyakorlatilag azonban az internet csomag havidíjával kiegészítve a laptopot ugyanott tart, mintha boltban megvette volna külön a notebookot, csak nem lenne két éves hűségnyilatkozata. Már, ha nem beszélték rá nagyobb internet csomagra, ugyanis akkor jóval magasabb összeg jön össze a díjakból.

Egyetlen embert tudok megérteni, aki itt vásárol. Azt, akinek mobil internetre van szüksége munkájából adódóan, és nincs laptopja sem. Az ilyen viszont mint a fehér holló, ugyanis egész napos elérhetőség egy multi alkalmazottjának kellhet, aki a cégtől megkapja a hozzá szükséges dolgokat.

Mi tehát a tanulság, és amit ezzel az egésszel mondani akartam? Maradjon mindenki a kaptafánál. A mobilszolgáltató áruljon mobiltelefont a számtechbolt notebookot. Mindenki boldogabb lesz.

Update kicsit átrágva az egészet: Az írás mondanivalója az is akar lenni, hogy gondolkodjunk a vásárlás előtt. Ha nekünk valóban megéri valakinek a dolog, akkor ugorjon bele, de ne döntsünk az alternatívák ismerete, és a részletek áttekintése előtt, mert kőkeményen pórul járhatunk.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.