2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Ipod classic + Koss keb20

  • (f)
  • (p)
Írta: |

a nyerő páros

[ ÚJ TESZT ]

Ipod Classic 160GB

Ismét felmondta a szolgálatot az aktuális zenelejátszóm. Gondolhattam volna hogy nem telefont kéne zenelejátszóként használni, mert hamar tönkremegy.. de tanultam belőle, ezúttal okosabb voltam.
Valami új készülék kellett. Nem akartam zsákbamacskát venni, olyan készülék kellett, amire sokan esküsznek. Ipod. El is kezdtem nézegetni a modelleket, a shufflenél komolyabb lejátszóra van szükségem, a nano szimplán nem tetszik, az érintőképernyőt meg kifejezettem utálom. Classic, hmm.. szimpatikus. 80GB-osat már nem lehet újonnan kapni, a 120-as meg az árgép szerint drágább mint a 160-as. Így lett kiszemelve a fekete Ipod Classic 160GB.

Neten rendeltem, szépen ki volt tömve nehogy bármi baja essék. A dobozra nem lehet egy rossz szavam se, nem túl csicsás, olyan amilyennek lennie kell. A dobozban egyből a készülék tárul a szemünk elé, alatta papírok, legalul az usb kábel, a fülhallgató és a harmadik tárgy amire nem tudtam rájönni hogy mire való (műanyag tartó-szerű dolog ami magától nem áll meg). De térjünk rá a készülékre. Kimerem mondani: az ipod classic egy olyan készülék, amit jóérzéssel vesz kézbe az ember. Van súlya, nincs kacat-feelingje. Érzed hogy egy korrekt kütyüt szorongatsz a kezedben. A kijelző mérete elfogadható, 2 hete használom és még nem panaszkodtam rá, bár az iphone/touch-fanoknak biztos kicsi. A touch-wheel nekem újdonság, eleinte picit idegesítő volt, de megszokható. A hátlapja nagyon, ismétlem nagyon karcolódik! Aki beszerez egy ilyen készüléket, ajánlom egyből tokot is intézzen hozzá. Ennyit a külsőről.

Kezdjük a rossz dolgokkal. Legnagyobb csalódás a gyári füles volt. Kiszámíthatatlanul szól (van olyan zeném ami alatt fél hangerőn torzított... a zenét alig hallottam, de azt igen hogy torzít. van olyan zeném amit viszont full hangerővel vitt), zajszűrése nincsen (ha elmegy egy villamos melletted konkrétan nem hallasz zenét - max hangerővel se!), ezért sürgősen be kellett újítanom egy fülhallgatót. Még 2 negatív dolgot tudnék felhozni, amik engem nem zavarnak túlságosan: manuális EQ hiánya és a ritkán hallható kattogás. Az EQ-t az alapról elállítani egy jobb fülessel felesleges. Ha jól számoltam 22féle gyári EQ beállítás van, így ha valaki mégis más hangzást szeretne kiváltani a készülékből, annak is van elég opciója. Fórumon írták hogy az alapon kívül minden más torzít, ez nem igaz! Legalábbis az én fülesemmel nem. A ritkán hallható kattogáshoz nem sok dolgot fűznék hozzá, mert tényleg csak ritkán hallani és nem hangos. Azért azt is ideírnám, hogy zsebben képtelenség bármit állítgatni, ha valamit akarsz vele elő kell venned. Egyszer lefagyott, az épp játszódó zenéből léptem vissza a coverflowba, nagy fehérség, majd az apple logo ezüstös háttérrel kb 1 percig és ezután kirakott a főmenübe. Gif képeket nem 'játszik le' csak megjeleníti az első képet.

Jöjjenek a pozitív dolgok. Hihetetlen ez a tárolókapacitás, jelen pillanat ~130 album van rajta és még csak 9gigánál tartok... Igaz, a tényleges kapacitása természetesen kevesebb mint amit ráírnak, ennél a modellnél ~148GB áll rendelkezésünkre. A zenék között egész könnyen el lehet igazodni, én személyszerint a coverflow-t használom, de ha valakinek ez nem tetszik, keresheti a zenéit album, előadó, szerző, műfaj szerint is (ezen kategóriákon belül ABC sorrendben van a felsorolás). Vagy akár beírhatja a keresőbe a keresendő zenét/előadót/albumot. Az extrák közt van minden csudijó: naptár, kontaktok, riasztások (azaz ébresztőóra), stopper, játékok, stb.. 3 játék van (persze lehet letölteni, de csak pénzért), egy kvíz ami többek közt a saját zenéidről kérdez, egy pasziánsz és egy vortex nevű játék ami tökéletes a click-wheel megszokásához.

Az itunes eleinte idegesítő volt, majd megtetszett 1-2 dolog benne (pl. hogy egy számhoz/albumhoz minden infot hozzáfűzhetsz - albumképet, évet stb..) és most már ott tartok hogy a itunesszal hallgatok zenét. Pontosabban mindig bedugom az ipodot és arról itunesszal játszom le a zenéimet, ugyanis a classicon már rendezettebben vannak a zenéim mint a gépen.

KOSS keb20

Mindössze 4000 magyar forintért vásároltam ezt a fülhallgatót és tökéletesen meg vagyok vele elégedve. A hangzását erőteljes, de tiszta basszus és szintén tiszta magas hangok jellemzik. Zajszűrése is jó (mint minden in-ear/'agybadugós' fülhallgatónak). Megváltás volt az ipod gyári füleséhez képest, tényleg szépen szól. A külseje nekem nem tetszik, élőben valahogy lágyabb színű ez a kék, én inkább babakéknek mondanám. (a zöldet is megvizsgáltam vásárláskor, az még rosszabbul nézett ki.) Around-neck kialakitású, nálam ez is jópont. (a kép megtévesztő kis mértékben, egyrészt a színe miatt amit már említettem, másrészt a gumiharang fehér színű)

Ez nem teszt, csupán személyes vélemény. Annak reményében írtam, hogy segíteni tudok azoknak, akik éppen a classic/keb20 megvásárlását fontolgatják. Elnézést kérnék a képek gyenge minőségéért, ennyire képes a w880i-m. A lényeget egy mondatba sűríteném: én nem csalódtam egyikben sem!

Azóta történt

  • iPod Classic 7 2017-ben

    Óriási tárhely, jó üzemidő, egyszerű kezelhetőség és még néhány unaloműző is helyett kapott benne.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.