2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

IBM 5140 Convertible

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az IBM 1986-ban dobta piacra az első x86-os laptopot.

[ ÚJ TESZT ]

Külső

Kis történelem

Az IBM 1981 szeptemberében mutatta be az első Intel 8088 alapú gépét, ami a mai napig használt PC-k ősatyja. A Compaq egy évvel később dobta piacra a PC kompatibilis Portable-t. A nagy kék a hordozható gépek területén már évtizedes tapasztalattal rendelkezett, az IBM 5100 Portable Computer 75 őszén került a piacra, az x86-os verzió (5155) 84 elején készült el. Mind a két cég portable PC-je hordozható volt, de nem tekinthetőek laptopnak. Csak külső áramforrásról mentek és a nagyjából 13 kg-os súlyukkal nem voltak könnyűek. 1986 áprilisában jelent meg az IBM 514ö Convertible, tesztünk főszereplője. Alacsony fogyasztású processzorával, beépített akkumulátorával és 5.5kg-os súlyával megszületett az első IBM PC laptop.

Külső

A Convertible egy kicsit módosított XT, amit újra csomagoltak és ráakasztottak egy LCD monitort. Az ára 1995 dollár volt és rögtön felkerült a COCOM listára. A ház anyaga alumínium öntvény, néhány helyen műanyaggal kombinálva. A hordfül nagyon masszív, a kiegészítőkkel nehezített géphez méretezték, de erről kicsit később. Az alap gép magában sem kis darab, ez elsősorban a mélységére igaz. Egy mai 14-es Lenovo kb. egy ujjnyival szélesebb, de csak 2/3 olyan mély, a súlya nagy akksival is kevebb, mint a fele.

A hordül takarásában megbújó két kis pöcköt lenyomva nyithatjuk fel az LCD-t. A monitor felnyitásával a ház középső része és a billentyűzet kicsit megemelkedik. A kicsit kattogós, de gyakorlatilag elpusztíthatatlan keyboard így sokkal jobban kézre áll. Ráadásul a floppy meghajtókban is egyszerűbb cserélgetni a lemezeket, a DD-s lemezek 720-as kapacitása akkoriban bőven elegendő volt. A gép baloldalán látható egy kis fedél, ahol az opcionális modem kivezetése lenne. Sajnos a memória bővítést leszámítva nincs semmi extra a gépben. A tápcsatlakozó a jobb oldalon található és a visszafelé kompatibilitást dicséri, hogy egy T43-as táppal simán elketyeg.

portable_left

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.