2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

In memoriam - Chaintech alaplapok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egyik keresőnek köszönhetően találtam egy réges régi cikkhez tartozó topikot itt, a...

[ ÚJ TESZT ]

Egyik keresőnek köszönhetően találtam egy réges régi cikkhez tartozó topikot itt, a Prohardveren.
A cikk konkrétan erről szólt:

Az elmúlt héten kínai források nyomán arról adtunk hírt, hogy a Chaintech profilmódosítás keretében fokozatosan leépíti alaplapgyártását. Az információ a vállalat által kiadott közlemény szerint részben tévesnek bizonyult.

Igaz az, hogy az integrált áramkörök tesztelésére és tokozására specializálódott Walton Advanced Engineering 25 százalékos tulajdont szerzett a cégben, aminek folyományaként az a Walton Chaintech Cooperation nevet veszi fel, és ez év utolsó negyedében memóriamodulokat dob piacra saját márkaneve alatt. A lépéstől a forgalom fellendülését és nagyobb profitot remélnek a vezetők.

Cáfolta ugyanakkor a Chaintech, hogy felhagyna az alaplapok készítésével – kínálatában ezután is éppúgy jelen lesznek az alaplapok, mint a videokártyák, a set-top boxok vagy más, nálunk kevéssé ismert termékek.

Annak idején, 2002 végén, mikor ide regisztráltam, épp számítógépvásárlás előtt voltam. Régi gépem, ami emlékeim szerint egy K6-II 500-as AMD procis gép volt, kezdett kicsit szűk keresztmetszetté válni mindennapi munkám során.
Váltani kellett , így szétnéztem a piacon. Akkoriban nagyon futott két alaplap , az egyik az ASUS A7N8X Deluxe volt, a másik pedig az ABIT NF7-S. Gondolom sokatoknak ismerősek ezek a nevek :) És volt egy újabb , feltörekvő versenyző is, a Chaintech.

Mikor először olvastam alaplapjairól , lenyűgözött. Egyszerűen annyira megpakolt dobozban, annyi kiegészítővel érkezett, hogy csak tátottam a szám.
Két lapja fogott meg igazán: 7njs Zenith (50 000Ft körüli akkori áron )és a 7njl1 apogee(30 000Ft körüli akkori áron).

Chaintech 7njl1 apogee

Sajnos az anyagiak közbeszóltak, így bármennyire is a zenithre vágytam, be kellett érnem az apogeeval. Nem bántam meg. Csodálatos kis lap volt, szép, designos, a csőkábelek akkor kezdtek divatba jönni, drágák is voltak, ehhez a laphoz meg járt alapból! Emellé még jött egy fülhallgató, és még pár apróság.
A lapnak semmi baja nem volt, attól eltekintve, hogy nem külső szenzorral nézte a proci hőmérsékletét, hanem a processzor belső szenzora által mért hőmérsékletet jelezte , és azt sem biztos, hogy tökéletesen . Így az első rémületem (56 fokos a processzor!) ) hamar alábhagyott, és vígan használtam a gépet.

Később Kosh Naranek nevű fórumtársunk Zenith lapját is megvettem, a 7NJL1 ment hugom gépébe, ahol egészen idén nyárig rendben "muzsikált". Sajnos egy laptop eljövetele végül hányavetett sorsra kényszerítette gyk. egy polcon várja leendő gazdáját.

Chaintech 7njs zenith

A Zenithel sem volt gondom, igazándiból egyetlen "hibáját" tudnám mondani: Sata-s Win install esetén floppyról kell felrakni a sata drivert... MEgoldás: nem kell gyakran windowst installálni.:D

Ez a gép cirka 3 éve tökéletesen működik, időközben volt processzorcsere is 2000+-ról 2400+-ra , de ő hálás társ módjára csak teszi és teszi a dolgát. Néha próbáltam húzni, de aztán rájöttem , teljesen felesleges, úgysem használom ki.
Nem is tudok mindenféle benchmark adatokkal szolgálni , mert nem nagyon foglalkoztam vele, max néha-néha megnéztem, mégis hol áll. Memória írás-olvasásban elég jó helyen volt, ezzel elégedett is voltam .

És ma bekövetkezett , amitől mindig is rettegtem (nem a géppel lett probléma): Kiderült, hogy a Chaintech állításaival ellentétben mégis leállt az alaplap gyártással. Volt, nincs tovább. Nem tudom mikor történt a leállás, bennem csak ma tudatosult. Lassan érne már egy gépcsere, bár még elvagyok a jelenlegi konfigommal. Szomorúan veszem viszont tudomásul, hogy
nem lehet többet új, minőségi Chaintech lapom:(

Mit fogok majd venni helyette?

Köszönöm, Asusból többet nem kérek... Vettem anyuéknak a7n8x deluxe-E wifit , és nagyon nem voltam vele elégedett , titokzatos fagyások és egyebek, olyan alkatrészekkel, ami nálam a saját lapommal tökéletesen ment. Azóta már nincs annyi gond vele, de köszönöm, többet nem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.