2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Hangfal állvány IKEA-s asztallábból

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Így készítettünk édesapámmal házimozim surround hangszórójához állványt egy délután alatt.

[ ÚJ TESZT ]

Gondoltam, megosztom veletek, hogyan készítettünk édesapámmal házimozim surround hangszórójához állványt, ráadásul a lehető legegyszerűbb módon, állíthatós IKEA-s asztallábból és egy kis tömörfából, mindössze egy délután alatt.

Az ötlet az albérletemben található bárpult lába adta, ami egy GERTON névre hallgató IKEA-s állíthatós láb. Tetszett, hogy jó magasra állítható egészen 107cm-ig.

A tervezés, a munkahelyen használt 3D-s tervezőprogramban, a SolidWorks-ben készült. Először sematikusan megrajzoltam a láb talpas részletét, majd köré rajzoltam a tömörfa lábszerkezetet.



A talp magasításával még plusz 5 cm-t nyertem. Gyorsan beméreteztem egy lábelemet, majd M1:1-ben kinyomtattam.

Ezután már csak a tettek mezejére kellett lépni édesapám műhelyében. Egy darab lábszerkezetre volt szükségben, mert a szemközti hangszóró a falra lett felcsavarozva, ennek ellenére két darab elkészítésébe fogtunk, kezdve a középső elemmel.

Előjelben jegyzem meg, hogy néha annyira belefeledkeztünk a munkába, hogy elfelejtettük az összes lépést dokumentálni, amiért elnézéseteket kérem. Megpróbálom a kimaradt lépéseket írásban ismertetni.

Felrajzoltuk a tömbösített faanyagra a 120°-ban elhelyezkedő lábak helyeit, a belső és külső átmérővel egyetemben. A külső kontúrra érintőleg és a lábak tengelyére merőlegesen körfűrésszel elvágtuk a faanyagot. Ezeket a síkokat felhasználva kézi felsőmaróba fogott fecskefarkú maróval bemartuk a lábak csapfészkeit. Ezután körfúróval kél oldalról amennyire tudtuk megfúrtuk, sajnos, mivel két oldalról nem értük át az anyagot, ezért középen átfúrtunk a legnagyobb D35-ös forstner fúrónkkal.


Körbe levéstünk a körfúró mélységéig. Aztán felsőmaróba fogott úgynevezett csapágyas tisztító maróval eltávolítottuk a maradékot, amit már a körvágó nem tudott elérni.

A külső átmérőt szalagfűrésszel vágtuk ki, miközben egy sablonon forgattuk tengelye körül az elemet.

Ugyanezzel a módszerrel korongcsiszolón finomítottuk a felület. Sajnos nem rendelkezünk esztergával, emiatt kellett ügyeskednünk. Az IKEA-s láb talplemezének besüllyesztését is ezzel a módszerrel oldottuk meg, felfogatott felsőmaróval, horonymaró késsel, több lépcsőben.







Ezután a lábszárak elkészítésébe fogtunk. A szögbevágott faanyagot, a sokat emlegetett felsőmaróval, és fecskefarok késsel, vonalzó mentén bütüről martuk meg, kialakítva így a csapokat.




A szárak keskenyítését asztali körfűrésszel, vezetővonalzóval és sablonnal alakítottuk ki.


A elkészült alkatrészek éleit rádiuszmaróval törtük le. Alapos csiszolás, tisztítás után összeragasztottuk az elemeket. A fecskefarkú csapmarás nem mindenhol sikerült elég feszesre, ott a hézagokat furnérral tömítettük.


A megragadt lábszerkezetet wenge színű olajjal kezeltük le.



A hangszórót kétoldalú ragasztószalaggal rögzítettem a tartó elemre, nem akartam megcsavarozni a hangszóró alját, hátha egyszer még Hardverapróra kerül, így nem veszít az esztétikai állapotából. :)





Joggal merül fel bennetek a kérdés, hogy a kábelt miért nem a csőben vezettem el. A mentségemet a láb rögzítő mechanizmusa szolgáltatja. Nem akartam, talán nem is lehet átfúrni, nem bántja a szemem, így is mindenhol kábel fut a nappaliban.

Hát ennyi lett volna, köszönöm, ha elolvastad, ha kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel a komment szekcióban, megpróbálok mindenre válaszolni. Remélem, másnak is ötletet adtam ezzel a kis bejegyzéssel. Hamarosan jelentkezek egy másik írással, egy másik házilag gyártott termékkiegészítővel, ami reményeim szerint a gamereket csigázza majd fel.

Ger_man

Azóta történt

Előzmények

  • O.A.C - OpenAirCase

    Nyitott kivitelű számítógépház tervezési folyamata lézervágó berendezésre és casecon versenyre hangolva.

  • Komfortosabb AKG K99, hogyan?

    Hogyan tegyük komfortosabbá, az AKG K99-es fejhallgatóját? Itt az én válaszom...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.