2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Iocean X7s vs. X8 teszt - Ha rabul ejt az óceán

A kínai gyártók megállíthatatlan gőzhengere tovább tarol a mobilpiacon: professzionális tudás ízléses köntösben.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Napjainkban egyre többen nézelődnek kínai webshopokban, és ez nem a véletlen műve. Bőséges az árukészletük, illetve adott esetben csomagküldési díj sem terheli e termékeket (ismertebb nevén „free shipping” – vagy legalábbis a postaköltség bele van kalkulálva a vételárba), így meglehetősen vonzó ajánlattá teszi ezen eszközöket nemcsak a magyar fiatalok számára.

Számtalanszor sokat, jobbat akarunk. Az életünk több területén megmutatkozik mindez, úgy akár a sportban, mint az erre fogékonyak szerint a mobiltelefonok széles palettáján kiigazodni vágyókban is. A birtoklási vágy közös, még ha el is térnek a választási szempontok. Van, akik az AnTuTu teszteredményekre esküsznek, másokat a formavilág, kényelmi szolgáltatások, vagy éppen a márkahűség hoz lázba.

Mikor megszellőztetik egy készülék következő generációjának debütálását, az előrendelések több tíz- akár százezer darabszámra rúg(hat)nak még kis hazánkban is, ám a továbbiakban nem ezen ikonizált termékekről lesz szó, összehasonlító tesztemben egy viszonylag új keletű márka két csúcskategóriás óriását mérem össze: A színpadon az Iocean X7s és X8.

Ugyan az Operátorok (Szolgáltatók) által meghatározott értékesítési volumen tervek mellett napjainkban még eltörpülnek a Távol-Keletről történő hazai megrendelések számai, permanensen növekszik azok halmaza, akik a messzi ázsiai webshopok termékkínálatára is kikacsintgatnak olykor. Az itt fellelhető – hazai piacon nem, vagy legalábbis kevesek által ismert – termékek pár kivétellel napjainkban már lépést tartanak a fejlődéssel, ha talpon kívánnak maradni. S mint tudjuk, az ázsiai élelmes nép.

A fizetési rendszer biztonsága (pl. PayPal) egyre inkább vonzóvá teszi a 200-300 USD körüli ajánlatokat, a support, handset repair vagy éppen szervizháttér hiánya pedig sokak szerint megéri a kockázatot, mikor az árcédulát látják.

A formavilág már egészen kialakult, nehéz újat mutatni. Ettől függetlenül egyre inkább azt lehet felfedezni, hogy egyes itthon ismert márkák tömegtermékeinél komolyabb újdonságokat vonultat fel egy számunkra első ízben (még) ismeretlen gyártó, mint azt elsőre képzelnénk.

Ez demagógnak fog hatni, de tapasztalatom szerint már kinőttek abból, hogy a nagy gyártók termékeit másolják, más névvel illetve olcsóbban értékesítsék. Hozhatnám jó példának az Oppót, a Xiaomit vagy éppen Doogeet, de maradjunk tesztünk tárgyainál, az Iocean párosnál. Vegyük hát őket górcső alá…

Szerencsés helyzetben vagyok, ugyanis mindketten gyári dobozukban, tartozékaikkal egyetemben érkeztek meg hozzám. A rendelés részleteibe most nem mennék bele, talán majd offtopicban. :) A fehér, kellemes tapintású, ízléses ugyanakkor felettébb minimalista kartondobozt nem ékíti a telefon illusztrációja, csupán a típusjelzés és oldalán a gyártó neve, illetve a doboz alján a specifikációk röviden. Annyi baj legyen, nézzük, mi lapul belül.

A dobozok tetejét leemelve először a készülékek köszönnek ránk, majd a tálcát – melyen pihennek – felemelve hozzáférünk a tartozékokhoz. A tömör –részben angol nyelvű – felhasználói útmutató kivétele után headsetet sajnos nem kapunk, így ennek beszerzését nekünk kell megoldanunk, viszont mindkét készülékben található FM rádió, így érdemes lehet beruháznunk egyre, mely kellőképpen kielégíti audiofil igényeinket. (Tegyük hozzá, hogy a lehengerlő hangminőség a gyári tartozékként adott fülhallgatókra ált. amúgy sem jellemző.)

Találunk a dobozban még adatkábelt, illetve töltőfejet (EU szabvány, 2A), szóval a tartozékok tekintetében semmi kiemelkedőre nem bukkanunk. Fontos, hogy a hivatalos weboldal említ +1 kijelzőt védő fóliát, illetve szilikontokot is, ám ezek megléte szép magyar szóval élve „market dependent” :). Mindkét készüléken ettől függően van gyári fólia.

Míg az X7S fehér vagy fekete hátlappal tetszeleghet (nekem mindkét kiszerelésben jutott, lévén egy ismerősömnek is rendeltem), addig az X8 csupán feketében érhető el, melyet a lenti képek jól láthatóan prezentálnak szerintem. Továbbá mindenekelőtt fontosnak tartom megemlíteni, hogy bár bekapcsoláskor angol nyelv fogadott, mindkét készüléken gyárilag választható a magyar nyelv!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.