2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

GTX 460 kontra AC TWIN TURBO Pro

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ki szeretne halk és hatékony hűtést referencia GTX 460 VGA-jára? Lásd írásom...

[ ÚJ TESZT ]

Kutatómunka

Kedves Olvasó!

Előre le kell szögeznem, hogy cikkem célja szimplán gondolatébresztő jellegű a teljesség igénye nélkül. Aki szeret picit barkácsolni, vagy van megfelelő forrása a célra, akkor nyugodtan belefoghat abba a minimális átalakításba, mellyel javíthat hőn szeretett referencia GTX 460 VGA-ja hűtési teljesítményén. Aki viszont elégedett vele, már itt abba is hagyhatja az olvasást... :)

Kezdetek:

Volt már szerencsém a sokak által csodált Gigabyte WindForce hűtéshez - nekem halk volt ugyan, de melegedett is rendesen. Aztán következett a még jobban csodált MSI féle Twin Frozr II - hatékony volt ugyan, de a vezérlése miatt nekem olyan, mint egy valóságos orkángyár.

Ezek után döntöttem úgy, hogy esélyt adok egy általam kevésbé ismert gyártónak, így lettem gazdája egy Sparkle GTX 460 1GB VGA-nak.

Az áldozat

...és a "szépséges" Sabrina Edition hűtés

A kártya referencia kialakítású - 61*51mm furattávolságú nyákon terpeszkedik. Gépbe szerelve azonban jött a feketeleves. A kártya nagyon jó, csak a hűtése hagy némi kívánnivalót maga után. Nosza, máskor is cseréltünk már VGA-n hűtést, most mi lenne az akadály...?

Keresési folyamat:

Hosszas nézelődés után jöttem rá, hogy pont a referencia kialakításnak köszönhetően alig van alternatíva egyéb hűtésre - ami meg létezik, az vagy drága, vagy alig beszerezhető (az Alpenföhn Heidi, az Alpenföhn Peter - májusban jelenik meg -, az Arctic Cooling Accelero XTREME Plus - amihez még külön meg kell venni a lefogatókeretet is -, a Gelid Rev. 2 Icy Vision, valamint a Scythe Setsugen 2 - más megoldások azért még akadnak, de rájuk már nem térnék ki).

Végül a Sparkle háza táján leltem rá a megoldásra - konkrétan a Sparkle Calibre X460G adta az alapötletet. Mint később - számomra - kiderült, hasonló úton jár az ECS is a GTX 460 Black Series VGA-jával. (Halkan jegyzem meg, de ez a megoldás visszaköszön a Sparkle Calibre X560-nál is, tehát a jövőben ez a hűtés jó alternatíva lehet még GTX 560 Ti vonalon is.)

Egy szó, mint száz, de csak feltűnt számomra, valahonnan igen ismerős ez a hűtés, csupán a lefogatásban volt eltérés a gyárihoz képest. Így jött a képbe az Arctic Cooling Accelero TWIN TURBO Pro (a későbbiekben AC TT Pro), amit végül Passape Kolléga segítőkész közreműködésével sikerült beszereznem - ráadásul igen kedvező áron.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.