2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

iPod Classic 7 2017-ben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Óriási tárhely, jó üzemidő, egyszerű kezelhetőség és még néhány unaloműző is helyett kapott benne.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető:
Sziasztok!

Hogy miért is vesz valaki ilyen kőkorszaki technológiát manapság? Az én személyes válaszom csupán annyi, hogy sok zeném van, és nem pártolom a Spotify és társai streamelős zene lejátszását, így kellett egy eszköz, amire temérdek zene, avagy akár az egész gyűjteményem ráfér.

Így tökéletes opciónak kínálkozott a 2009-ben megjelent és 2014-ben kifuttatott iPod Classic a maga akár 160 GB-os winchesteres tárhelyével.

A vásárlásnál két dologra kell odafigyelni, az egyik, hogy az akkumulátor mennyire bírja a strapát; a másik pedig, ami az előzőnél is fontosabb, hogy a winchesteren van-e hibás szektor, és javítva lettek-e ezek a szektorok, nehogy aztán a fő adattároló feladja, mert a cseréje igencsak drága lehet.
Ezt a Diagnosztikai üzemmódban lehet megkérdezni a lejátszótól, senki se ijedjen meg, ez nem bonyolult. ;)

Röviden: Középső gomb+ Menü gomb lenyomva tartva hat másodpercig, majd fogás váltás és Középső gomb + Hátrafele teker gomb lenyomva tartása szintúgy hat másodperc erejéig. Itt fehér képernyő fogad és szöveges felület. Kiválasztjuk a Manual Test-et, majd az IO-t, utána a HardDrive-ot és legvégül pedig a HDSmartData-t. Az a jó, ha nincs Pending Sectors, és az a még jobb ha Reallocs sincs. Az enyém ilyen szempontból is tökéletes :) .

Viszlát a száraz, de leendő vásárlók számára annál hasznosabb bevezetőnek, csapjunk is bele a lényegbe!
Ez a készülék nem a mai társadalomnak készült, megértem, hogy nem nagyon láttam ilyet utcán használat közben, de ennek ellenére a tárhely, a kezelés már korábbi generációknál is előremutató volt (5. generáció … 7. generáció ). Fontos megjegyzés, hogy mindenféle korábbi ismeret nélkül vágtam bele a vásárlásba, talán nyolc éve fogtam egyszer a kezembe egy iPod Nano-t. És végül egy 7. generációs iPod Classic lett a napi zenehallgatásban a hű társam. Hadd mutassam be őt!

Küllem:
Miről is beszélek? Mutassa kép:

Nekem nagyon tetszik ez a gyors navigálást lehetővé tevő, és mégis egyszerű gomb technológia, ugyanis érintésérzékeny a sötét fekete gombkör, és emellett hagyományos gombként is üzemel!
A másik kedvenc pedig a tetején található „Hold Switch” avagy zároló kapcsoló, amivel képernyő és gomb zárra tehetjük a készüléket pl.: amikor kabát zsebben használjuk, és még a kezünk is a kabátzsebben melegedne. :)

Ezenkívül nem sok bemenet vagy gomb található a készüléken, csupán csak az alján elhelyezkedő töltést és adatszinkronizálást biztosító 30 pines avagy ahogy jobban ismeritek: a régi iPhone töltő csatlakozó. A tetején a fülhallgató bemenet és slussz! Semmi fölös hangerő gomb, vagy reset gomb ne’adj Isten.

Használat:
A kis készülékre iTunes, vagy egyéb Apple készülékeket támogató, kezelő alkalmazással lehet zenéket másolni, valamint újra telepíteni a szoftverét adott esetben. Van lehetőség az óriási gyomorral rendelkező eszköz hasába egyéb fájlokat is másolni, mint egy rendes pendrive-ra Windows Intézővel, de az így felmásolt zenéket nem kezeli, szóval íme az aranyszabály:
- Zenét iTunes-szal,
- Egyéb fájlokat pedig Windows Intézővel másold rá.

Van egy kis limit, amit jobb, ha tudtok: a fájlrendszere FAT32 kell, hogy legyen, ahhoz hogy az iTunes is kezelje. Ebből fakad egy gyengesége, hogy full HD filmet nem tudsz rámásolni, mint egy nagyobb pendrive-ra, mert a FAT32 nem kezeli a 4,5 GB-nál nagyobb egy darabból álló fájlokat. Értsd úgy, hogy vagy két részben rakod fel a fulHD-t (ami ugyebár melós) vagy marad a BD-Rip, ha ilyen célra is használnád a készüléket, ami ugyebár elég logikus lenne ekkora háttértár esetén :) .

Tehát a fájlmásolás kivesézve.
Vannak zenék már a kütyün, juhúú, de hogy is kell az iPodot kezelni, használni? Nem nagy trükk, 45 másodperc és bárki elsajátíthatja. A kört simogatod kör alakban, ezzel lehet fel- és lelépdelni a menükben, a középső gomb a kiválasztás, a menü a vissza-gomb, és a balra-jobbra zene tekerés pedig értelemszerűen a zene lejátszás közben.

