Hirdetés

2021. augusztus 2., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Jégkorszaki hagyaték – A gleccsertavak

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Radnai-havasok felhő fölé törő csúcsaival és titokzatos tengerszemeivel örök emléket állítanak a jégkorszaknak.

[ ÚJ TESZT ]

"Fenn Isten jár a csúcsokon.
Amerre fényben elhalad:
Testőrei: dárdás fenyők
Állnak titáni sorfalat,
A szirt felett, s az ég alatt. "Reményik Sándor

A Radnai havasok is az 1500 méter tengerszint feletti örök jég birodalmához tartozott, ahol a négy eljegesedési szakasz: Günz, Mindel, Riss és Würm mély nyomokat hagyott. Markáns kárgerincek és kárfülkék csak a Nagy – Pietrosz és az Ünőkő környékén alakultak ki, de számos cirkuszvölgy és U-alakúra koptatott völgy tanúsítja az egykori gleccserek felszínformáló erejét. Az utolsó jégkorszak végével megszűnt az eljegesedés, bár a jelen kutatások szerint a „kis-jégkorszak” hatására még a 19-20. század fordulóján is léteztek úgynevezett mikrogleccserek a hegységben. Az egykori jégárak több gyönyörű tengerszemet képeztek, melyek kivétel nélkül a főgerinctől északra, az erdőhatár felett helyezkednek el. Mi a két ismertebb, Kis-és Nagy Lála nevet viselő gleccsertavat szerettük volna meglátogatni.

Szatmárnémetiből indultunk útnak és a Priszlop hágó kanyargós szerpentinjein át leereszkedtünk a Lálatorokig. Itt elhagyva az aszfaltos utat, egy ledózerolt földes út vezetett minket célunk felé. Ezt az utat csak a célforgalom használja; bal oldalon a fakitermelés nyomait véltük felfedezni, míg jobb oldalon magas falak emelkednek lépcsőzetesen, fenyőerdőktől tarkítva. Már az aszfaltos út elhagyásának pillanatában feltűnik egy sebes patak, mely kísérőnk lesz túránk java részében. Az út mentén a főút aljában találunk parkoló helyet és folyamatosan bővülő szállás lehetőséget is. Pár kilométeren át még gépkocsival is járható az út, ám aki gyalogosan szeretné bejárni a teljes Lála völgyet, úgy tíz-tizenkét kilométer közepes nehézségű gyalogtúrára készüljön fel.

A fából épített házikók és lakóbuszok mellett elhaladva egy La Vâltoare elnevezésű ponthoz érünk, ahonnan már csak folyamatosan emelkedő gyalogösvény vezet a völgy felé. A köves vízmosásnak tűnő úton, több helyen is átfolyik egy-egy erecske, csatlakozva a most-olvadás után megemelkedett vízszintű - elnyújtott vízeséshatását keltő, fehér habokban hömpölygő Lála patakhoz. A kék pont és piros háromszög turistajelzést követve haladunk, míg egy fahídnál elágazik az út, s nekünk a bal irányba kell tovább haladni a kék pontot követve, ahhoz, hogy a legnagyobb gleccsertóhoz érjünk. Az erdő bejárata előtt egy mára már összedőlt esztenával találkozunk, míg maga az erdőben száz éves fenyvesek és jellegzetes szubalpesi mohaszőnyeg fogad. Bár kicsit távolabb vagyunk most a pataktól, igazán nem térünk el mellőle.

Sajnos az időjárás itt sem volt kegyes a fákhoz. Sok helyen gyökerestől kicsavart, törzsből eltört példányokat találtunk. Az erdőből kiérve egy hosszabb borókáson kell átbukdácsolni. Ez nem könnyű feladat, mivel a szúrós bokrok és az embermagasságra nőtt törpefenyők; az erősen összeölelkező ágak, nem akartak minket átengedni.

A haladást az is megnehezítette, hogy helyenként még hófoltokra akadtunk, s a patak partján így nem volt járható út. Kőről-kőre, fától-fáig léptünk, vagy lendítettük magunkat, hogy el ne vigyen a fagyos hólemez, vagy bele ne essünk a sodró patakba. A morénafalon lefutó patak vize iható, bármikor nyugodtan lehet ivóvíz utánpótlást venni belőle.

Elérkezünk az U alakú gleccservölgybe, aminek felső szakaszában található a Nagy Lála tó, mely az 1,7 kilométer átmérőjű gleccserkatlan fenekén fejlődött ki az ide felgyűlt elolvadt jég és hó után. Ez a Radnai-havasok legnagyobb felületű tengerszeme 1815 méter tengerszint feletti magasságban, legmélyebb pontja 1,6 méter. A belőle eredő patak irányában egy homlok moréna zárja el a víz útját. Magas katlanfalak övezik és talán júniusi hónapban a legszebb, mikor a havas- szépe és a többi színes virág palástot von a tó köré.

Délről megkerülve a tavat, a gleccserkatlan meredeken emelkedő ösvénye vezet egyre feljebb. Innen jó a rálátás a Nagy-Lála tó különös ötszög alakjára, ami emberi kéz beavatkozását sejteti. De ez esetben maga a természet mesteri megformálása hozta létre eme formát.
Innen már magashegyi környezetben haladunk tovább: a törpefenyőket havasi gyep és kövek váltják fel ahogy közelítünk a Kis-Lála tó felé. Itt akár sátort verni is lehet. 1920 méter tengerszint feletti magasságban találunk rá a tóra.

Ez a Radnai-havasok legmagasabban fekvő gleccsertava, a második legmagasabb csúcs, az Ünőkő keleti oldalában. Partja körös-körül zsombékos ingovány. Pár ezer évvel ezelőtt ez a tó legalább háromszor nagyobb volt. De a lavinák és a lehordott törmelékek idővel feltöltötték, ennek köszönhető jelenlegi szabálytalan formája is. A turista ösvény elhalad a tó mellett és felkapaszkodik a Tó-nyeregbe, ahonnan már csak a meredek kaptató várja a hegycsúcsot is meghódítani vágyó látogatókat.

A gleccsertavakon kívül számos kisebb, de állandó tavacska, valamint időszakos kis vízgyűjtők is találhatók a hegységben, amelyek nem glaciális eredetűek. Ezek az eljegesedés megszűnését követően suvadások, földcsuszamlások nyomán alakultak ki, jellemzően a hegygerincek közelében.
Ez volt a legmagasabb tengerszint feletti túra eddigi barangolásaink során. Nem könnyű séta volt, hanem igazán kalandos és néhol erőt próbáló felfedezés. Mégis, amikor lecsukjuk a szemünket és újra visszaidézzük a kirándulás pillanatait, nem a fáradtság, vagy a közeledő sötét fellegek jelennel meg, hanem a hatalmas csúcsok, a kristálytiszta források, a rózsaszínben pompázó Rododendronok, a végtelen fenyőerdők, s a völgyből felszálló pára pipafüstje. Aki egyszer is erre a csodálatos helyre látogat, mindig egyre többre és egyre magasabbra fog vágyódni ölelésében.

Szöveg: Habarics Ilona
Fotó: Habarics Ilona és Zsolt

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.