2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

iPadet vagy Androidos táblagépet?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az első okostelefonjaim, táblagépeim kivétel nélkül Android rendszerűek voltak. Szeretem ezt a rendszert,...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, Android

Az első okostelefonjaim, táblagépeim kivétel nélkül Android rendszerűek voltak. Szeretem ezt a rendszert, annak ellenére, hogy sok hibája van. Az általam használt eszközök többsége vásárlásuk idejében felsőkategóriásnak számított, ezért a problémák nem róhatók fel a nem megfelelő hardvernek, valamint minden esetben gyári rendszer futott az összesen.

Androidos táblagépek

A 7"-os tabletek használhatósága számomra eléggé korlátozott, mivel az általam használt funkciók nagyobb kijelzőt igényelnek. Ezért is esett a választásom az elmúlt év végén bemutatott ASUS Transformer Prime-ra.

ASUS Transformer Prime TF201

A táblagép a kiszolgált netbookomat váltotta volna, de a megjelenése kb. másfél hónapot késett. A táblagépek között a legerősebb hardvert kapta, ezzel az eszközzel mutatták be az Nvidia Tegra 3-as 1,4 GHz-es, négy plusz egy magos processzorát. Kijelzője 10,1 hüvelykes, 1280 x 800 pixel felbontású, nagy betekintési szöggel és fényerővel rendelkező IPS+ panel. A RAM mennyisége 1 GB, a háttértár mérete 32 GB. Az eszköz ultravékony, szálcsiszolt fém borítást kapott, amely exkluzív megjelenést biztosít a táblagépnek. A hátlapon 8 megapixeles autofokuszos, míg az előlapon 1,2 megapixeles kamera található.

A választásom nem csak az erős hardver miatt esett erre a gépre. Munkám során sokat gépelek, ezért a magyar billentyűzettel ellátott dokkoló is döntő szerepet játszott a választásban.

A táblagép és a dokkoló micro SD és SD kártyával való bővítési lehetőséget is kínál. Külső eszközöket is fogad a két egység micro USB és USB port segítségével. A dokkoló is tartalmaz akkumulátort, együtt használva 18 óra üzemidőt határozott meg a gyártó.

A 32 GB-os ASUS Transformer Prime és dokkoló kiskereskedelmi ára megjelenésekor közel 190 ezer forint volt. Már a megjelenése előtt kiderült, hogy a fém hátlap miatt nem működik megfelelően a GPS antenna. A felhasználóknak - regisztráció alapján - a táblagéphez csatlakoztatható GPS modult küldött a gyártó. A WiFi modul nálam a fém hátlap ellenére rendeltetésszerűen működött.

Felhasználási terület

Mint írtam, netbookom felett eljárt az idő, a cél ennek kiváltása volt. A felhasználási terület jellemzően: internetes böngészés (flash tartalmakkal, több lap megnyitásával, kompromisszumok nélkül), levelezés, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, ritkábban prezentációk készítése, videók, fényképek megtekintése, esetleg szerkesztése, névjegyek, naptárbejegyzések, képek szinkronizálása, dokumentumok le- és feltöltése Dropboxba.

A táblagép GPS képessége nem volt szempont, mivel ekkora eszközzel nem navigálok. Fotó és full HD videó készítésére sem akartam használni a mérete miatt.

Ice Cream Sandwich

A Prime volt az első táblagép, amely hivatalosan megkapta az ICS frissítést. Az első bekapcsolás után frissült (OTA) a rendszer.

A felület tetszetős, szabadon alakítható. Alapból tartalmazza az általam használt alkalmazások jelentős részét. Néhány felesleges extra program mellett használható office programcsomag is jár a géphez, melyet nem gyakran nyitottam meg.

Az ICS-re több frissítés is érkezett, emlékeim szerint az előforduló újraindításokat foltozta a gyártó, valamint az egyes részegységek firmware száma is magasabb lett.

Gyakorlati tapasztalatok

A sokak által szidott, nem mindig jól optimalizált Android rendszer az erős hardveren gördülékenyen, akadásmentesen működött. Általános használat mellett az üzemidő dokkolóval 12-16 óra körül alakult.

A flash tartalmakkal a táblagép már kissé megküzdött. A weboldalak renderelése már-már idegesítő módon történt, főleg gyors görgetés mellett. A gyári böngésző több esetben magától bezáródott. A hibát nem tudom, hogy mi okozhatta, elképzelhető, hogy a memóriakezeléssel vagy a flash támogatással volt gond. A nem használt alkalmazásokat mindig bezárom, ezért egy ilyen hardverrel rendelkező gép esetében ez a hiba véleményem szerint megengedhetetlen.

A böngésző problémáját a frissítések sem oldották meg, így más alternatívák után néztem (Dolphin Browser, Opera, Chrome, stb.). A véletlenszerű kilépés a telepített böngészőknél is megmaradt. Néha a rendszer is újraindult, ami főleg munka közben volt kellemetlen.

A fenti problémákat a később megjelent, olcsóbb kategóriás, ICS-t futtató eszközökön is tapasztaltam. Az ICS frissítés után a Samsung Galaxy SII-m is határozottan lassúbbnak tűnt, valamint a WiFi-GPS-mobilnet közül kettőt használva hajlamos volt az összeakadásra. Ugyanezt tapasztalta több ismerősöm is.

Tekintettel arra, hogy felsőkategóriás eszközről beszélünk, a fenti hibák számomra elég indokot szolgáltattak a váltáshoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • WayteQ xTAB-79qci bemutató

    A WayteQ egyik legfrissebb terméke, amely az olcsó szegmensben versenyez, nagyon kellemesre sikeredett.

  • Apple iPad Mini 2014-ben

    Mire alkalmas napjainkban az Apple 2012-ben piacra dobott kisméretű táblagépe? Meglepően sok mindenre!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.