Hangerő állítás pedig szintúgy a körnek a kör irányú simogatásával történik.
A kijelző fényereje állítható, fényes napon is jól látható, saját tapasztalat, hogy 0%-os fényerővel is tökéletesen látható a kijelző tartalma a mostani télies időben, akár a kültéri nem túl erős napsütésben, akár bent, emellett a színei is szépek, valósak.
Szóval ezért egy piros pontot mindenképpen megérdemel a gyártó. :)
2,5”-os a kijelző feljebb látható, nos, zenehallgatáshoz tökéletes, filmnézésre kissé kicsi nekem. De bevallom, még nem is próbáltam, és a jövőben se tervezem ezt :D !

A zene lejátszásról pár szóban:
A zenéket lehet különféle listákban megtekinteni és kiválasztani az éppen fülünknek megfelelőt, ez tényleg elég korrekt, van Előadó, Album, Dal, Műfaj, Zeneszerző, Válogatás (ez nagyon jól működik pl. UK Top 40-hez, szépen felismeri a válogatásokat), játéklisták (ezeket te állíthatod össze magadnak ), és Genius mix, ami egy Apple által kitalált algoritmus segítségével igyekszik egymás után csak a hasonló stílusú számokat lejátszani. Hogy érthetőbb legyen a dolog, tekintsünk egy három számból álló zenekönyvtárat. Ebből kettő nyugis és egy Hard Rock. Ha egy nyugis szám közben kéred a Genius keverést, akkor nyugis számot fog adni, tehát nem lesz Hard Rock véletlenül se :D.

Egy alternatív zene kiválasztási lehetőségünk is nyílik a Cover Flow-val. Itt a képernyőn az albumborítók suhannak el a körgomb simogatásának megfelelően, és a borító alatt ott van az előadó neve, valamint az album cím, ne legyetek gázban és teljes tanácstalanságban, ha nincs minden albumotokhoz fotó is rendelve.

A jó példa:

És a rossz : :D

A Most Játszódó Dalokat tudjuk értékelni öt csillagig, valamint a tekerés is többféleképpen történhet, az indítás-leállítás nem :D .
A gombokon kiválasztva az előre/hátra tekerést és hosszan nyomvatartva is lehet, valamint a középső gomb egyszeri megnyomása után változik a lejátszási sáv, és akkor már a simis kerék vezérli a tekerést (mert alapesetben ő a hangerőt állítja a zenelejátszás közben).

Extrák:
Mert ilyenek is vannak! Órák, mert van világóra, ébresztőóra, stopper, naptár, lehet importálni az eszközre, valamint kontaktokat – jegyzeteket is. És milyen eszköz az, amin nincs valami játék, gondoltuk sokan fiatal gyermek korunkban, és az almás vállalat az ilyen gyermekekre is gondolt, így került rá egy Játékok menü is, három darab előre telepített játékkal.

Bevallom, nem egy játékkonzol, de a három játékból kettő nagyon ütős lett!!!
Az iPod Quiz a zenei adatok alapján csinál egy „Legyen ön is iPod milliomost”, és nagyon ügyesen. Mint látjátok, eddig egyszer játszottam vele, de az alapján megszerettem. A játékban zene borítókat kell össze passzíntani előadóval, tippelni kell 3 előadó név alapján, hogy kinek jelent meg albuma egy adott évben, vagy van olyan is, hogy bejátszik egy zenerészletet, és megkérdezi, hogy az a zene szól, aminek a borítója a képen van? Szóval csalafinta, és jól működik, ráadásul mindez az internetmentes rendszerrel!
Vortex pedig egy ping-pong (?) csak középen van egy gravitációs erőtérrel rendelkező kör vagyis bolygó (már bocsánat) és a körülötte lévő hasábokat kell egy labdával szétpofozni, miközben csak az ütőn pattanhat.

Szerintem ez is jól sikerült, ahhoz képest, hogy miből is kellett kihozni valami játszhatót! :D

Összegzés:
Most már egy hete használom a készüléket, és én tényleg éjjel-nappal erről hallgattam zenét, eddig egyszer kellett töltenem négy nap után, ez az üzemidő tetszik, lehet, hogy kevesebb használattal még több kijön az eszközből. Zenehallgatás terén hozza az Almától megszokottat, jól működik, szép a hangja minőségi fejhallgatón, meg egyenesen gyönyörű, részlet gazdag, dinamikus. A tárhelye alapján ez az egyetlen eszköz, ami ennyire NAGY! Van rajta játék is, hát oké, nem ezért fogja megvenni szerintem senki. A kezelése könnyű, és mégis újszerű, talán még a trendit is rá lehet sütni, sajnos manapság az interneten már nincs túl sok tutorial, vagy modding leírás hozzá, de jelen pillanatban nem érzek semminemű funkcionalitás béli hiányt rajta. Na mondjuk a fájlrendszer régisége lehet korlátozó, persze én még reménykedek, hogy találok, valami jó leírást ahhoz hogy FAT32 + ExFAT formázással működővé tudjam tenni két partíciósan.

Végezetül pedig Én örömmel ajánlom ezt az eszközt a nagy zenebarátoknak ! Uff! :D

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.